A katinyi mártírok emlékműve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A katinyi mártírok emlékműve
Katyń memorial in Budapest.JPG
Település Budapest III. kerülete
Hely Óbuda
Építési adatok
Megnyitás 2011. április 8.
Típus emlékmű
Felhasznált anyagok beton, gránit, vas
Tervező Széri-Varga Géza
Építész(ek) Széri-Varga Zoltán
Alapadatok
Magassága~4 m
Elhelyezkedése
A katinyi mártírok emlékműve (Budapest)
A katinyi mártírok emlékműve
A katinyi mártírok emlékműve
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 57″, k. h. 19° 02′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 57″, k. h. 19° 02′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz A katinyi mártírok emlékműve témájú médiaállományokat.

A katinyi mártírok emlékműve Budapest III. kerületében, a Katinyi mártírok parkjában található.[1]

Története[szerkesztés]

A katinyi vérengzés áldozatai emlékének megörökítésére 2008. szeptember 29-én Budapest Főváros Önkormányzata és a Lengyel Köztársaság Kormánya nyilvános nemzetközi pályázatot írt ki a Katinyi mártírok emlékműve tervezésére.

Az emlékmű éjjel

Felállítási helyéül óbudan a Nagyszombat utca – Bécsi útÓbudai Árpád Gimnázium – Szőlő utca által határolt közterületet jelölték ki, amelyet Katinyi mártírok parkjának neveznek el.[2] A névadásra 2008. október 29-én került sor, ezzel a közép-európai fővárosok közül elsőként Budapesten került sor katinyi emlékhely kialakítására. Vele egyidejűleg Lengyelország nemzeti zászlajának színeivel és az állami címerével ellátott magyarlengyelangol háromnyelvű üvegtáblát helyeztek el a gimnázium falán, a tér Szőlő utcai oldalán pedig két, V-alakban elhelyezett, téglalap alakú virágágyást alakítottak ki; amelyekben a kiültetett virágok a magyar, illetve a lengyel zászlók színeit idézték.

Az emlékműpályázatot Széri-Varga Géza szobrászművésznek és fiának, Széri-Varga Zoltán építésznek „a valóság egyszerű, világos, közérthető, didaktikus átiratát” nyújtó terve nyerte.[3] Az elkészült alkotást a lengyel és a magyar államfő jelenlétében avatták fel, 2011. április 8-án.[4] Az újjáépített park Bécsi út felőli oldalán két emléktölgyet ültettek a mészárlás két magyar származású áldozata, Korompay Emánuel Aladár egyetemi lektor és Oskar Rudolf Kuehnel tüzértiszt emlékére.

Leírása[szerkesztés]

Emléktábla az Árpád Gimnázium falán

A rendkívül modern és erőteljes megfogalmazású terv alkotói az „Erdőben elkövetett gyilkosság” címet adták.[5][6]

Az emlékmű magját az évtizedeken át elhallgatott titkot jelképező szabályos alakú, óriási, fekete gránitkocka képezi, amit egy közel négyméteres, áttört felületű, megbillent rozsdás vaskocka rejt. Az áttört felület rajzolata erdőt mintáz, emlékeztetve a mészárlás helyszínére, a dőlés pedig a szél, a vihar miatt hajladozó fákat jelképezi. Éjszakánként az emlékmű belső megvilágítást kap.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A park és az emlékmű elnevezésénél az orosz község, Катынь nevének magyar átírását, nem pedig az elterjedt lengyel átírás szerinti Katyń-t alkalmazták.
  2. Hrsz: 14723/2
  3. I. díjas pályamű
  4. Budapest Főváros Önkormányzatának közleménye
  5. A katinyi vérengzés a lengyelek számára (is) évtizedeken át tabutéma volt; ha mégis szóba került, „az erdőben elkövetett gyilkosság” kifejezéssel írták körül.
  6. Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének tájékoztatója

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]