Korompay Emánuel Aladár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Korompay Emánuel Aladár
Emanuel Korompay.jpg
Született 1890. március 23.
Budapest
Meghalt 1940
Harkov
Állampolgársága lengyel
Nemzetisége magyar
Ország Lengyelország
Rendfokozata őrnagy
Csatái első világháború
Halál oka execution by shooting
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Civilben diplomata, egyetemi lektor
A Wikimédia Commons tartalmaz Korompay Emánuel Aladár témájú médiaállományokat.

Korompay Emánuel Aladár (Budapest, 1890. március 23.[1]Harkov, 1940 tavasza) magyar majd lengyel katona, a lengyel hungarológia egyik magyar úttörője, az első magyar–lengyel szótár szerkesztője. A Varsói Egyetem Hungarológiai Tanszékének volt a magyar lektora, a lengyel hadsereg tartalékos századosaként részt vett a második világháborúban, ahol szovjet hadifogságba esett és a sok ezer lengyel tiszt életét kioltó katyńi vérengzés magyar áldozata lett.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született Korompay Lipót Márton szinnai születésű bádogos és a budapesti születésű Juhász Emma római katolikus szülők gyermekeként, 1890. április 8-án keresztelték. A Református Főgimnáziumban érettségizett, a budapesti tudományegyetemen filozófiából szerzett diplomát. Szolgált az első világháború galíciai frontján, majd önként jelentkezett a lengyel Józef Piłsudski Vörös Hadsereg ellen harcoló csapataiba. Lengyel nőt vett feleségül és kettős állampolgár lett. Bevonulása előtt, 1930-tól a Varsói Egyetem magyar lektora volt, halála előtt három évvel az első lengyel–magyar szótár szerkesztője. A magyar követségen kultúrtanácsosi posztot is betöltött. 1939-ben mozgósították és a keleti fronton szovjet hadifogságba esett.

A sztarobelszki fogolytáborba került, a következő év tavaszán kivégezték és ő is a katyńi vérengzés áldozata lett. Holttestét azonban a lengyel tisztek egy részének exhumálása során sem tudták azonosítani.

A második világháborút családjából csak legidősebb lánya, Ilona élte túl. Márta leánya életét 1939 szeptemberében Varsóban német bomba oltotta ki, Elżbieta 1943-ban a Gestapo fogságában kegyetlen kínvallatások után öngyilkos lett, felesége, Mieczysława koncentrációs táborban vesztette életét.

Emlékezete[szerkesztés]

Korompay Emánuel emléktáblája Óbudán, a Katinyi mártírok parkjában.

A család utolsó, varsói lakhelyének és a Varsói Egyetem Hungarológiai Tanszékének falain Korompay Emánuel emlékét táblák őrzik.[2] A katyńi vérengzés 70. évfordulója kapcsán Łódźban, Csongrád megye lengyel testvérmegyéjének székhelyén, magyar kezdeményezésre emléktáblát állítottak a mészárlás két magyar származású áldozata, Korompay Emanuel Aladár és Oskar Rudolf Kuehnel emlékére.[3] 2011. április 8-án avatták fel Budapest III. kerületében a katinyi mártírok emlékművét, aminek közelében két tölgyfát ültettek, emléktáblával – az egyiket az ő emlékére.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A budapest-belvárosi r.k. plébánia keresztelési anyakönyve, 80/1890. folyószám.
  2. Engelmayer Ákos: Magyarok és Katyń (magyar nyelven) (pdf). nyeomszsz.org. (Hozzáférés: 2014. szeptember 2.)
  3. Emléktábla a katyni mészárlás magyar származású áldozatainak (magyar nyelven). mult-kor.hu, 2010. június 4. (Hozzáférés: 2014. szeptember 2.)
  4. Felavatták a katinyi mártírok emlékművét (magyar nyelven). Budapest Főváros Önkormányzatának közleménye, 2011. április 8. (Hozzáférés: 2014. szeptember 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Emánuel Aladár Korompay
A Wikimédia Commons tartalmaz Korompay Emánuel Aladár témájú médiaállományokat.