Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja
A Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangjának bejárata
A Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangjának bejárata
Hossz2,6 m
Mélység0,5 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés1,5 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Pilis hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4810-22
Elhelyezkedése
Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja (Magyarország)
Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja
Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 35′ 28″, k. h. 19° 02′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 28″, k. h. 19° 02′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja témájú médiaállományokat.

A Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, Budapest III. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Pilis hegység egyik legdélkeletibb hegyének, a Róka-hegynek középső, már nem művelt kőfejtőjében, természetvédelmi területen, a Róka-hegyi Poros-barlanggal szemközti oldalon, egy sziklafal tetején, kb. 6 m-re a kőfejtő talpszintje felett nyílik a barlang bejárata. A barlang triász mészkőben hévizes oldódással keletkezett. A bányászat során megsemmisültek kőfejtő felőli részei, de még jelenleg is jól látható a barlang eredeti keresztszelvénye. A barlang látogatásához nem kell engedély, de bejáratának eléréséhez kötélbiztosítást kell használni.

A barlang térképlapja szerint a barlang másik neve Roncs-barlang (Sásdi 1997).

Kutatástörténet[szerkesztés]

Kőbányászat következtében tárult fel a barlang. Az 1973-ban napvilágot látott Budapest lexikonban meg van említve, hogy a Róka-hegy tetején és oldalain működő vagy félbehagyott kőfejtők mélyedéseiből két kis (hévizes eredetű) akna, illetve néhány kis mesterséges üreg nyílik. Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában nem szerepel a barlang neve. A barlangot 1997. március 22-én Sásdi László mérte fel, majd Sásdi László a felmérés alapján megszerkesztette a barlang alaprajz térképét és keresztmetszet térképét. A két térképen 1:100 méretarányban van bemutatva a barlang. Az alaprajz térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban.

Irodalom[szerkesztés]

  • Berza László: Budapest lexikon. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1973. 228. old. (Nincs benne név szerint említve a barlang.)
  • Kordos László: Magyarország barlangjai. Gondolat Könyvkiadó, Budapest. 1984. (Nincs említve a könyvben a barlang.)
  • –: Róka-hegyi kőfejtő 5. sz. barlangja leírás. Ismeretlen készítőjű és készítési idejű kézirat. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]