Szentlélek tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szentlélek tér
A Szentlélek tér az Árpád hídról nézve (2021)
A Szentlélek tér az Árpád hídról nézve (2021)
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest III. kerülete
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Szentlélek tér (Budapest)
Szentlélek tér
Szentlélek tér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 24″, k. h. 19° 02′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 24″, k. h. 19° 02′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentlélek tér témájú médiaállományokat.

A Szentlélek tér (1953–1990 közt Korvin Ottó tér) egy apró kis tér Budapest III. kerületében az Árpád híd budai lehajtója mellett. Területe mára szinte majdnem egybeolvadt Óbuda Fő terével.

Története[szerkesztés]

Az egykori Óbuda városának történelmi központja mellett lévő téren az 1738-1739-es pestisjárvány áldozatainak emlékére és hasonló csapások elkerülésének kegyelméért 1740-ben Szentháromság-szobrot emeltek Segetha Tamás bíró, gróf Zichy Péterné és a helyi lakosság adományaiból. Nem sokkal később, az 1750-es években a Szentlélek tér északi oldalán épült fel az óbudai Zichy-kastély is.

Az 1950-ben átadott Árpád híd elkészültével területe jelentősen leszűkült és nagyrészt beszorult a tér egykori déli részét teljesen elfoglaló híd lehajtója, valamint a Zichy-kastély déli szárnya közé. 1950-ben a híd építésekor elbontották az útban lévő Szentháromság-szobrot is, aminek darabjait a Kiscelli Múzeumban helyezték el. 1953-ban a teret átnevezték Korvin Ottó térre.

A későbbiekben ide épült buszforduló hamar mini-buszpályaudvarrá nőtte ki magát, ahogy tágabb értelemben véve is tömegközlekedési csomóponttá vált, számos BKV buszjáratnak lett a végállomása, illetve néhánynak egyik megállója, valamint egy HÉV megállóhely, és egy villamos megálló is épült a szélein.

Régi nevét a rendszerváltáskor kapta vissza. A Szentháromság-szobrot 2000-ben építették vissza a tér megmaradt részén, az Óbudai Gimnáziummal szemben.

Bár méretét tekintve kicsi, a teret körülölelő szinte összes megmaradt épület nevezetes. A már említett tömegközlekedési csomópont és a Szentháromság-szobor mellett itt található ugyanis az Óbudai Gimnázium, az Óbudai Múzeum és a Vasarely Múzeum is. Utóbbi kettő a műemlék Zichy-kastély szintén műemléki védettségű déli melléképületeiben kapott helyet.

Tömegközlekedés[szerkesztés]

2020-ban a BKV 29-es, 118-as, 134-es, 137-es, 218-as és 237-es jelű buszainak végállomása, valamint a 34-es és a 106-os buszok megállója, illetve az 1-es villamos és a H5-ös (Szentendrei) HÉV egy-egy megállója is a téren, vagy annak valamelyik szélén volt.

A H5-ös HÉV jövőbeli 5-ös metróvá fejlesztésével elérhetősége tovább fog bővülni.

Források[szerkesztés]