Delago-Rókalyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Delago-Rókalyuk
Hossz3,2 m
Mélység0 m
Magasság0,5 m
Függőleges kiterjedés0,5 m
Település Csobánka
Földrajzi táj Pilis
Barlangkataszteri szám 4820-50

A Delago-Rókalyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, a Pilis hegységben, az Oszolyon található barlang.

Leírás[szerkesztés]

Csobánka külterületén, Margit-ligeten, két méteres sziklakibúvás tövében, bokros hegyoldalban van természetes jellegű, nyugatra néző bejárata. A Delago-barlangtól 30°-ra, 35 méterre, 2 méterrel magasabban van a Delago-Rókalyuk bejárata. A 3,2 méter hosszú járat felső triász, tömött, fehér, vastagpados, dachsteini mészkőben jött létre. Falain korróziós oldásformák figyelhetők meg. Fokozatosan összeszűkül szűk, hasadékszerű járata. Száraz az üreg és sok pók előfordul benne. Kitöltése száraz agyagos törmelék és humusz. Végpontjától befelé egy keskenyebb részen még tovább lehet látni másfél métert, de nincs nagyon jelentősége a barlangnak.

Előfordul irodalmában Delagó-rókaluk (Kraus 1997) és Delagó Rókalyuk (Kárpát 1991) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1967-ben napvilágot látott, „Pilis útikalauz” című könyvben az jelent meg, hogy az Oszoly Csobánkára néző, nyugati oldalán, az erdővel körülvett mészkősziklák között több jelentéktelen üreg található. 1990-ben lett kibontva bejárata. Ebben az évben Kárpát József rajzolt egy áttekintő térképet az oszolyi sziklamászóiskola barlangjainak elhelyezkedéséről és ezen látható a barlang fekvése. Az 1991-es, Kárpát József által írt összeállításban az van írva, hogy két méter hosszú és nincs mélysége.

1997. június 6-án Kárpát József 1990-es oszolyi áttekintő térképe alapján Kraus Sándor rajzolt egy helyszínrajzot az oszolyi sziklacsoportok déli részén lévő barlangok elhelyezkedéséről, amelyen fel van tüntetve a barlang. Kraus Sándor 1997. évi beszámolójában az olvasható, hogy a már feltérképezett barlang korábban is ismert volt. A jelentésbe bekerült az 1997-es helyszínrajz. A KvVM Barlang- és Földtani Osztályon található egy, a barlangot ábrázoló alaprajz barlangtérkép egy keresztmetszettel, amely 1:100 méretarányban van rajzolva. A barlangtérképen nem szerepel a készítő neve és készítésének dátuma.

Irodalom[szerkesztés]

  • Kárpát József: A Pilis-hegység területén levő barlangok jegyzéke. Kézirat. 1991. október. 2. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Kraus Sándor: 1997. évi beszámoló. Kézirat. 20., 21. old. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)
  • Mezei Iván szerk.: Pilis útikalauz. Budapest, 1967. 26. old. (A Pilis és a Visegrádi-hegység barlangjai című fejezetet, a 22–36. oldalakat Dénes György írta.)
  • –: Delago-Rókalyuk leírás. Kézirat. Szerzőnév és dátum nélkül. (A kézirat megtalálható a KvVM Barlang- és Földtani Osztályon.)

További információk[szerkesztés]