Nagy-Kopasz (Pilis)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Kopasz
A pilisi Nagy-Kopasz Piliscsaba Álomvölgy városrésze felől
A pilisi Nagy-Kopasz Piliscsaba Álomvölgy városrésze felől

Magasság447 m
Hely Magyarország, Piliscsabától északra
HegységDunántúli-középhegység
Pilis
Elhelyezkedése
Nagy-Kopasz (Pilis)
Nagy-Kopasz
Nagy-Kopasz
Pozíció a Pilis térképén
é. sz. 47° 38′ 55″, k. h. 18° 50′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 55″, k. h. 18° 50′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Kopasz témájú médiaállományokat.

A Nagy-Kopasz (máshol Nagy-Kopasz-hegy) 447 méter magas hegy a Pilis délnyugati részén, a Pest vármegyei Piliscsaba közigazgatási területén, a településközponttól alig egy kilométernyire északra. A hegy a Piliscsaba körüli erdőségek legmagasabb pontja, területe, a körülötte elterülő Posta-réti erdővel együtt a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetéhez tartozik. A hegycsúcs a legrövidebb (ám meredek) úton a piliscsabai vasútállomástól induló turistautakon közelíthető meg; jóval lankásabb, de annál hosszabb úton lehet megközelíteni a piliscsabai Szántói utca (Klotildliget megállóhely) felől. A csúcstól néhány száz méternyire nyugatra húzódik az Országos Kéktúra Dorog és Piliscsaba közötti, 12-es számú szakasza.

Turizmus[szerkesztés]

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben európai uniós támogatással kilátó építését kezdte meg a hegyen. A 11,5 méter magas torony fából épült; hasábokból összeálló kialakítása a Jenga játékhoz teszi hasonlóvá.[1] A helyszín előkészítése 2014 októberében kezdődött,[1][2] s a mintegy 20 milliós költséggel megvalósított, Dévényi Antal erdészről elnevezett kilátót 2015. június 12-én avatta fel Fazekas Sándor mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Bitay Márton Örs államtitkár és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.[3] A kilátó építésével egy időben, Piliscsaba felől új turistajelzést is kijelöltek a kilátóhoz.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hamarosan te is körülnézhetsz a jenga-toronyból! (magyar nyelven). Turista magazin, 2014. október 7. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  2. Jenga-torony épül a Pilisben (magyar nyelven). InfoRádió, 2014. október 28. [2014. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 28.)
  3. http://www.oee.hu/esemenyek/diveny_antal_parkerdo