Ugrás a tartalomhoz

InfoRádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
InfoRádió
Típuskorlátolt felelősségű társaság
Székhely1033 Budapest, Polgár u. 8-10.
VezetőkMódos Márton (tulajdonos, ügyvezető igazgató, főszerkesztő)
Erdei Tamás (főszerkesztő-helyettes)
Szatmári Katalin (főszerkesztő-helyettes)
Termékekhírrádió, internetes portál

Magyar cégjegyzékszám01-09-673041
Az InfoRádió weboldala
SablonWikidataSegítség

Az InfoRádió Magyarország első hírrádiója,[1] amely a hét minden napján hajnaltól késő estig negyedóránként friss budapesti, országos és nemzetközi híreket szolgáltat.

A rádió kiemelt műsora az Aréna című interaktív magazin, amelynek naponta egy fontos közéleti személyiség, politikus, gazdasági vezető a vendége. A beszélgetések élőben is követhetők a rádió Facebook-oldalán, illetve utólag megnézhetők a rádió YouTube-csatornáján.

Az InfoRádiónak saját hírportálja is van, mely az Infostart.hu címen elérhető.

Története[szerkesztés]

Az Inforádió honosította meg és hozta létre Magyarországon a hírrádiózás műfaját 2000-ben, az akkor hatályos médiatörvény biztosította lehetőségek alapján speciális karakterisztikájú kereskedelmi rádióként indult a 95,8 MHz-es frekvencián 2000. október 2-án. Az első és egyetlen magyarországi hírrádió eddigi műsorszolgáltatásának sajátos arculatára és bevált szakmai elemeire építve, az új törvény adta lehetőségeknek megfelelően, pályázott majd elnyerte az InfoRádió Kft. a budapesti 88,1 MHz-es közösségi frekvenciát, melyen 2012. szeptember 1-jén kezdte meg sugárzását.

Tulajdonosok[szerkesztés]

A 61 millió forintos alaptőkéből Mészáros László 70 százalékkal, Heltai Péter televíziós újságíró-médiavállalkozó 10 százalékkal, a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó Budapesti Kommunikációs Rt., a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát működtető cég pedig 20 százalékkal részesedett.

2001 óta a BBC szakmai partnere. 2002-ben a Willow 5 Vagyonkezelő Rt. – amely a könyvvizsgáló Mundweilné Csőke Éva tulajdona – 26,47 százalékos tulajdonszerzésével a többiek részesedése csökkent. 2005-ben Mészáros kivásárolta Heltai Pétert, és saját üzletrészét is az általa képviselt londoni székhelyű Achilles Trading Ltd.-be vitte át. 2006-ban indította el internetes hírportálját.[2] 2008. március 12-én került a Central European Media & Publishing Zrt. (CEMP) 100%-os tulajdonába.[3] 2017. októberétől a 881 Média Invest Kft. a cég százszázalékos tulajdonosa.

Rádióadás[szerkesztés]

A médiaszolgáltatás sajátos hírrádiós arculatát elsősorban az határozza meg, hogy a szolgáltatás túlnyomó részben szöveg alapú. Az Inforádió lett az ország egyetlen hírrádiója, amely nem sugároz zenéket és szórakoztató műsorokat, csak szöveges tartalmakat: hírekre, információkra, helyszíni tudósításokra és interjúkra épít. Hajnaltól késő estig negyed óránként szolgáltat híreket. Nem közöl saját véleményt és kommentárt. Szerkesztési alapelveinek megfelelően egymás mellett szólaltatja meg a közügyekben egymással szembenálló feleket és nézeteket, a hallgatóra bízva az elhangzottak értékelését.

A rádióállomás hangja 2019-es haláláig Koncsol Endre volt.[4] Jelenlegi állomáshangja Juhász Károly.[5]

Internetes hírportál[szerkesztés]

Inforadio.hu néven 2005 óta működött az internetes kiadása. 2018-ban a hírportál teljesen megújult, megváltoztatta a nevét, az arculatát, és új tartalommal működik Infostart.hu néven.[6] A portálon az aktuális hírek olvasása mellett lehetőség van az InfoRádió élő adásának hallgatására, valamint a korábbi műsorok visszahallgatására.

A hírportál 2018-ban a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett pályázaton a média kategóriában elnyerte Az Év Honlapja címet.[7]

Elismerések[szerkesztés]

Vételi lehetőség[szerkesztés]

A Budapestről sugárzott FM 88,1 MHz-es frekvencián, Budapesten és környékén, valamint az interneten fogható.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 21 éves lett az InfoRádió
  2. Hangadók rangadója[halott link] – Figyelő, 2003. július 31.
  3. Új tulajdonos az InfoRádiónál avagy jó üzlet-e a rádiózás? Archiválva 2013. február 22-i dátummal a Wayback Machine-ben – Menedzsement Fórum, 2008. április 2.
  4. Elhunyt Koncsol Endre (magyar nyelven). RADIOSITE.HU, 2019. augusztus 5. (Hozzáférés: 2021. november 28.)
  5. Hallgasson klasszikusokat az Infostarton (magyar nyelven). Infostart.hu. (Hozzáférés: 2021. december 16.)
  6. [1]
  7. [2]
  8. Az InfoRádió honlapja

További információk[szerkesztés]