Retro Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rádió Q szócikkből átirányítva)
Retro Rádió
Jelmondat: A '60-as, ’70-es és ’80-as évek legnagyobb retro slágerei
Adatok
Indulás 2017. december 18. (Budapest)
Korábbi nevek Rádió Q
Tulajdonos Tranzisztor Kft.
Ország Magyarország
Vételi terület Budapest, valamint Nyíregyháza és környéke
Társadók Rádió 1
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária FM 99,5 MHz (Budapest) FM 103,9 MHz (Nyíregyháza)
Online adás
Web: http://stream.retroradio.hu/mid.mp3 (MP3)
Hivatalos oldal

A Retro Rádió egy Budapesten és Nyíregyházán elérhető rádióadó.

A két frekvencián működő rádió hiánypótló a piacon, egyedüliként játssza a '60-as, '70-es és '80-as évek nagy slágereit olyan régi magyar kedvencekkel kiegészítve, mint Aradszky László, Zalatnay Sarolta és Kovács Kati. 2018 márciusa előtt a nyíregyházi adó a régió piacvezető helyi rádiójaként működött azonos névvel. A budapesti adó 2017 decembere előtt Rádió Q néven Budapest és környéke közlekedési és fogyasztóvédelmi rádiójaként működött. A 2017. december 18-án átalakult Rádió Q a nyíregyházi székhelyű Retro Rádió nevét felvásárolva indult el, azonban a két adón 2018 márciusáig teljesen külön műsor szól, külön stábbal.

Történet[szerkesztés]

A budapesti frekvencia (FM 99,5)[szerkesztés]

A közlekedési és fogyasztóvédelmi rádióként indult Rádió Q többször került nehéz helyzetbe, köztük 2012-ben és 2017-ben is. Az adó az NMHH-val és a Médiatanáccsal való rendezetlen kérdések miatt 2017 év elején felfüggesztette a sugárzást, bár kiemelték, hogy a frekvencia használati jogosultsága még 1,5 évig az övék.[1] Az ősz folyamán újraéledő adó magyar alternatív zenét kezdett játszani 24 órában hírek és műsorok nélkül. Novemberben azonban egy új tulajdonos, a Tranzisztor Kft. szállt be a rádióba, leváltva az addigi ügyvezetőt, előkészítve a későbbi átalakulást.[2] A tulajdonos sikeresen megszerezte a nyíregyházi FM 103,9-es frekvencián évek óta működő Retro Rádió nevét és 2017. december 18-án elkezdte a műsorszolgáltatást.

2017. december 18-án az addigi alternatív zenei kínálatot felváltva elindult az átalakított adó 99,5 Retro Rádió néven. A rádión új műsorvezetők jelentkeztek, köztük a Rádió 1-ről is ismert Hepi Endre és Hudák Anita, a Petőfi Rádióból is ismert Leirer Tímea valamint a Sláger FM-ből is ismert Dénes Tamás és Nyerges Izabella. A hírszerkesztői feladatokat a többek közt Danubius Rádióból is ismerős Belyó Barbara valamint a Rádió 1 egyik hírszerkesztője, Bányász Árpád látják el.[3] Zenei kínálatát nézve a Retro Rádió a '60-as, '70-es és '80-as évek legnagyobb retro slágereit játssza, ám nagyon sok régi magyar kedvenc is előfordul, amelyek eddig sehol máshol nem kaptak teret. Mint írták: "a kínálatunkban ugyanúgy megtalálhatók lesznek a legismertebb külföldi dalok, ahogy a legnépszerűbb magyar slágerek, a műsorvezetők pedig vendégül is látják azokat a népszerű, vagy akár méltatlanul háttérbe szorult hazai énekeseket és zenészlegendákat, akik dalaikkal meghatározták az elmúlt évtizedek zenei palettáját."[4]

A nyíregyházi frekvencia (FM 103,9)[szerkesztés]

A nyíregyházi Retro Rádió a város és környéke piacvezető helyi rádiójaként működött. Helyi információkat szolgáltattak, a zenei kínálatban a név ellenére viszonylag friss dalok is megjelentek.

A budapesti adás indulása után sejteni lehetett a későbbi összevonást: először közös honlapja lett az addigi két külön rádiónak, majd a nyíregyházi adó lecserélte a logóját.[5] A következő hetekben kivezették a '90-es és 2000-es évek dalait a rotációból, majd 2018. március 1-jén hangzásában is átalakult a nyíregyházi adás.[6] Közleményükben azonban kiemelték, hogy a helyi hírek mellett a jól megszokott műsorvezetőkkel találkozhatnak továbbra is a hallgatók, azonban a nyíregyházi hallgatókhoz is eljut pár, a pesti stúdióban szerkesztett műsor. Mint mondják, "...a Retro Rádió Nyíregyháza kedvelt adója volt eddig is, és ezután is az marad, sőt, innentől kezdve még magasabb színvonalon tudjuk szórakoztatni a hallgatókat."[7]

2018. március 2-án jelent meg a hír, hogy a nyíregyházi adót működtető Center-Rádió Kft-t felvásárolta a budapesti adást működtető Tranzisztor Kft. ezzel a két adó egy tulajdonoshoz került.[8]

Műsorvezetők[szerkesztés]

Budapest[szerkesztés]

 • Dénes Tamás - Retro Délután, 60-tól 90-ig (Kívánságműsor)
 • Hepi Endre - Retro Reggel
 • Hudák Anita - Retro Reggel
 • Klamancsek Krisztián - Retro Hétvége, Retro Éjszaka
 • Leirer Tímea - Retro Napközben
 • Nyerges Izabella - Retro Éjszaka, Retro Hétvége
 • Várkonyi Attila - Sztársáv, Retro Party

Hírszerkesztők[szerkesztés]

Budapest[szerkesztés]

 • Bányász Árpád
 • Belyó Barbara

Források[szerkesztés]

 1. https://24.hu/media/2017/02/23/leall-a-radio-q/
 2. https://24.hu/media/2017/11/16/uj-tulajdonos-es-ugyvezeto-a-radio-q-nal/
 3. https://24.hu/media/2017/12/18/elindult-a-budapesti-retro-radio/
 4. https://24.hu/media/2017/12/18/elindult-a-budapesti-retro-radio/
 5. Logót váltott a nyíregyházi Retro Rádió” (Hozzáférés ideje: 2018. március 14.) (hu nyelvű) 
 6. Megújult a nyíregyházi Retro Rádió” (Hozzáférés ideje: 2018. március 14.) (hu nyelvű) 
 7. Andy Vajna közelében landol a nyíregyházi Retro”, 24.hu, 2018. március 2. (Hozzáférés ideje: 2018. március 14.) (hu-HU nyelvű) 
 8. Andy Vajna közelében landol a nyíregyházi Retro”, 24.hu, 2018. március 2. (Hozzáférés ideje: 2018. március 14.) (hu-HU nyelvű) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap