Civil Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Civil Rádió logója.

A Civil Rádió (FM 98) Magyarország legnagyobb nem nyereségérdekelt rádióadója, jelenleg kb. 220 önkéntes részvételével, egész hetes műsorsugározással.

Tevékenysége[szerkesztés]

A rádió önmeghatározása szerint adásaik és működési módjuk is közösségi érdekeket és formákat képviselnek: nem csak a közösségiségről szólnak, de kisebb műsorkészítő stábokban, csapatokban készítik az általuk sugárzott adásnapokat, 3-8 órás turnusokra osztva önkéntesként dolgozó munkatársaikat. Ezen a „műfajon” belül a Civil Rádió egyik legfontosabb jellemzője, hogy az országos és regionális médiumoktól eltérően, a nemzetközi és országos kérdések helyett sokkal inkább a helyi társadalom dolgaival foglalkozik, valamint önkéntesek működtetik. Műhelyük különösen nagy hangsúlyt kíván fektetni a civil társadalom, az önszerveződések budapesti jelenségeinek bemutatására, bátorítására, az ilyen törekvések nyilvánosságának és szakmai működésének segítésére. Igazolja ezt az a tény, hogy nyilvántartásuk szerint évenként 750-800 civil szervezet volt vendége a Civil Rádiónak.

Adatai[szerkesztés]

Sugárzó frekvencia: FM 98,0 MHz (Budapest, Hármashatár-hegy)
Folyamatos adások kezdete: 1995. szeptember 1.
Adóteljesítmény: 42 W
Antenna kimenő teljesítmény: 138 W
Műsorszolgáltatási jogosultság: ORTT 188/2000. (II.23) sz. határozata
Rádióengedély: 1255-2/2001

A rádió folyamatosan hallgatható napi 24 órában Budapesten és környékén az FM 98,0 MHz-es ultrarövid hullámú frekvencián, a UPC kábeltévé-hálózatán az FM 106,3 MHz-en, illetve az interneten.

További információk[szerkesztés]