Rádiós műsorszolgáltatók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A rádiós műsorszolgáltatás csak hang útján megvalósuló médiaszolgáltatás. Eléréséhez nem feltétlenül szükséges rádiókészülék - a műsorszórás történhet kábelen, műholdon és interneten keresztül is.

Típusai[szerkesztés]

A földfelszíni sugárzással továbbított rádióműsorok a 2010. évi CLXXXV. törvény hatálya alá tartoznak. E törvény három működési modellt különböztet meg:

 • Közszolgálati: állami finanszírozású, a törvény megfogalmazása szerint társadalmi felügyelet alatt álló.
 • Kereskedelmi: elsődlegesen profitszerzési céllal működő.
 • Közösségi: a törvény megfogalmazása szerint meghatározott társadalmi csoportot kiszolgáló médiaszolgáltatás; a közösségi rádiózás nemzetközi alapelveivel szemben többségében közszolgálati műsorokat kötelesek sugározni (lásd még: Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete). Ezeket vételkörzetük szerint további négy típusba sorolhatjuk:
  • Kisközösségi: olyan médiaszolgáltató, melynek sztereó vételkörzete legfeljebb az adótól számított egy kilométer sugarú körre terjed ki.
  • Helyi: olyan médiaszolgáltató, melynek vételkörzetében éves átlagban legfeljebb százezer, vagy egy városon belül ötszázezer lakos él.
  • Körzeti: olyan médiaszolgáltató, melynek vételkörzete meghaladja a helyi médiaszolgáltatóét, de az ország lakosságának kevesebb, mint feléhez jut el.
  • Országos: olyan médiaszolgáltató, melynek vételkörzetében az ország lakosságának legalább fele él.

A rádiós műsorszolgáltatás műholdas, kábeltelevíziós hálózaton történő, vagy internet-alapú terjesztéssel is megvalósulhat. Ezek közül a kábeltelevízió-hálózatokon sugárzott, illetve a Magyarországon bejegyzett műholdas rádiók minden esetben a médiatörvény hatálya alá tartoznak.

Közszolgálati rádiós médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Országos médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Körzeti médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Műholdas és internetes médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Kereskedelmi médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Közösségi médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Körzeti médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Helyi médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Kisközösségi médiaszolgáltatások[szerkesztés]

Internetes rádiók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]