Profit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A profit vagy nyereség (negatív profit esetén veszteség) valamely gazdasági tevékenység során felmerült, számszerűen kifejezett bevételek (R – Revenue) és költségek (C – Cost) különbsége. A közgazdaságtanban használatos jelölésekkel:

Különbséget tehetünk normál (vagy számviteli) és gazdasági profit között. A gazdasági profit meghatározásakor a ráfordítások közé a végzett tevékenység alternatív költségét (opportunity cost) is beleszámítjuk. Mindezekből következik, hogy a gazdasági profit általában kisebb a normál profitnál.

A mikroökonómia vállalati döntésekkel foglalkozó részének egyik legfontosabb feltételezése, hogy a vállalatok célja a minél magasabb profit elérése, minél alacsonyabb befektetéssel (a kettő aránya százalékban kifejezve a profit-hatékonyság, vagy marxi terminológiával profitráta).

Érték előállításából származó tiszta haszon, ami a munkával létrehozott magasabb értéknek az önköltség levonása után fennmaradt része. Önköltségbe tartoznak például az adók, a felhasznált anyagok, szolgáltatások értéke. Az így befektetett és többletet teremtő munka értéke.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]