Ugrás a tartalomhoz

Tilos Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tilos Rádió
Adatok
Indulás1991. augusztus 21. (kalózrádió),
1995. szeptember 1. (FM)
TársaságTilos Kulturális Alapítvány
OrszágMagyarország
Vételi területBudapest és 30-40 km-es körzete
Székhely1089 Budapest,
Üllői út 102.
Vétel
Földi sugárzás
Antenna HungáriaCCIR URH 90,3 MHz
Citadella, Gellért-hegy. programhely
Online adás
Saját szervermp3-folyam
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Tilos Rádió témájú médiaállományokat.

A Tilos Rádió budapesti nonprofit rádió. A műsorkészítők a legkülönbözőbb polgári foglalkozásúak, talán éppen újságíróból és médiaszakemberből van köztük a legkevesebb. A rádió hallgatottsága pontosan nem ismert, de az elmúlt években több rádióhallgatási szokásokat vizsgáló közvélemény kutatásba is bekerült a Tilos Rádió. Ennek alapján a Tilos hallgatottság folyamatosan emelkedik és napi szinten 30.000 hallgatóval, havi szinten pedig 100.000-nél is több egyedi hallgatóval rendelkezik.

Jellege

[szerkesztés]

Egy közösségi rádió eredeti formájában jól körülhatárolható, rendszerint elszigetelt kisközösségek rétegigényét kiszolgáló média. A Tilos Rádió kialakította és gyakorlatba ültette át a közösségi rádiózás nagyvárosi formáját, amely az urbanizált hallgatóságnak – ha módosult keretek között is – visszaadja a kisközösségek, Magyarországon és Európában egyaránt elveszettnek hitt párbeszédét, közös dolgaikról szóló vitáit és közösségtudatát. A Tilos Rádió készítői és hallgatói fizikailag, virtuálisan és minden más tekintetben nagyon is valóságos közösséget alkotnak: rádióhullámokon és az interneten élik a valamikori agorák, fórumok, falusi piacterek és kisvárosi kávéházak életét.

Beszélgetős műsorok

[szerkesztés]

A műsorok zöme a hallgatói részvételre épül, a szerkesztés szerves eleme a betelefonálók és a műsorkészítők közötti aktív együttműködés. Ez nemcsak az interakciót tartalmi elemként használó, beszélgetős műsorokra igaz, hanem a tematikus magazinokra és a zenei műsorok egy részére is. A hazai médiagyakorlatban korábban szokatlan részvételi rádiózást a Tilos honosította meg Magyarországon. A teljesen nyitott, kötetlen interaktivitás teremti meg azt a médiában ismeretlen helyzetet, amelyben egy-egy hallgató éppen úgy lehet a műsor sztárja, ahogyan a műsorvezető. A Tilos Rádióban a hallgató nem feltétlenül passzív célszemélye a programoknak, hanem többnyire lehetősége van a műsorok irányának aktív alakítására, bár természetesen nem a műsorvezetővel azonos szinten.

Minden hétköznap 19:30-as kezdettel esti mese hallható a rádión. A hangjátékszerű meséket a rádió műsorvezetői, zenészei, hallgatói és technikusai készítik.

Zenei műsorok

[szerkesztés]

A Tilos Rádió műsorpolitikájának egyik fő ismertetőjegye a zenei sokszínűség. Alapelvük, hogy olyan előadóknak és irányzatoknak adnak helyet a legváltozatosabb stílusokból – az experimentális műfajoktól a világzenén és dzsesszen át a legfrissebb tánczenéig –, amelyek máshol nem hallhatóak.

Története

[szerkesztés]

A Tilos Rádió 1991. augusztus 21-én kezdett sugározni Budapesten a 95,5 MHz-es URH sávon. A Tilos Rádió volt az első magyar független és az első harmadik típusú, azaz közösségi, szabad rádió, valamint egy joghézagnak köszönhetően a rendszerváltozás első szamizdatja.

A Tilos kalózrádióként lett ismert, s az 1991 nyarán történt induláshoz a Tilos az Á nevű egykori, legendás találkahely szolgált bázisként, innen kapta a rádió a nevét. Az első hónapokban a délelőtt kazettára felvett műsorok délután kerültek adásba, kétszer-háromszor hetente. Főképp zene ment, de mellettük megjelentek riportok és interjúk is.

A Tilos Rádió kezdeti, háromszor négy órás adásidejét egy év alatt heti 140 órára növelte, és nap mint nap bizonyította a nem kereskedelmi, teljesen nonprofit, közösségi rádiózás létjogosultságát és működőképességét. Később a Tilos a hatályba lépett frekvenciatörvényhez alkalmazkodva 1993 nyarán felfüggesztette az illegális sugárzást, és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amelyet 1995 tavaszán megkapott.

A legális Tilos Rádió 1995. szeptember 1-jétől sugározott 98 MHz-en, a hét minden napján, este 22 órától, másnap reggel 10-ig. A nap további óráiban ugyanezen frekvencián szólt a Civil és a Fiksz Rádió, melyekkel megosztva kapta a sugárzási lehetőséget a Tilos. Az antenna ekkor annak a Podmaniczky utcai bérháznak a tetejéről adott 50 W teljesítménnyel, ahol egy második emeleti lakásban működött a Tilos Rádió stúdiója is. Ez volt a Tilos legendás korszaka, amikor szokatlan hangvételű kulturális és rendkívül progresszív zenei világa, valamint híressé vált élő, beszélgetős műsorai révén a hazai rádiózás és a budapesti közélet meghatározó színfoltja lett.

A Tilos Rádió a 90-es évek közepe óta a világhálón is jelen van. A https://tilos.hu/ címen nemcsak a rádió életének fontos történései követhetőek, de a műsorok élőben, illetve a hazai rádiók közül kiemelkedő módon először egy évre, majd a folyamatos feltöltést követően van olyan műsoruk, amelyet már 1999-ből, 2000-től kezdve pedig még több műsoruk meghallgatható.[1][2][3]

2000 februárja és 2003 márciusa között a kalózrádiós korszak óta legmozgalmasabb időszakát élte meg a Tilos. Lejárt az ötéves földi sugárzási jogosultsága, s az új frekvenciáért való pályázatai sikertelenek voltak. Ekkor kezdett a 88,8 MHz-en, kisebb szünet után a 92,1 MHz-en, ezzel párhuzamosan kábeltelevíziós hálózatokon keresztül adni, műsorideje és műsorkészítői száma a duplájára nőtt, új stúdióba költözött. Végül három elbukott próbálkozás után 2002 őszén elnyerte a budapesti, 90,3 MHz frekvenciára kiírt pályázatot, és ezzel újabb hét évre sugárzási lehetőséghez jutott. 2003. március 11-én délután, két és fél év szünet után szólalt meg ismét a Tilos Rádió. 2010. január 15-én, délben az adóantennát a budapesti Schönherz Zoltán kollégium tetejéről a Citadellára költöztették.

A Tilos Rádió kiállt több, magát függetlennek mondó rádió létéért. Ennek szellemében segítette az 1990-es évek végén a Szlobodan Milosevics diktatúrájával harcba szálló szerb B92 Rádió működését is, a hozzá eljuttatott adásjelet a Tilos lőtte fel egy műholdra, hogy Szerbiában is fogható legyen.

2008 májusában a Rádió elköltözött a Kinizsi utcai Kultiplex Művelődési Házból a VIII. kerületi Mária utcába, mivel a Kultiplexet a IX. kerületi Önkormányzat lebontatta, helyén közparkot létesített.

2008. június 11-i ülésén a Tilos Kulturális Alapítvány műsorszolgáltatási szerződés megújítására irányuló kérelmét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem támogatta, de a későbbi (október 1.) döntés értelmében a Tilos novembertől még 5 évig biztosan maradhat a 90,3 MHz-en.

2019 nyár végén az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán álló Pénzverde épületébe költözött át a stúdió.

2022. szeptember 3-án éjfélkor lejárt a műsorszolgáltatási szerződés, így a rádió FM-adása 19 év után ismét megszűnt. A rádió adása október 22-én indult újra, addig csak az interneten volt hallható.[4][5][6][7]

Botrányok

[szerkesztés]

A Barangó-botrány

[szerkesztés]

2003. december 24-én, szenteste a rádió Barangó nevű műsorvezetője[8] élő adásban részegen kijelentette: „A legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt.” Ezt követően botrány tört ki a rádió körül. A rádió vezetése bocsánatot kért, a műsorvezetőt elbocsátották. A közleményük szerint: Ennek a mondatnak soha, semmilyen médiumban nem szabadott volna elhangoznia, ugyanakkor reméljük, hogy egy 13 éves rádió működését nem egy mondat miatt fogják az emberek megítélni.[9][10][11]

A 7térítő-botrány

[szerkesztés]

A 7térítő című műsoruk 2018. november 12-i adásában, miután egy betelefonáló meg szerette volna osztani Puzsér Róbert egyik gondolatát, Szabó Viktória (V ügynök) műsorvezető felindultan félbeszakította őt, majd társait többször is felszólítva, hogy ne engedjék a betelefonálónak végigmondani a gondolatát, dúdolásba és blablázásba kezdve lehetetlenítették el, hogy a hallgató befejezze mondanivalóját. Az ügyet Tibi atya blogja szellőztette meg, rámutatva az adásban történtek, illetve a Tilos Rádió szólás-, és véleményszabadság melletti elköteleződése, és Szabó Viktória műsorvezetőnek a Kék Pont oldalán olvasható bemutatkozásában írtak ("A Tilos Rádióban vagyok társ-műsorvezető, szeretem és igénylem a szabad és bátor diskurzusokat."[12]) közötti ellentmondásra.[13][14][15]

Finanszírozása

[szerkesztés]

A Tilos Rádióban minden műsorvezető ingyen dolgozik, a rádió tagjai maguk is hozzájárulnak anyagilag annak fenntartásához. Egy ideig a rádiót működtető alapítvány bevételeinek 1/3-a az állami Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból, kétharmada egyéb pályázatokból és a hallgatók támogatásából származott.[16][17] 2013-tól kezdve a Tilos Rádió nem pályázik állami elosztásból származó pénzekre, így működési költségeit kizárólag hallgatói hozzájárulásokból és egyéb, nem állami pályázati forrásokból teremti elő. Ehhez rendszeresen szervez adománygyűjtő akciókat. Ezek legjelentősebbike az évente megrendezésre kerülő, egy hetes Tilos Rádió Maraton rendezvénysorozat, amelyből általában 11 - 16 millió bruttó bevétel érkezik (nettó a 60%-a). 2006-ban 7,2 millió forint bevétele származott az befizetett jövedelemadó 1%-a felajánlásából,[18] amivel a 74. legtámogatottabb civil szervezet lett Magyarországon. A rádiót a Soros György féle Open Society Foundations is támogatja.[19]

Műsorvezetők

[szerkesztés]
 • Bakács Tibor SettenkedőHonthy és Hanna (több más műsorvezetővel) péntekenként 16:00–18:00. (műsora 2017-ben megszűnt)
 • Barotányi Zoltán - Csonkamagyarország ( Oroszi Iván, Tálos Lőrinc, Csák Róbert, Fehér Károly) keddenként 10:00-12:00
 • Bojtár B. Endre – Haza és haladás (több más műsorvezetővel) péntekenként 08:00–10:00.
 • Busa Pista (Eric Cartman néven) – Szabadfoglalkozás kéthetente hétfőn 13:30–15:00.
 • Czabán (DJ Kolbász) GyörgyHaza és haladás (több más műsorvezetővel) péntekenként 08:00–10:00 és Még több jazzt az óvodákba! szerdánként 16:00–17:00.
 • Csabai (Papó) Gábor – Szakácstolvaj (Buttás Leventével) csütörtökönként 10:00–12:00, valamint Planet Error (több más műsorvezetővel) kéthetente péntekenként 10:00–11:30.
 • Csejdy András – Kolorlokál (több más műsorvezetővel) minden szerdán 07:00–10:00.
 • Cseke LillaFutó Kaland (több más műsorvezetővel) kéthetente vasárnap 17:00–18:30.
 • Győri Csilla - Pergő képek(Kronauer Ádámmal) minden második csütörtök 16:30-18:00.
 • Igor Lazin – Burek Forever (Goran Dimic-csel) minden második kedden 20:00–21:00 és butASzerda minden második hétfőn 13:00–15:00.
 • Kádár Tamás - Nemzeti felkelés (több más műsorvezetővel) csütörtökönként 08:00–10:00.
 • Kemény Vagyim – Vosztok című műsora Dohi Gabriellával közösen, Csomor Dávid segítségével minden második szerdán 18:30–tól 19:30-ig meghívott vendégekkel beszélgetnek orosz, ukrán, posztszovjet ügyekről[20] és civilizáció című műsora Nyári Julival közösen[21] minden minden második szerdán 16 órától 17 óráig vidéki civil szervezetekről, új témákat hozva be a rádióba, helyszíni beszélgetések formájában és a hallgatók és a vidéki civil szervezetek között erősítve a kapcsolatot.
 • Kitzinger Dávid - Kolorlokál (több más műsorvezetővel) minden szerdán 07:00–10:00.
 • Ligeti György – Magic Monday (több más műsorvezetővel) minden második hétfőn 07:00–08:00. (Műsora 2017-ben megszűnt)
 • Molnár Péter – Legyen tilos a gyűlöletbeszéd? Archiválva 2015. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben (Bósza Attilával) minden második hétfőn 18:30–19:30.
 • Palotai ZsoltSzerda esti c. műsora szerdánként 22:00–23:00, Jövőzene c. műsora (Wondawulffal) szombatonként 20:00–22:00.
 • Pálos György - Haza és haladás (több más műsorvezetővel) péntekenként 08:00–10:00.
 • Ránki Júlia – Szépkilátó fogadó minden második szombaton 10:30–11:30.
 • Sebők Marcell - Kolorlokál (több más műsorvezetővel) minden szerdán 07:00–10:00.
 • Sugár János – Alkotás útja (több más műsorvezetővel) minden csütörtökön 21:00–22:00 és civilizáció (több más műsorvezetővel) minden pénteken 11:30-12:30.
 • Szőke AndrásSzőke rádiózik hétfőnként 10:00–12:00. Műsora 2016-ban megszűnt.
 • Tóth Pál – No Wave minden vasárnap 22:00–0:00.
 • Tóth SzabolcsAlap - indiai klasszikus zene minden vasárnap 11:30–13:30, 3. utas szemléletmagazin kéthetente szerdán 10:00–12:00, Futó Kaland (több más műsorvezetővel) kéthetente vasárnap 17:00–18:30
 • Weyer BalázsNemzeti Felkelés (több más műsorvezetővel) csütörtökönként 08:00–10:00 között.
 • és még igen sokan mások: a Tilos Rádió összes műsorának listája, az adott műsorok oldalán a műsort készítők listája is megtalálható.

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Tilos Rádió - Hangtár - Tilos DJ Mix
 2. Tilos Rádió - Hangtár - Műsorok
 3. Tilos Rádió - Hangtár - Guest DJ Mix
 4. Dániel, Szalay: Visszatért a Tilos Rádió (VIDEÓ) (magyar nyelven). Media1, 2022. október 24. (Hozzáférés: 2022. október 24.)
 5. Bogdán Erik - Tilos: nem politikai okok, hanem az NMHH irreális elvárásai okozták a rádió frekvenciájának elvételét (Mérce.hu, 2022.04.14.)
 6. Kreatív Online - Augusztusban már pályázhatnak a Tilos frekvenciájára (magyar nyelven). Kreatív Online. (Hozzáférés: 2022. július 27.)
 7. János, Kasza: Megvan a Tilos Rádió visszakapcsolási dátuma (magyar nyelven). Media1, 2022. október 14. [2022. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 16.)
 8. Barangó, polgári nevén Bajtai Zoltán, a HVG korrektora volt. Lásd még: Barangó: Nincs mentségem – Index-cikk, 2004. január 15.
 9. Tendencia Archiválva 2015. március 14-i dátummal a Wayback Machine-ben – Beküldött cikk a magyar Indymedia-n
 10. Keresztényellenes fekáliaöklendezéssel vádolják a TilostIndex-cikk, 2004. január 6.
 11. Tilos Rádió: nemsokára már Orbán lesz a felelős Archiválva 2005. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben – Gondola.hu-cikk
 12. Szabó Viktória - Kék Pont (magyar nyelven). kekpont.hu. [2018. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
 13. blogstar.hu. „Puzsér nevét tilos kimondani a Tilos Rádióban!”, blogstar.hu, 2018. november 16. (Hozzáférés: 2018. november 18.) (magyar nyelvű) [halott link]
 14. Tilos Rádió 90,3MHz. tilos.hu. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
 15. A Tilos Rádió 7térítő című műsorában tilos kiejteni Puzsér nevét
 16. Veszélyben a közösségi rádiózás: Hullámtörés Archiválva 2007. június 10-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Narancs-cikk, 2006/51-52.
 17. TILOS.hu Archiválva 2009. november 6-i dátummal a Wayback Machine-ben
 18. A Tilos Rádió honlapja. [2007. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 11.)
 19. Open Society Foundations (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
 20. Vosztok. Tilos.hu
 21. civilizáció. Tilos.hu

További információk

[szerkesztés]