Tilos Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tilos Rádió
Adatok
Indulás 1991kalózrádió,
1995
Társaság Tilos Kulturális Alapítvány
Ország Magyarország
Vételi terület Budapest és 30-40 KM-es körzete
Székhely 1089 Budapest,
Budapest, Üllői út 102.
Vétel
Földi sugárzás
Antenna HungáriaCCIR URH 90,3 MHz
Citadella, Gellért-hegy. programhely
Online adás
Saját szervermp3-folyam
Hivatalos oldal

A Tilos Rádió egy budapesti nonprofit rádió. A műsorkészítők a legkülönbözőbb polgári foglalkozásúak, talán éppen újságíróból és médiaszakemberből van köztük a legkevesebb. A rádió hallgatottsága pontosan nem ismert, de az elmúlt években több rádióhallgatási szokásokat vizsgáló közvélemény kutatásba is bekerült a Tilos Rádió. Ennek alapján a Tilos hallgatottság folyamatosan emelkedik és napi szinten 30 000 hallgatóval, havi szinten pedig 100 000-nél is több egyedi hallgatóval rendelkezik.

Jellege[szerkesztés]

Egy közösségi rádió eredeti formájában jól körülhatárolható, rendszerint elszigetelt kisközösségek rétegigényét kiszolgáló média. A Tilos Rádió kialakította és gyakorlatba ültette át a közösségi rádiózás nagyvárosi formáját, amely az urbanizált hallgatóságnak – ha módosult keretek között is – visszaadja a kisközösségek, Magyarországon és Európában egyaránt elveszettnek hitt párbeszédét, közös dolgaikról szóló vitáit és közösségtudatát. A Tilos Rádió készítői és hallgatói fizikailag, virtuálisan és minden más tekintetben nagyon is valóságos közösséget alkotnak: rádióhullámokon és az interneten élik a valamikori agorák, fórumok, falusi piacterek és kisvárosi kávéházak életét.

Beszélgetős műsorok[szerkesztés]

A műsorok zöme a hallgatói részvételre épül, a szerkesztés szerves eleme a betelefonálók és a műsorkészítők közötti aktív együttműködés. Ez nemcsak az interakciót tartalmi elemként használó, beszélgetős műsorokra igaz, hanem a tematikus magazinokra és a zenei műsorok egy részére is. A hazai médiagyakorlatban korábban szokatlan részvételi rádiózást a Tilos honosította meg Magyarországon. A teljesen nyitott, kötetlen interaktivitás teremti meg azt a médiában ismeretlen helyzetet, amelyben egy-egy hallgató éppen úgy lehet a műsor sztárja, ahogyan a műsorvezető. A Tilos Rádióban a hallgató nem feltétlenül passzív célszemélye a programoknak, hanem többnyire lehetősége van a műsorok irányának aktív alakítására, bár természetesen nem a műsorvezetővel azonos szinten.

Minden hétköznap 19:30-as kezdettel esti mese hallható a rádión. A hangjátékszerű meséket a rádió műsorvezetői, zenészei, hallgatói és technikusai készítik.

Zenei műsorok[szerkesztés]

A Tilos Rádió műsorpolitikájának egyik fő ismertetőjegye a zenei sokszínűség. Alapelvük, hogy olyan előadóknak és irányzatoknak adnak helyet a legváltozatosabb stílusokból – az experimentális műfajoktól a világzenén és jazz-en át a legfrissebb tánczenéig –, amelyek máshol nem hallhatóak.

Története[szerkesztés]

A Tilos Rádió 1991. augusztus 21-én kezdett sugározni Budapesten a 95,5 MHz-es URH sávon. A Tilos Rádió volt az első magyar független és az első harmadik típusú, azaz közösségi, szabad rádió, valamint egy joghézagnak köszönhetően a rendszerváltozás első szamizdatja.

A Tilos kalózrádióként lett ismert, s az 1991 nyarán történt induláshoz a Tilos az Á nevű egykori, legendás találkahely szolgált bázisként, innen kapta a rádió a nevét. Az első hónapokban a délelőtt kazettára felvett műsorok délután kerültek adásba, kétszer-háromszor hetente. Főképp zene ment, de mellettük megjelentek riportok és interjúk is.

A Tilos Rádió kezdeti, háromszor négy órás adásidejét egy év alatt heti 140 órára növelte, és nap mint nap bizonyította a nem kereskedelmi, teljesen nonprofit, közösségi rádiózás létjogosultságát és működőképességét. Később a Tilos a hatályba lépett frekvenciatörvényhez alkalmazkodva 1993 nyarán felfüggesztette az illegális sugárzást, és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amelyet 1995 tavaszán megkapott.

A legális Tilos Rádió 1995. szeptember 1-jétől sugározott 98 MHz-en, a hét minden napján, este 22 órától, másnap reggel 10-ig. A nap további óráiban ugyanezen frekvencián szólt a Civil és a Fiksz Rádió, melyekkel megosztva kapta a sugárzási lehetőséget a Tilos. Az antenna ekkor annak a Podmaniczky utcai bérháznak a tetejéről adott 50 W teljesítménnyel, ahol egy második emeleti lakásban működött a Tilos Rádió stúdiója is. Ez volt a Tilos legendás korszaka, amikor szokatlan hangvételű kulturális és rendkívül progresszív zenei világa, valamint híressé vált élő, beszélgetős műsorai révén a hazai rádiózás és a budapesti közélet meghatározó színfoltja lett.

A Tilos Rádió a 90-es évek közepe óta a világhálón is jelen van. A [2] címen nemcsak a rádió életének fontos történései követhetőek, de a műsorok élőben, illetve a hazai rádiók közül kiemelkedő módon először egy évre, majd a folyamatos feltöltést követően 2010 márciusig visszamenőleg egyaránt meghallgatóak immár a világon bárhol.

2000 februárja és 2003 márciusa között a kalózrádiós korszak óta legmozgalmasabb időszakát élte meg a Tilos. Lejárt az ötéves földi sugárzási jogosultsága, s az új frekvenciáért való pályázatai sikertelenek voltak. Ekkor kezdett a 88,8 MHz-en, kisebb szünet után a 92,1 MHz-en, ezzel párhuzamosan kábeltelevíziós hálózatokon keresztül adni, műsorideje és műsorkészítői száma a duplájára nőtt, új stúdióba költözött. Végül három elbukott próbálkozás után 2002 őszén elnyerte a budapesti, 90,3 MHz frekvenciára kiírt pályázatot, és ezzel újabb hét évre sugárzási lehetőséghez jutott. 2003. március 11-én délután, két és fél év szünet után szólalt meg ismét a Tilos Rádió. 2010. január 15-én, délben az adóantennát a budapesti Schönherz Zoltán kollégium tetejéről a Citadellára költöztették.

A Tilos Rádió kiállt több, magát függetlennek mondó rádió létéért. Ennek szellemében segítette az 1990-es évek végén a Szlobodan Milosevics diktatúrájával harcba szálló szerb B92 Rádió működését is, a hozzá eljuttatott adásjelet a Tilos lőtte fel egy műholdra, hogy Szerbiában is fogható legyen.

2008 májusában a Rádió elköltözött a Kinizsi utcai Kultiplex Művelődési Házból a VIII. kerületi Mária utcába, mivel a Kultiplexet a IX. kerületi Önkormányzat lebontatta, helyén közparkot létesített.

2008. június 11-i ülésén a Tilos Kulturális Alapítvány műsorszolgáltatási szerződés megújítására irányuló kérelmét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem támogatta, de a későbbi (október 1.) döntés értelmében a Tilos novembertől még 5 évig biztosan maradhat a 90,3 MHz-en.

2019 nyár végén az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán álló Pénzverde épületébe költözött át a stúdió.

Botrányok[szerkesztés]

A Barangó botrány[szerkesztés]

2003. december 24-én, Karácsonykor botrány tört ki a Rádió körül, miután Barangó nevű műsorvezetőjük[1] élő adásban részegen kijelentette: „A legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt.” A Rádió vezetése bocsánatot kért, a műsorvezetőt elbocsátották. A közleményük szerint: Ennek a mondatnak soha, semmilyen médiumban nem szabadott volna elhangoznia, ugyanakkor reméljük, hogy egy 13 éves rádió működését nem egy mondat miatt fogják az emberek megítélni.[2][3][4]

A 7térítő botrány[szerkesztés]

A 7térítő című műsoruk 2018. november 12-i adásában, miután egy betelefonáló meg szerette volna osztani Puzsér Róbert egyik gondolatát, Szabó Viktória (V ügynök) műsorvezető felindultan félbeszakította őt, majd társait többször is felszólítva, hogy ne engedjék a betelefonálónak végigmondani a gondolatát, dúdolásba és blablázásba kezdve lehetetlenítették el, hogy a hallgató befejezze mondanivalóját. Az ügyet Tibi atya blogja szellőztette meg, rámutatva az adásban történtek, illetve a Tilos Rádió szólás-, és véleményszabadság melletti elköteleződése, és Szabó Viktória műsorvezetőnek a Kék Pont oldalán olvasható bemutatkozásában írtak ("A Tilos Rádióban vagyok társ-műsorvezető, szeretem és igénylem a szabad és bátor diskurzusokat."[5]) közötti ellentmondásra.[6][7][8]

Finanszírozása[szerkesztés]

A Tilos Rádióban minden műsorvezető ingyen dolgozik, a rádió tagjai maguk is hozzájárulnak anyagilag annak fenntartásához. Egy ideig a rádiót működtető alapítvány bevételeinek 1/3-a az állami Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból, kétharmada egyéb pályázatokból és a hallgatók támogatásából származott.[9] 2013-tól kezdve a Tilos Rádió nem pályázik állami elosztásból származó pénzekre, így működési költségeit kizárólag hallgatói hozzájárulásokból és egyéb, nem állami pályázati forrásokból teremti elő. Ehhez rendszeresen szervez adománygyűjtő akciókat. Ezek legjelentősebbike az évente megrendezésre kerülő, egy hetes Tilos Rádió Maraton rendezvénysorozat. 2006-ban 7,2 millió forint bevétele származott az befizetett jövedelemadó 1%-a felajánlásából,[10] amivel a 74. legtámogatottabb civil szervezet lett Magyarországon. A rádiót a Soros György féle Open Society Foundations is támogatja.[11]

Műsorvezetők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Barangó, polgári nevén Bajtai Zoltán, a HVG korrektora volt. Lásd még: Barangó: Nincs mentségem – Index-cikk, 2004. január 15.
 2. Tendencia[halott link] – Beküldött cikk a magyar Indymedia-n
 3. Keresztényellenes fekáliaöklendezéssel vádolják a TilostIndex-cikk, 2004. január 6.
 4. Tilos Rádió: nemsokára már Orbán lesz a felelős – Gondola.hu-cikk
 5. Szabó Viktória - Kék Pont (magyar nyelven). kekpont.hu. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
 6. blogstar.hu. „Puzsér nevét tilos kimondani a Tilos Rádióban!”, blogstar.hu, 2018. november 16. (Hozzáférés ideje: 2018. november 18.) (hu nyelvű) 
 7. Tilos Rádió 90,3MHz. tilos.hu. (Hozzáférés: 2018. november 18.)
 8. [1]
 9. Veszélyben a közösségi rádiózás: HullámtörésMagyar Narancs-cikk, 2006/51-52.
 10. A Tilos Rádió honlapja
 11. Open Society Foundations (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2018. november 18.)

További információk[szerkesztés]