Rádió Bridge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rádió Bridge
Jelmondat: Nyugalmat sugárzunk
Adatok
Indulás1989. július 11.
Megszűnés2002. december 26.
Korábbi nevekBridge FM; 102,1 FM
TársaságHíd Rádió Zrt.
Ország Magyarország
Vételi területBudapest, Pest megye
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária (AH)FM 102.1. programhely

A Rádió Bridge (későbbi nevén Bridge FM) volt az első magyarországi magántulajdonú kereskedelmi rádió.

Története[szerkesztés]

A rádiót még az ún. frekvenciamoratórium idején, George Bush amerikai elnök látogatásának napjaiban indították útnak magánszemélyek. A rádió technikai hátterét kezdetben a Magyar Posta, pénzügyi hátterét svéd és norvég vállalkozók biztosították.[1][2] Az adót csak ideiglenes szolgáltatásnak szánták, ám a rendszerváltás napjaiban a kormányzat nem lépett fel az ideiglenes engedély megszüntetése érdekében.

A rádió által szolgáltatott műsor kezdetben kifejezetten a Magyarországon dolgozó nyugati üzletembereknek szólt. Nyugati könnyűzene mellett minden órában az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) angol nyelvű híreit sugározta az adó, 23 órától pedig Willis Conover jazzműsorát.

Az alapító vállalkozás pénzügyi ellehetetlenülése után a Postabankhoz közel álló Híd Rádió Rt. szerezte meg a Rádió Bridge tulajdonjogát. Az új tulajdonos látott hozzá, hogy a rádiót Budapest vezető kereskedelmi rádiójává tegye. 1992 januárjától a VoA angol nyelvű híradásait fokozatosan kivonták a programkínálatból. A korszak ismert rádiós személyiségeit csábították az adóhoz, egy ideig a Rádió Bridge munkatársa volt Villám Géza, Jeszenszky Zsolt és Világi Péter. A rádió alapító zenei szerkesztői voltak: Szever Pál (zenei főszerkesztő), Csík Gabriella, Horváth Orsolya, Kocsándi Andrea, Csery Csilla, Varga Ramóna, Megyeri Orsolya, Pászti Károly. A frekvenciamoratórium megszűnése és a kereskedelmi rádiók számának gyors bővülése arra kényszerítette a rádió vezetését, hogy folyamatosan új arculattal és tartalommal próbálja meg nyereségessé tenni a vállalkozást.

Az ezredfordulót megelőzően Rádió Bridge nem slágerjellegű, igényesebb könnyűzenével kísérelte meg elérni a hallgatókat, majd egy hirtelen arculatváltást követően a nyugalmat sugárzó könnyűzenei felvételeket tette a fő műsorelemmé. Az országos kereskedelmi rádiók és a hálózatba szerveződő helyi műsorszolgáltatókkal szemben a Rádió Bridge rétegigények kiszolgálására tett kísérletet, sikertelenül. A megingott helyzetű kereskedelmi adót 2001-ben Szegő Tibor vezetésével próbálták meg újjászervezni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt. A sikertelen kitörési kísérletek után a vállalkozás tulajdonosai a rádió teljes újrapozicionálása mellett döntöttek, az átalakításnak a Bridge márkanév megszüntetése is része volt.

A Rádió Bridge 2002. december 26-án adta át helyét a populáris könnyűzenét sugárzó Sztár FM-nek.[3]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTI: Rádió Bridge (magyar nyelven). MTI, 1989. július 10. (Hozzáférés: 2010. december 26.)
  2. MTI: Megkezdte próbaadását a Rádió Bridge (magyar nyelven). MTI, 1989. július 11. (Hozzáférés: 2010. december 26.)
  3. Sztár FM a Rádió Bridge új neve (magyar nyelven). Kreatív, 2003. január 7. (Hozzáférés: 2010. december 26.)