George H. W. Bush

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George H. W. Bush
George H. W. Bush 1989 márciusában
George H. W. Bush 1989 márciusában
Az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke
Hivatali idő
1989. január 20. 1993. január 20.
Alelnök(ök) Dan Quayle
Előd Ronald Reagan
Utód Bill Clinton
Az Amerikai Egyesült Államok 43. alelnöke
Hivatali idő
1981. január 20. 1989. január 20.
Elnök Ronald Reagan
Előd Walter Mondale
Utód Dan Quayle
Katonai pályafutása
Csatái második világháború

Születéskori neve George Herbert Walker Bush
Született 1924. június 12. (94 éves)
Milton, Massachusetts
Párt Republikánus Párt

Szülei Dorothy Walker Bush
Prescott Bush
Házastársa Barbara Pierce Bush
Gyermekei
Foglalkozás
 • politikus
 • államférfi
Iskolái
Vallás episzkopális

Díjak
 • Distinguished Flying Cross
 • Berlin díszpolgára
 • Bath-rend lovagja nagykereszttel
 • Eric-M.-Warburg-Award (2002)
 • Fehér Oroszlán-rend
 • Air Medal
 • Philadelphia Liberty Medal
 • Freedom Award
 • Robert Schuman Medal (2014)
 • Profile in Courage Award
 • Ronald Reagan Freedom Award
 • Az 1941–1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem hatvanadik évfordulójára emlékérem
 • Elnöki Szabadság-érdemrend (2011)
 • Doublespeak Award (1990)
 • Theodore Roosevelt Award (1986)
 • World Golf Hall of Fame
 • Honorary doctor at the Nanjing University
 • American Campaign Medal
 • Asiatic-Pacific Campaign Medal
 • World War II Victory Medal
 • Ellis Island Medal of Honor
 • a Bar Ilan Egyetem díszdoktora
 • honorary doctor of the Ohio State University
 • Doublespeak Award (1992)
 • Krakkó díszpolgára (1994. május 27.)

George H. W. Bush aláírása
George H. W. Bush aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George H. W. Bush témájú médiaállományokat.

George Herbert Walker Bush (Massachusetts, Milton, 1924. június 12. –) az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke (19891993). Korábban ENSZ-nagykövet, CIA-igazgató, illetve – Ronald Reagan elnöksége alatt – alelnök (19811989).

Fia, George W. Bush az Egyesült Államok 43. elnöke. Mivel nevük nagyon hasonló, gyakran összetévesztik őket. Ennek elkerülése végett fiát George W. Bushnak szokták nevezni. A W. (Walker) nevet anyai nagyapjáról kapta idősebb Bush és fia is (előbbi ráadásul megkapta dédapja, Herbert nevét is).

Életrajz[szerkesztés]

Prescott Bush és Dorothy Walker fiaként született, tanulmányait a Massachusetts állambeli Andover-i Philips Academyben végezte, ahol vezetői és irányítói képességei a helyi baseballcsapat kapitányaként már megmutatkoztak. Végzés után 1942-ben belépett a haditengerészethez.

A második világháborúban a legfiatalabb haditengerészeti pilótaként vett részt, amiért a Distinguished Flying Cross katonai kitüntetésben részesült.

A háború után a Yale Egyetemen folytatta tanulmányait. Tagja volt olyan titkos egyetemi társaságoknak mint a Skull and Bones vagy a Delta Kappa Epsilon, ahol rengeteg értékes kapcsolatra tett szert.

1946-ban házasságot kötött Barbara Pierce-szel. Házasságukból 6 gyermek született:

A családalapításon kívül gazdasági vállalkozásba is fogott, beszállt a világháború után különösen felfutó texasi olajkitermelésbe. Ez a texasi érdekeltség később sokat segített abban, hogy fiát, George-ot az állam kormányzójává válasszák.

Politikában[szerkesztés]

Reagan és Bush egyeztet (1984)

Politikai pályafutása nem kezdődött a legjobban, 1964-ben elbukott a texasi szenátorválasztáson. Utána egy rövid ideig kongresszusi képviselő volt (1966–1968), majd 1970-ben újra sikertelenül próbált bejutni a Szenátusba.

Az 1970-es években különböző párttisztségek mellett, hazája ENSZ-nagykövete (1971–1973), majd az első amerikai diplomáciai képviselet vezetője a kommunista Kínában (1974–1975), utána pedig a CIA igazgatója (1976–1977).

Az 1980-as republikánus jelöltállító gyűlésen ugyan alulmaradt Ronald Reagannel szemben, ám Reagan felkérte őt alelnök-jelöltjének. Együtt sikerült legyőzniük az elnökválasztáson újrainduló, akkor még hivatalban lévő elnököt, Jimmy Cartert. 1984-ben, az újabb választásokon Reagan és Bush ismét győzni tudott. Sikerük titka, hogy jól kiegészítették egymást: míg Reagan, az egykori színész, jól megértette magát az emberekkel, és karizmatikus vezetőként tudott fellépni, addig Bush jártas volt a hadsereg ügyeiben, a külügyekben, és jó kapcsolatokat ápolt a titkosszolgálatokkal.

Elnökként[szerkesztés]

George H. W. Bush leteszi az elnöki esküt (1989. január 20.)

Az 1988-as választásokon már a republikánusok első számú elnökjelöltjeként (alelnökjelöltje Dan Quayle) indult, és – az elektori kollégiumban 426 elektori helyet megszerezve – győzött. A választási beszéde során mondta azóta elhíresült szavait: „read my lips: no new taxes” (olvassák le a számról: nem lesznek új adók) ez nagyban hozzájárult választási sikeréhez, de beiktatása után szinte azonnal megszegte.

A hidegháború vége és a kommunizmus bukása után elsőként fogalmazta meg az Új Világrend koncepcióját, amely azóta is meghatározza az Egyesült Államok külpolitikáját.

1989 végén amerikai csapatokat küldött Panamába, hogy eltávolítsák a hatalomból az USA-ellenes politikát folytató, Noriega tábornokot. Noriegát gyilkosság és drogcsempészet vádjával letartóztatták, és Floridában 40 év börtönre ítélték.

1989-90 között a nyugati nagyhatalmak közül egyedül – fenntartások nélkül – támogatta a német újraegyesítés mielőbbi megvalósítását.

George H. W. Bush Antall Józseffel a Fehér Ház kertjében (1990. október 12.)

A leginkább Bush nevéhez köthető külpolitikai esemény mégis az 1991-es öbölháború volt. Miután 1990-ben Irak megszállta Kuvaitot, az amerikaiak számára veszélyessé vált a korábbi szövetséges Szaddám Huszein állama. Bushnak sikerült meggyőznie a közvéleményt és az ENSZ-et a háború szükségességéről. A „Sivatagi Vihar” fedőnevű hadművelet során 5 hetes légi hadjárat után, a szövetséges csapatok benyomultak Kuvait, majd Irak területére, ahol a harcok 4 nap után befejeződtek. A tűzszüneti megállapodás értelmében Iraknak el kellett fogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által kidolgozott feltételeket, de Szaddám Huszein megőrizhette hatalmát.

Jóllehet, a háború után Bush népszerűsége magas volt, hivatali idejének végére nyilvánvalóvá vált, hogy az ország belső, gazdasági problémáira nem tudott megoldást találni. 1992-ben, döntően emiatt, nem sikerült újraválasztatnia magát.

Elnökség után[szerkesztés]

Veresége óta a politikától visszavonultan él houstoni, illetve kennebunkporti (Maine) otthonában. Egészségi állapota jónak mondható, a 80. és 85. születésnapját például egy ejtőernyős tandemugrással ünnepelte. A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozik, de részt vett a hivatalos amerikai delegáció tagjaként II. János Pál pápa temetési szertartásán, valamint Barack Obama amerikai elnök beiktatási vacsoráján fia, George W. Bush és Bill Clinton társaságában. Ezen megjelenése sokakban aggodalmat ébresztett az egykori elnök egészségi állapotát illetően.

Az exelnök tiszteletére az amerikai haditengerészet egyik készülő repülőgéphordozóját USS George H. W. Bushnak nevezték el. Ezen kívül a texasi egyetem keretein belül működik a George Bush Elnöki Könyvtár és Múzeum, amely elsősorban az exelnök életével, munkásságával kapcsolatos anyagokat gyűjti.

Elődök és utódok[szerkesztés]

Elődje:
Ronald Reagan
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke
1989–1993
Utódja:
Bill Clinton
Elődje:
Walter Mondale
Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke
1981. január 30.1989. január 20.
Utódja:
Dan Quayle

Források[szerkesztés]