Ruholláh Homeini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ruholláh Muszavi Homeini
روح‌اللّه خمینی.jpg
Iráni Iszlám Köztársaság 1. államfője
Hivatali idő
1979. december 3.1989. június 3.
Előd
Utód Ali Hámenei

Született 1902. szeptember 24.
Homejn
Elhunyt 1989. június 3. (86 évesen)
Teherán
Párt Mértékletesség és Fejlődés Pártja

Házastársa Khadijeh Saqafi
Gyermekei
  • Mostafa Khomeini
  • Ahmad Khomeini
Foglalkozás
  • politikus
  • költő
  • religious leader
  • Akhoond
  • teológus
Halál oka Prosztatarák
Vallás

Ruholláh Muszavi Homeini aláírása
Ruholláh Muszavi Homeini aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ruholláh Muszavi Homeini témájú médiaállományokat.

Ruholláh Muszavi Homeini[1] perzsául: Sound روح الله موسوی خمینی, klasszikus vokalizáció szerinti tudományos átiratban Rūḥullāh Mūsawī H̱umaynī; magyarul Homeini (olykor Khomeini) ajatollah, (Perzsia, Homejn, 1902. szeptember 24.Iráni Iszlám Köztársaság, Teherán, 1989. június 3.) iráni síita vallási vezető (ajatollah, mardzsa), az 1979-es iráni forradalom egyik vezéralakja, majd Pahlavi sah elűzésétől haláláig a „forradalom vezetőjeként” (rahbar-e engeláb) Irán államfője volt. Az iráni nép szellemi vezetőjeként sikeresen dacolt a nyugati befolyással szemben, eközben az egész iszlám világban hatalmas tekintélyre tett szert.

Életpályája[szerkesztés]

Ruhollah Homeini 1902-ben született Irán Homejn nevű tartományában. Családja férfi tagjai nemzedékek óta köztiszteletben álló síita teológusok és jogtudósok – ajatollahok voltak (a perzsa kifejezés jelentése: Allah csodajele), így ő maga is e hagyomány folytatója lett.

Ruhollah mindössze néhány hónapos volt, amikor elveszítette apját, akit a rezsim elleni kiállása miatt meggyilkoltak. A gyermeket apai nagynénje nevelte, aki mindaddig nem nyugodott, míg apja gyilkosát fel nem kutatta, és el nem érte, hogy megbűnhődjön tettéért. E nagynénje arra tanította a kis Ruhollahot, hogy az ember csak akkor él a Földön az iszlám elvei szerint, ha tettekben is küzd az iszlám ellenségei, a hitetlenek ellen. Homeinire nagy hatással volt ifjúkora egyik leghíresebb ulémája (iszlám hittudósa), a Nagy Modarész, aki elítélte az 1925-ben hatalomra kerülő Pahlavi dinasztia nyugatosító, modernizációs törekvéseit. Reza kán - később Reza sah - uralkodásának első éveiben Homeini Qom korániskolájában tanított, és ifjú kora ellenére már ekkor nagy tekintélyű hittudósként emlegették. A hitbéli dolgok terén szerzett kivételes jártassága mellett rendkívüli, morális autoritása tett már fiatal ulémaként karizmatikus vezetővé.

Homeini a dzsihád hirdetője – a szó mindkét: a szent háború és az iszlám hívő önmegtagadó, belső harca értelmében is. Életformájában a legszigorúbb rendet és aszkézist juttatta érvényre: napi 5-6 óra alvással és 1 tál levessel és darab kenyérrel beérte, és az éjszaka egy részét a Korán olvasásának és az elmélkedésnek szentelte.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Írásmódja az OH. szerint Homeini (a 2008-as Diákszótár szerint szintén), a KN. pedig így hozza: Homeini ajatolláh.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ruholláh Homeini témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
Irán ajatollah-ja
19791989
Irán címere
Következő uralkodó:
Ali Hámenei