Tienanmen téri vérengzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tienanmen téri vérengzés
蒲志強19890510.jpg
Ország Kína
Elhelyezkedése
Tienanmen téri vérengzés (Kína)
Tienanmen téri vérengzés
Tienanmen téri vérengzés
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 54′ 12″, k. h. 116° 23′ 30″Koordináták: é. sz. 39° 54′ 12″, k. h. 116° 23′ 30″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tienanmen téri vérengzés témájú médiaállományokat.

A Tienanmen téri vérengzés során az 1989. április 14-én kezdődött diáktüntetés résztvevőit a kínai hadsereg katonái támadták meg a pekingi Tienanmen téren. A halottak száma az újabban előkerült archív anyagok szerint tízezer körülire tehető.[1]

Előzmények[szerkesztés]

Az 1970-es években kezdett gazdasági reformok az 1980-as évek közepére Kínában is sokakat indítottak liberális politikai követeléseik megfogalmazására. 1986. decemberében 15 kínai nagyvárosban tüntettek a demokrácia mellett. A hatalom erre tömeges letartóztatásokkal válaszolt. Ez átmenetileg visszavetette a demokratikus törekvéseket.

Gorbacsov 1989. májusi pekingi látogatása azonban újabb bátorítást adott a rendszer ellenzékének. Ettől kezdve szinte naponta 200-300 ezer ember - főleg fiatalok és diákok - lepte el Peking főterét és a környező utcákat. A tüntetők Gorbacsovot éltették, és rendszerváltást követeltek.

A vezetés keményvonalasai ezért elhatározták a szigorú példastatuálást. Június 3-4-én a hadsereg páncélos, ejtőernyős és egyéb egységeit vetették be a Tienanmen téri demonstrálók ellen. A beavatkozás különböző becslések szerint mintegy 2000 - 10 000 ember életét követelte. Hasonló keménységgel léptek fel a többi nagyvárosban tüntetők ellen is. Ezzel sikerült elejét venni annak, hogy a Szovjetunióhoz és Kelet-Európához hasonlóan Kínában is többpárti demokrácia váltsa fel az egypárti diktatúrát. Ez Kína egész területén tiltott téma.

A bomlási folyamat kudarca Kínában nem jelentette, hogy a keleti blokk többi országában ne történjen rendszerváltás. Az európai országokban fegyveres harcok nélkül megtörtént a kommunista rendszer felszámolása, egyedül Romániában kellett forradalom árán mindezt megtenni. A kínai kommunista vezetőket előszeretettel utánzó Nicolae Ceaușescu is a Tienanmen téren történt brutális fellépés hatása alatt maga is úgy vélte képes fenntartani a román kommunista diktatúrát és fegyveres erőszakkal eltiporni a megmozdulásokat, reménye azonban hamisnak bizonyult.

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  1. 10 ezren halhattak meg a Tienanmen téri mészárlásban (Index, 2017. december 23.)