Disznó-öbölbeli invázió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Disznó-öbölbeli invázió
Hidegháború
Dátum 1961. április 15. - április 19.
Helyszín Disznó-öböl, Kuba déli része
Eredmény Döntő kubai győzelem
Harcoló felek
Flag of Cuba.svg Kubai menekültek
Flag of the United States.svg Egyesült Államok
Flag of Cuba.svg Kuba
Flag of the Soviet Union (1955–1980).svg Szovjetunió
Parancsnokok
Flag of the United States.svg Grayston Lynch
Flag of Cuba.svg Pepe San Roman
Flag of Cuba.svg Erneido Oliva
Flag of Cuba.svg Fidel Castro
Flag of Cuba.svg José Ramón Fernández
Flag of Argentina.svg Ernesto "Che" Guevara
Flag of the Soviet Union (1955–1980).svg Flag of the Second Spanish Republic.svg Francisco Ciutat de Miguel
Haderők
1511 menekült
2 CIA-ügynök
Több mint 20 000
Veszteségek
115 halott
1189 hadifogoly
1600 - 5000 halott
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Disznó-öbölbeli invázió témájú médiaállományokat.

A disznó-öbölbeli invázió avagy Playa Girón-i invázió katonai hadművelet volt 1961 áprilisában, amelyet a CIA szervezésében, az amerikai titkosszolgálat által kiképzett Castro-ellenes csapatok a kubai kormány megdöntése érdekében indítottak. Az akció alig 60 órán belül csődöt mondott, 1200 Castro-ellenes ellenzéki harcost a kubai hadsereg fogott el.

Történelmi összefüggés[szerkesztés]

1959. január 1-jén győzedelmeskedett a forradalom Kubában, melynek köszönhetően Fidel Castro került a hatalomra, aki a rendszerét egyre inkább kommunista diktatúra irányába vitte el. A hidegháború közepén az Egyesült Államok kormánya komoly veszélynek minősítette a kubai forradalmat, nem kizárólag azon ténynek köszönhetően, hogy az USA „előszobájában” egy a Szovjetunió felé potenciálisan elkötelezett rezsim született, hanem a további országoknak adható ihletforrás miatt. A kis sziget segítséget nyújthatna további forradalmaknak, azon céllal, hogy elősegítsék a kommunizmus terjedését Latin-Amerikában. A két állam közötti kapcsolatok hamarosan elkezdtek romlani: Kuba államosította minden, az ország területén belül levő amerikai cég tulajdonát; az Egyesült Államok pedig felhagyott a kubai cukor vásárlásával, amelyet a Szovjetunió kezdett el felvásárolni.

Eisenhower elnök elrendelte a paramilitáris szervezetek finanszírozását, hogy elősegítse a kubai kormány destabilizálását vagy annak megbuktatását, mind a szigeten belül, mind azon kívül. A két ország kapcsolatai minden szinten megszűnnek.

Előkészületek[szerkesztés]

Disznó-öböl, Giron, múzeumi kiállítási részlet - A hadművelet útvonala

A CIA az Egyesült Államokba menekült kubai emigránsok körében keresett önkénteseket az akcióra, akiket később guatemalai, Puerto Ricó-i és nicaraguai táborokban készítettek fel a bevetésre. 1500 személy formálta a 2506. dandárt (Brigade 2506, vagy Brigada Asalto 2506), útmutatásokat kaptak, mint tüzérek, ejtőernyősök, pilóták stb.

A beavatkozásra az USA elavult hajóiból és repülőgépeiből álló flottát készítettek elő. A flotta az alábbiakból állt össze: