Idi Amin Dada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Idi Amin Dada
1973-ban
1973-ban
Született 1925[1][2][3][4][5][6]
Koboko
Elhunyt 2003. augusztus 16. (77-78 évesen)[7][8][9][3]
King Faisal Specialist Hospital and Research Centre
Állampolgársága
Házastársa Sarah Kyolaba (1975–1982)
Foglalkozása
 • politikus
 • tiszt
 • ökölvívó
Tisztség
 • Uganda elnöke (1971. január 25. – 1979. április 11.)
 • chairperson of the Organisation of African Unity (1975. július 28. – 1976. július 2.)
Halál okaveseelégtelenség

A Wikimédia Commons tartalmaz Idi Amin Dada témájú médiaállományokat.
Idi Amin-karikatúra

Idi Amin Dada Oumee (Koboko, 1928. május 27.[10]Dzsidda, 2003. augusztus 16.) ugandai katona, a Brit Birodalmi Haderő tisztje, majd Uganda hadseregének tábornoka, 1971-től 1979-ig Uganda elnöke. A 20. századi történelem egyik legismertebb zsarnoka, vezetése alatt országában százezrek haltak meg kegyetlenkedései miatt.

A gyarmati hadseregben[szerkesztés]

Idi Amin édesapját Andreas Nyabire-nak hívták, a Kakwa nevű afrikai törzsből származott. Eredetileg római katolikus volt, majd áttért az iszlám hitre. Édesanyja nevét nem tudni. Amin sosem beszélt életéről, illetve nem is írt, mint más politikusok. 1946-ban beállt a Király Afrikai Lövészezrede elnevezésű brit gyarmati ezredbe. Először mindössze szakácsként szolgált, de – nem utolsósorban hatalmas termetének, és a parancsok iránt tanúsított feltétlen engedelmességnek köszönhetően – a vezérőrnagyi, majd az ugandai hadsereg parancsnoki tisztségéig jutott el. Már a brit hadseregben kétes ügyei voltak: kenyai törzsi harcosok tucatjait lövette agyon, és holttestüket a hiénák elé vetette. A marhatolvajlással gyanúsítottak szóra bírása érdekében pedig több férfi nemi szervét vágta le. Sir Walter Coutts kormányzó hiába tájékoztatta Milton Obotét, akiről már sejthető volt, hogy a függetlenedő Uganda miniszterelnöke lesz, a függetlenedéssel kapcsolatos zűrzavaros helyzetben inkább eltussolták az ügyeket.

Út a hatalom felé[szerkesztés]

1962. október 9-től őrnagy, majd, miután az utolsó brit katonák is elhagyták Ugandát, ezredesnek léptették elő, így részt vehetett ugyanis az Obote-kormány ülésein. 1966-ban Obote az ő segítségével megdöntötte a bugandai kabaka uralmát, és előbb dandártábornok, majd később már vezérezredes lett. 1971. január 25-én egy katonai puccs során magához ragadta a hatalmat Milton Obotétól, miközben Obote Szingapúrban tartózkodott a Nemzetközösség Miniszterelnökeinek Konferenciáján. A brit hírszerzők állítólag előre tudtak az akcióról. A puccs népszerű volt a szocialista Obotétól tartó kereskedők körében.

A diktátor[szerkesztés]

A britek és az izraeliek üdvözölték a puccsot – előbbiek a szocialista Obotétól tartottak, utóbbiak örültek, hogy muzulmán szövetségesük akad. Nem támogatta azonban Obote két szövetségese, Tanzánia vezetője, Julius Nyerere és Zambia vezetője, Kenneth Kaunda. Ügyes húzásként a még mindig népszerű kabaka holttestét hazahozatta, és szülőföldjén eltemettette.

Amikor Tanzánia bombázása érdekében repülőgépeket kért Móse Daján izraeli hadügyminisztertől, és az elutasította a kérést, Izraeltől elhidegült. Ugyanígy elfordult a brit szövetségeseitől is. Moammer Kadhafi, Líbia vezetője lett új szövetségese. Skóciának ugyanakkor nagy rajongója maradt, a skót függetlenné válást pártolta volna. Bukása előtt Skócia királyának nevezte ki magát.[11]

1972. augusztus 5-én kiutasította az országból az összes ázsiai származású lakost. Ekkor az ázsiaiaké volt az ország vállalkozásainak 85%-a. Bár az ázsiaiaknak minden tulajdonuk hátrahagyásával kellett távozniuk az országból, ez a döntés romba döntötte az ugandai gazdaságot. A cukorgyártás leállásával a cukorimport jócskán megnőtt, az infláció hatalmasra duzzadt, a turizmus pedig leállt.

Ekkorra már valószínűleg a hipománia nevű személyiségzavarban szenvedett, ami paranoiával, skizofréniával, időnként idegbénulással járt. Az izraeli sportolók 1972-es, a müncheni olimpián történt lemészárlását követően a palesztinokat méltató levelet küldött Kurt Waldheim-nak, az ENSZ akkori főtitkárának, amelyben egyben Adolf Hitlert is felmagasztalta. 1973-ban, a jom kippuri háborúban arab győzelmet vizionált, és erőteljesen kiállt Palesztina függetlensége mellett.

1976-ban az izraeliek visszavágtak az őket ért sérelmekért. Amikor palesztin terroristák eltérítették az Air France tel-avivi járatát, és a foglyokkal Ugandába repültek, Amin szeretettel fogadta őket, és ugandai katonákat rendelt a védelmükre. Az izraeli hadsereg egy rohamosztaggal készült a túszmentésre, mely hamarosan Kenyát érintve elindult Entebbe felé. A terroristákat könnyen ártalmatlanná tették, míg az ugandaiakat heves közelharcban verték vissza, és a túszokat kiszabadították.

Kiszámíthatatlan és zavaros viselkedését csak fokozta alkoholizmusa. Különösen kedvelte a kakaópálinkát, amiből rengeteget fogyasztott.

1977 és 1979 között az „Őméltósága Al-Hajji Doktor Idi Amin Dada, Tábornagy, Örökös Elnök, VC, DSO, MC, Minden Földi Vadak és Minden Tengerek Halainak Ura, az afrikai Brit Birodalom, és különösképpen Uganda Meghódítója” címet adományozta magának. Számos állam tiltakozása ellenére az afrikai államok szolidaritását hirdető pán-afrikai Afrikai Egységszervezet 1975-ben elnökévé választotta.

Egy Ugandán belüli nézeteltérés, valamint Aminnak azon kísérlete, hogy bekebelezze Tanzánia Kagera tartományát, ahhoz vezetett, hogy Uganda és Tanzánia között 1978-ban háború tört ki, mely 1979-ben Amin rezsimjének bukásához vezetett. Amin ezek után Líbiába repült, majd – miután Kadhafi lányának molesztálása miatt Líbiából mennie kellett – 1981-ben Szaúd-Arábiába települt át, ahol 2003-ban bekövetkezett haláláig élt száműzetésben. Amint és rezsimjét több játékfilm is megörökítette, így a General Idi Amin Dada: A Self Portrait (1974), a Rise and Fall of Idi Amin (1980) és Az utolsó skót király (2006) című filmek is.

Amin vitathatatlanul nagy tehetséget tudott felmutatni a harmonikázás terén. Az általa rendezett ünnepségeken gyakran tartott előadásokat.[12]

Népirtás és gyilkosságok[szerkesztés]

Uralkodását az emberiesség elleni bűncselekmények, politikai elnyomás, etnikai tisztogatás, a tömeges, bírósági ítélet nélküli kivégzések, valamint az indiaiak Ugandából történő kitoloncolása jellemezte. A mai napig nem tisztázott, hányan vesztették életüket Amin rezsimje alatt; a különböző becslések 100-500 ezer között mozognak. Különösen az Obotét támogató alcsoli és langi törzs körében végzett népirtást, de mivel e törzs tagjai között a név gyakran O-val kezdődik, sok embert pusztán a neve miatt öltek meg.

Husszein Szulejmán dandártábornok fejét egy hűtőszekrényben tárolta sok más ellenségének fejével együtt, amiket megrémítés gyanánt másoknak is megmutatott. Egyeseket arra kényszerített, hogy hatalmas kalapácsokkal egymást verjék agyon, egyesekre ő maga ugrott rá, és roppantotta össze mellkasukat hatalmas súlyával. A holttestek kiadásáért váltságdíjat kért. Janani Luwum ugandai érseket maga lőtte le, Bob Astles őrnagyot is ő kínozta meg, annak ellenére, hogy korábban ő intézte a diktátor propagandaügyeit; például egyszer négy fehér üzletember vitte Amint gyaloghintón, amivel azt demonstrálták, hogy a fekete ember győzött a fehér felett. A hintó hordóinak egyikét, Robert Scanlont aztán kalapáccsal agyonverték, mert összekülönbözött a diktátorral. Egy másik brit, Bruce Mackenzie repülőgépén az Amintól kapott oroszlánfej robbant fel.

Irodalom[szerkesztés]

 • Geoffrey Regan: Történelmi baklövések. A történelem során elkövetett melléfogások a középkortól a 20. századig; ford. Endreffy Loránd; Alexandra, Pécs, 2004 ISBN 963-368-782-9 79–87. o.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dictionary on African Biography (angol nyelven). Oxford University Press, 2012
 2. National Archives Identifier. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. BnF források (francia nyelven)
 5. Spanyol Nemzeti Könyvtár
 6. NUKAT
 7. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 8. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 9. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 10. Több elmélet létezik születéséről, vannak 1925 körülre datálják. Fred Guweddeko kutató azt állítja, hogy Amin 1928. május 17-én született [1] Archiválva 2008. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, de ez vitatott [2]. A boncoláskor az orvosszakértői vélemény Amin korát 80 évesre tette, ami azt jelenti, hogy 1923-ban kellett születnie. Így egyedül az állítható biztosan, hogy Amin az 1920-as években született.
 11. Skócia utolsó királya. Válasz.hu, 2007. április 12. (Hozzáférés: 2019. január 27.) (magyarul)
 12. https://www.youtube.com/watch?v=ReLwUhNh2fU

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]