Manuel Noriega

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Manuel Noriega
(Manuel Antonio Noriega)
Manuel Noriega mugshot cropped.jpg
Született Manuel Antonio Noriega Moreno
1934. február 11.[1][2][3]
Panamaváros[4]
Elhunyt 2017. május 29. (83 évesen)[5][1][2][3]
Panamaváros
Állampolgársága panamai[6][7][8]
Gyermekei három gyermek
Foglalkozása
Iskolái
  • Western Hemisphere Institute for Security Cooperation
  • Chorrillos Military School
Kitüntetései Francia Köztársaság Becsületrendjének parancsnoka
Halál okaagydaganat

A Wikimédia Commons tartalmaz Manuel Noriega témájú médiaállományokat.

Manuel Antonio Noriega Moreno (Panamaváros, 1934. február 11. – Panamaváros, 2017. május 29.) panamai diktátor, katonatiszt. Panama politikai, katonai vezetője (1983-tól 1989-ig).

Diktatúrája[szerkesztés]

Noriega egy vegyes összetételű panamai családból származott, amelynek spanyol, afromaerikai és indián felmenői is voltak.

Diktatúrája alatt komoly gazdasági, politikai és társadalmi válságba sodorta az országot. 1989-ben az Egyesült Államok hadseregével az „Igaz ügy” hadműveletben lerohanta Panamát, aminek számos polgár és katona esett áldozatul. Panamában ennek következtében katonai, gazdasági és társadalmi káosz alakult ki, Noriega lemondott és letartóztatták. 1992-ben az Egyesült Államokban bíróság elé állították, és 40 év börtönbüntetésre ítélték – többek között Medellin-kartellel való szövetkezés miatt. A büntetést előbb 30, majd jó magaviselete miatt 20 évre csökkentették. A francia hatóságok kérték a kiadatását, ezt követően a párizsi La Santé börtönbe került, 2011. december 11-én került vissza Panamába, ahol házi őrizet alatt állt. 2017-ben műtéten esett át, egy jóindulatú agydaganat miatt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Manuel Antonio Noriega című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]