Diplomata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A diplomata[1] olyan felelős, felsőfokú végzettségű közszolgálati tisztviselő, aki két szuverén állam között a diplomáciai kapcsolatokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően ápolja.

A foglalkozás jellemzői[szerkesztés]

A diplomata saját országának képviseletét látja el az úgynevezett külképviseleten, amely lehet nagykövetség (nagykövet) vagy konzulátus (konzul). A diplomáciai kapcsolatokat különböző beosztásokban, diplomáciai rangokba sorolva láthatják el a dolgozók:

 • nagykövet
 • követ
 • tanácsos
 • titkár
 • attasé (többnyire szakterületekhez kapcsolódik, mint pl. kereskedelmi vagy katonai attasé stb.)
 • segédattasé

Legfontosabb feladata, hogy országa külpolitikai céljainak megvalósulását körültekintően és hatékonyan szolgálja. Hazája állampolgárait a képviseleti országban szükség esetén az előírásoknak megfelelően segíti, részükre jogi segítséget nyújt (pl. elveszett okmányok pótlása, zaklatás tisztázása stb.) A külpolitikai kapcsolatok alakulását folyamatosan figyelemmel kíséri, szükség esetén jelentéseket készít. A képviseleti ország hivatalos fogadásain részt vesz.

Képzés[szerkesztés]

Több felsőfokú intézmény foglalkozik nemzetközi szakon diplomata képzéssel mesterszakon. Az alapképzés hat félév.[2] A legismertebbek:

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Új magyar lexikon II. (D–F). Szerk. Berei Andor és 11 tagú szerk.bizottsága Budapest: Akadémiai. 1960. 73. oldal
 2. A szak leírása
 3. BCE diplomata szakok
 4. Nemzetközi tanulmányok
 5. Nemzetközi tanulmányok alapképzés
 6. Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar. [2019. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 5.)