Új magyar lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új magyar lexikon

Szerző (szerk.) Berei Andor
Megírásának időpontja 19591962
Nyelv magyar
Témakör tudományos ismeretek gyűjteménye
Műfaj lexikon
Részei 6+2 kötet
Kiadás
Magyar kiadás Akadémiai Kiadó, Budapest

Az Új magyar lexikon egy az 1950-es években készült 6+2 kötetes magyar nyelvű lexikon.

Történeti áttekintés[szerkesztés]

Magyarországon a törekvések lexikon kiadására a reformkorig nyúlnak vissza. Az első Magyarországon kiadott átfogó lexikon a német Brockhaus Conversations magyarításaként kiadott Közhasznú Esméretek Tára volt.

Az első magyar szerkesztésű munka az Egyetemes magyar encyclopaedia. A Szent István társulat 1859-ben indult vállalkozása mely néhány kötet után megakadt. Az első teljes mű a Magyar Lexikon (1879-1882) (http://mek.oszk.hu/10900/10983/10983.pdf 194. o.) Ezt követte A Pallas nagy lexikona majd ennek korszerűsített változata a Révai nagy lexikona. A két háború között megjelent Tolnai Világlexikona, Dante és Gutenberg lexikonok népszerűsítő jellegűek voltak, az Új Idők Lexikona sem érte el a Révai egykori terjedelmét és szakmai színvonalát. Az 1950-es években Vas Máté elképzelései alapján elkezdtek tervezni a Magyar enciklopédia kiadását, melynek szerkesztésénél a francia Larousse, illetve az 50 kötetesre tervezett Szovjet nagy enciklopédiát vette figyelembe. A Magyar enciklopédiára egy sor szaklexikon épült volna. A gazdasági és politikai lehetőségek miatt ebben a formában a mű nem valósulhatott meg, azonban az összegyűjtött anyagot felhasználva elkészítették az Új magyar lexikont.

A lexikon[szerkesztés]

Az Új magyar lexikon a második világháború után Magyarországon elsőként kiadott hatkötetes - A Pallas nagy lexikona mintájára készült - lexikon, amely az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg. A szerkesztés 1958-ban zárult, nagy része Berei Andor munkája. Az első kötet 1959-ben, a hatodik 1962-ben jelent meg. A legnagyobb figyelmet a politikai, gazdasági, statisztikai adatokra fordították. Félmillió példányban kelt el. 1972-ben és 1981-ben kiegészítő kötetei jelentek meg. Több változatlan utánnyomást ért meg; mára már erősen elavult tartalmát és szemléletét tekintve egyaránt, azonban már a saját korában is sok kritika érte szűkszavúsága, pontatlansága miatt.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]