Johnson-doktrína

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnson 1965-ben

A Johnson-doktrína az Amerikai Egyesült Államok Lyndon B. Johnson elnök által meghirdetett külpolitikai alapelve volt a hidegháború idején, mely szerint az USA és az amerikai kontinens más államai nem engedhetik meg, hogy a nyugati félteke bármely országában kommunista kormány jöjjön létre.

Johnson elnök 1965. május 2-án intézett rádiós és televíziós beszédet az USA polgáraihoz a Dominikai Köztársaságban folyó, április 28-án kezdődött amerikai katonai invázió állásáról. Ebben így fogalmazott:

Amerika nemzetei nem engedhetik meg, nem szabad megengedniük, s nem fogják megengedni egy újabb kommunista kormányzat megalakítását a nyugati féltekén. Ez volt az amerikai nemzetek egyöntetű véleménye 1962 januárjában, amikor kijelentették, idézem: »A kommunizmus elvei összeegyeztethetetlenek az Amerika-közi Rendszerrel.«[1]

Johnson az amerikai külügyminiszterek január 2231. között, az uruguay-i Punta del Este városában tartott találkozójának határozatát idézte.[2] Az Amerika-közi Rendszer az Amerikai Államok Szövetsége (OAS), az Amerika-közi Fejlesztési Bank és más szervezetek együttműködésének elnevezése.[3]

Beszédjében Johnson hivatkozott John F. Kennedy elnök egy kijelentésére is: „Minden irányításunk alá tartozó erőforrást fel kell használnunk ezen a féltekén, hogy megelőzzük egy másik Kuba létrehozását.”

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lyndon B. Johnson Centennial Celebration. [2008. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 29.)
  2. Resolutions Adopted at the Eighth Meeting of Consultation of Ministers of Foreign Affairs, Punta del Este, Uruguay, January 22 - 31, 1962. [2008. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 29.)
  3. Inter-American System - oas.org