Ugrás a tartalomhoz

Aaron Burr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aaron Burr
Az Egyesült Államok 3. alelnöke
Hivatali idő
1801. március 4. – 1805. március 4.
ElnökThomas Jefferson
ElődThomas Jefferson
UtódGeorge Clinton
Katonai pályafutása
Csatáiamerikai függetlenségi háború

Született1756. február 6.
Newark, New Jersey
Elhunyt1836. szeptember 14. (80 évesen)
Staten Island, New York
SírhelyPrincetoni Temető
PártDemokrata-Republikánus Párt
VálasztókerületNem York állam szenátora

SzüleiEsther Edwards Burr
Aaron Burr, Sr.
HázastársaTheodosia Bartow Prevost (1782–1794)
Eliza Jumel (1833–1836)
Gyermekei
  • Theodosia Burr Alston
  • John Pierre Burr
  • Louisa Burr
Foglalkozás
  • politikus
  • jogász
  • katonatiszt
  • bretteur
  • jogász
Iskolái
Halál okaagyi érkatasztrófa

Aaron Burr aláírása
Aaron Burr aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Aaron Burr témájú médiaállományokat.

Aaron Burr (Newark, 1756. február 6. – Port Richmond, 1836. szeptember 14.) az Amerikai Egyesült Államok szenátora (New York, 1791–1797), valamint harmadik alelnöke (1801–1805). Burr örökségét az Alexander Hamiltonnal folytatott híres személyes konfliktusa határozza meg . 1804-ben megölte Hamiltont egy párbajban , miközben az USA alelnöke volt.

Élete[szerkesztés]

Burr egy prominens családban született New Jersey-ben . A princetoni teológiai tanulmányok után ügyvédként kezdte pályafutását, majd 1775-ben csatlakozott a kontinentális hadsereghez az amerikai függetlenségi háború tisztjeként . Miután 1779-ben elhagyta a katonai szolgálatot, ügyvédi gyakorlatot folytatott New Yorkban , ahol vezető politikus lett, és segített megalakítani az új, Jefferson-féle Demokrata-Republikánus Pártot . 1785-ben New York-i parlamenti képviselőként támogatta a rabszolgaság megszüntetésére irányuló törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy maga is rabszolgákat birtokolt.

26 évesen feleségül vette Theodosia Bartow Prevostot , aki 1794-ben hunyt el tizenkét év házasság után. Egy lányuk született, Theodosia .

1791-ben beválasztották az Egyesült Államok Szenátusába , ahol 1797-ig szolgált. Később demokrata-republikánus alelnökjelöltjeként indult az 1800-as választásokon . A Burr és Thomas Jefferson elnökjelölt közötti véletlen választási döntetlen azt eredményezte, hogy a képviselőház Jefferson javára szavazott, és ő lett (a szokások alapján) Jefferson alelnöke, mivel a második legtöbb szavazatot kapta. Bár fenntartotta, hogy támogatja Jeffersont, az elnök erősen gyanakodott Burr-ra, akit az alelnöksége alatt az adminisztráció szélére szorítottak, és nem nem indították Jefferson alelnök-jelöltjeként újra 1804-ben.

Utolsó alelnöki évében Burr részt vett abban a párbajban, amelyben halálosan lelőtte Hamiltont, politikai riválisát annak a helynek a közelében, ahol Hamilton fia, Philip Hamilton három évvel korábban meghalt. Noha a párbaj illegális volt, soha nem perelték be, és végül minden vádat ejtettek ellene. Ennek ellenére Hamilton halála véget vetett politikai karrierjének.

Nyugatra utazott az amerikai határvidékre ("Frontier"), új gazdasági és politikai lehetőségeket keresve. Titkos tevékenysége nyomán 1807-ben Alabamában letartóztatták árulás vádjával . Többször is bíróság elé állították a "Burr-összeesküvés" néven ismertté vált, az áltata vezetendő független ország létrehozására irányuló állítólagos összeesküvés miatt, de minden alkalommal felmentették. Nagy adósságai és kevés befolyásos barátja miatt elhagyta az Egyesült Államokat, hogy emigránsként Európában éljen. 1812-ben visszatért, és New Yorkban folytatta az ügyvédi gyakorlatot. Rövid második házassága váláshoz és további botrányhoz vezetett. A szélütés következtében fogyatékos és anyagilag tönkrement Burr egy panzióban halt meg 1836-ban.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Elődje:
Thomas Jefferson
Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke
1801. március 4.1805. március 4.
Az Egyesült Államok alelnöki pecsétje
Utódja:
George Clinton
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap