Danubius Rádió (2021–)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danubius Rádió
Jelmondat: Csak zene. Retrótól a mai slágerekig.
Adatok
Indulás 2017. augusztus 1. (Nonstop Rádió)
2021. február 1. (Danubius Rádió)
Megszűnés 2021. január 31. (Nonstop Rádió)
Korábbi nevek Nonstop Rádió
Tulajdonos SoundPlus Kft.
Ország  Magyarország
Székhely 1119 Budapest, Solt utca 7/A.
Társadók BDPST ROCK Rádió
Roxy Rádió
Youventus Rádió
Online adás
Hivatalos oldal

A Danubius Rádió (korábban Nonstop Rádió) egy magyarországi interneten elérhető rádióadó. Saját magukat Magyarország legstílusosabb és legváltozatosabb online rádiójaként írják le. Zenei kínálatában az 1980-as, 1990-es és 2000-es évek legjobb slágerei mellett napjaink top 40 dalai is helyet kapnak.[1] Az adást a hivatalos weblap mellett rádiógyűjteményes weboldalakról és mobilapplikációból is lehet hallgatni.

A rádióállomás hangjai Kautzky Armand színművész, továbbá Kiss Szilvia és Szabó Marcell. Utóbbi kettő a BDPST ROCK Rádió és a Roxy Rádió hangja.

Története[szerkesztés]

Nonstop Rádióként[szerkesztés]

Az adó 2017 augusztusában indult Nonstop Rádió néven. A Class FM analóg, majd későbbi internetes adásának megszűnése hozzásegített a rádió hallgatói táborának növekedéséhez. Saját bevallásuk szerint 3 év alatt Magyarország legnépszerűbb online pop-zenei rádiója lett a Nonstop. A rádió kezdetben napi 3-4 hírblokkot is sugárzott, óránként pedig maximum egy, 30 másodperces reklámmal szakította félbe a zenefolyamot.

Danubius Rádióként[szerkesztés]

2021. január 4-én a rádió üzemeltetője bejelentette, hogy az adó februártól felveszi az egykori országos rádió nevét, és Danubius Rádióként folytatja adását.[2] Ezzel közel 12 év szünet után visszatért a magyar rádiós piacra a Danubius brand. Az eredeti adó, ami Magyarország első kereskedelmi rádiója volt, 2009-ben elvesztette országos frekvenciacsomagját, majd 2010-ben az internetes sugárzást is befejezte. A régi Danubius Rádiót üzemeltető céget 2020 júniusában felszámolták,[3] így a védjegy oltalma megszűnt. A honlapon még aznap megindult a tájékoztató kampány, majd néhány nap múlva az on-air kommunikációt is megkezdték. A névváltozásról való tájékoztatás mellett arra is kérték hallgatóikat, hogy küldjék el kedvenc dalaikat a rádiónak Facebook-üzenetben, hogy a megújuló adó zenei kínálatát még jobban a célközönség igényeire tudják szabni.[4] Január 18-án a rádió honlapjának címe nonstopradio.hu-ról danubiusradio.hu-ra változott, majd február 1-jén az adó neve hivatalosan is Danubius Rádió lett. A névváltás február 1-jén éjfélkor történt meg, a zenei arculata és a szlogene továbbra is megmaradt, csak Danubius Rádió néven hallható az adás.

Jellemzői, zenei stílusa, kapcsolata a közönséggel[szerkesztés]

A Danubius Rádió adásában a szöveges tartalom aránya elenyésző. Formátumát tekintve Hot AC, zenei kínálata az 1980-as évektől napjainkig terjed, ezen belül nem preferál egyetlen zenei stílust vagy korszakot sem, a zenefolyam összeállításánál a változatosságra törekszik. Hagyományos értelemben vett műsorvezetést nem használ, az adásfolyam nincs felosztva megnevezett műsorokra. Az egykori Nonstop Rádióhoz hasonlóan és a korábbi országos kereskedelmi rádió ellenére nem sugároz híreket, politikai műsorokat, bulvárt, és egyéb szöveges tartalmakat sem. Reklám hallható rajta, de óránként csak egy, maximum 30 másodperc időtartamban. Zenei órája a rendkívül kis szövegarány miatt több dalból áll, mint az analóg platformokat használó zenei rádióké.

A Danubius Rádió saját bevallása szerint Magyarország leghallgatottabb, kizárólag az interneten fogható zenei rádiója. Követőtábora a közösségi médiában az online rádiók között kiemelkedő, Facebook-oldalát jelenleg több, mint 21 ezren követik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Developer, Zsolt Kovacs-Web: Danubius Rádió - csak zene, retrótól a mai slágerekig (magyar nyelven). Danubius Rádió - csak zene, retrótól a mai slágerekig. (Hozzáférés: 2021. január 20.)
  2. www.napi.hu: Újra hallható lesz a Danubius Rádió. Napi.hu. (Hozzáférés: 2021. január 20.)
  3. Most lett vége a Danubius Rádió szomorú történetének (magyar nyelven). Media1, 2020. június 15. (Hozzáférés: 2021. január 19.)
  4. Belépés a Facebookra (magyar nyelven). Facebook. (Hozzáférés: 2021. január 19.)

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap