Online

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az online[1] egy számítástechnikában és a telekommunikációban használatos kifejezés, amely azt jelezi, hogy egy eszköz csatlakozik, csatlakoztatva van-e (online) egy hálózathoz, vagy nincs csatlakoztatva, kapcsolata megszakadt (offline). A modern terminológiában ez általában internetkapcsolatra vonatkozik, de bármely olyan berendezésre vagy funkcionális egységre vonatkozhat, amely nagyobb rendszerhez csatlakozik. Online állapot azt jelenti, hogy a berendezés vagy az alrendszer csatlakoztatva van vagy használatra kész.[2]

Az online szó az interneten végezhető tevékenységekre utal, illetve az interneten elérhető adatokat írja le, például: online álláskeresés, online vásárlás, online bankolás, online kaszinó stb. Hasonló jelentést ad az „e” előtag is, például az e-mail, e-kereskedelem stb. szavakban. Ezzel szemben az offline kifejezés vagy az internetről független számítástechnikai tevékenységekre vagy az internetes tevékenységek alternatíváira utalhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar helyesírás szabályai. 12. kiad. [Budapest]: Akadémiai. 2015. 437. o. ISBN 978 963 05 8630 6 „online 212.; online kapcsolat, online üzemmód”  
  2. Online”, Lexiq.hu 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Online and offline című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.