Online kaszinó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az online kaszinók – melyeket neveznek virtuális, illetve internetes kaszinóknak is – a hagyományos kaszinók interneten elérhető változatai. Az online kaszinók lehetőséget adnak a játékosoknak, hogy interneten keresztül játszhassanak. Az online kaszinók általában olyan esélyeket kínálnak, és olyan kifizetési struktúrával működnek, melyek nagyon hasonlóak a valódi kaszinókban tapasztaltakhoz.[forrás?]

Az online kaszinók megfelelően programozott véletlenszám-generátort használnak az online játékaikhoz (például félkarú rabló játékoknál). Az asztali játékoknál, mint például a blackjacknél, a házelőnyt a játékszabályokba építették be, így a kifizetések is a játékszabályok által kontrolláltak.

Ezen játékok megbízhatósága, az irántuk érzett bizalom gyakran kerül előtérbe, hiszen tisztaságuk kevésbé ellenőrizhető, mint a hagyományos játékoké.

Sok online kaszinó jól ismert és megbízható, hiteles vállalatoktól veszi, illetve kölcsönzi a szoftverét [forrás?]. Ezek a cégek például garantálják, hogy a véletlenszám generátor szoftverük valóban, 100%-ban biztosítja az egyes játékokban feltűnő számok, figurák vagy kártyalapok valóságban is tapasztalható véletlenszerű előfordulását.[forrás?]

Online kaszinótípusok[szerkesztés]

Általánosan három csoportba sorolhatók az online kaszinók, használati felületük alapján: ezek a web-alapú kaszinók, a letöltés-alapú kaszinók és az „élő” online kaszinók. Néhány online kaszinó több felületű szoftvert is működtet.

Web-alapú kaszinók[szerkesztés]

A webalapú kaszinók olyan internetes honlapok, ahol a felhasználók anélkül játszhatnak kaszinójátékokat, hogy bármilyen szoftvert, programot le kelleme tölteniük számítógépükre. A böngészőprogramokban általában Macromedia Flash, Macromedia Shockwave vagy Java segédprogramok alatt futnak ezek a kaszinójátékok. Minden szükséges grafika, hang- és animáció ezeken a plugineken keresztül futnak. Néhány kaszinó ezenkívül HTML-es felületen is működtet játékokat.

Letöltés-alapú kaszinók[szerkesztés]

A letöltésalapú kaszinójátékokhoz a kaszinó honlapjáról kell általában az adott játék szoftverét letölteniük a játékosoknak, és ezután fel kell telepíteni a számítógépükre a programot. Ez az online kaszinó program – böngészőtámogatás nélkül - csatlakozik használat közben a kaszinó szerveréhez, és ezen keresztül szolgáltatja az adatokat. Általánosságban kijelenthető, hogy ezek gyorsabban futnak, mint webalapú társaik, mivel a grafikai és hangalkalmazások közvetlenül a számítógépen tárolódnak, így ezeket nem kell a programnak folyamatosan letöltenie az internetről. Másrészről a letöltés-alapú programok beüzemelése több időt és energiát vesz igénybe a játékos szempontjából, mivel le kell tölteni és telepíteni is kell az adott játék szoftverét. Továbbá fennáll a lehetőség – ahogy bármilyen más, internetről letöltött alkalmazás esetében is -, hogy a program fertőzött és kárt tesz a számítógépben.

Mobil kaszinók[szerkesztés]

Az okostelefonok, táblagépek elterjedésével egyre több online kaszinó figyel arra, hogy mobilról is elérhetők legyenek kaszinó játékaik. Ezt vagy alkalmazás formájában teszik lehetővé, vagy olyan web-alapú variációt fejlesztenek ki, amelyekhez nem szükséges Macromedia Flash, Macromedia Shockwave vagy Java segédprogramok használata.

„Élő” online kaszinók[szerkesztés]

Az élő online kaszinókban az online játékos kamerán keresztül látja és hallja az élő krupiét, illetve egy chat alkalmazáson keresztül kommunikálhat is vele a játék során. Az élő krupiék erre a célra kialakított kaszinó stúdiókban vannak elhelyezve, szerte a világon, például Lettországban és Costa Ricán.[1]

Játékkínálat[szerkesztés]

Az online kaszinókban tipikusan az alábbi játékok találhatók meg:

Bónuszok[szerkesztés]

Sok online kaszinó kínál befizetési („signup”) bónuszt új játékosai részére, amint megejtik első befizetésüket a kaszinóba. Általában a befizetésének „x” százalékát (50%, 100%, 200%) kaphatja meg a játékos e bónusz formájában, ahol egy felső maximális dollár érték is meg van adva. Ugyancsak megszabott a minimális befizetés összege és a fogadások (átforgatás) értéke is, mielőtt kifizetésre kerülne sor.

Például egy online kaszinó új játékosok részére 100%, 100 dollárig terjedő befizetési bónuszt kínál. További feltétel, hogy a bónusz kifizetése annak megforgatásához kötött. Például ha 25-ször kell megforgatni, az azt jelenti, hogy 25-ször fel kell tenni tétként a bónusz, illetve egyes kaszinókban a befizetés és a bónusz összegét is. A fenti példában tehát ha 100 dollárt fizet be a játékos az online kaszinóba, 200 dollár lesz befizetése után a számláján összesen – a befizetés plusz a bónusz. Mielőtt a játékos kivehetné a pénzét, összesen 200 dollár × 25 = 5000 dollár értékben kell tétet raknia a kaszinóban.

Néhány kaszinó ezen kívül kínál befizetés nélküli bónuszokat is. Itt nem szükséges a befizetés a bónusz jóváírásához (elég a regisztráció), de itt is feltételekhez kötött a kifizetés. Természetesen ezek a bónuszösszegek általában jóval kisebbek, mint a befizetési bónuszok.

Amikor egy online kaszinó új nyerőgépét próbálja népszerűsíteni, akkor pedig ingyen pörgetésekkel csábítja a játékosokat. Ezeket az ingyenes, befizetés nélkül kapható bónuszokat adott nyerőgépeken lehet csak felhasználni.

Fontos, hogy minden bónusz igénybevételénél alaposan nézzük át a kifizetési feltételeket, hogy nehogy utólag érjen csalódás.

Készpénz (cashable) bónuszok[szerkesztés]

A legáltalánosabb online kaszinó bónusz-fajta a készpénz bónusz. Ehhez a bónuszhoz akkor jut hozzá a játékos, amikor teljesítette a bónuszhoz előírt feltételeket. Ha egy 100%-os, 100 dollárig terjedő bónuszhoz 2000 dollár lejátszási feltétel tartozik, akkor a játékos abban az esetben juthat hozzá a 100 dolláros bónuszösszeghez, ha már legalább 2000 dollár értékben tett téteket az online kaszinóban. Általában nem játszható ki a bónusz ruletten, baccarat-n, crapsen és sic bo játékokon, ugyanis ezeknél a játékos egyidejűleg tehetne tétet egymással ellentétes kimenetelre (például ruletten a piros és fekete mezőre is egyszerre), ami rontja a ház esélyeit. Gyakran az olyan játékok, melyeknél a ház előnye alapból elég alacsony – például blackjack és video póker, ugyancsak nem számítanak bele a bónuszba.

„Ragadós” (sticky) bónuszok[szerkesztés]

A nem készpénzes bónuszokat gyakran nevezik „ragadós bónuszoknak”. Ezekkel a bónuszokkal lehet fogadni, de nem lehet készpénzként kivenni a számláról. A fenti bónuszokhoz hasonlóan itt is vannak feltételek, amivel teljesíthető a bónusz.

Nagy előnye ennek a bónuszfajtának a készpénzes bónuszhoz képest, hogy hasonló körülmények között itt gyorsabban teljesíthetők a bónusz-feltételek, mivel nagyobb tétekkel lehet játszani. A kaszinó bónuszkódok izgalmas lehetőséget biztosítanak az ügyfelek számára, hogy további pénzösszegekkel a számlájukon vagy különleges promóciókhoz való hozzáféréssel indítsák el a játékot.[2]

Visszafizetési (cash back) bónuszok[szerkesztés]

Ez a bónuszfajta a játékos elvesztett tétjei után jár. A játékos veszteségeinek egy részét ilyen visszafizetési bónusz formájában visszakaphatja. Például ha egy kaszinó 25%-os visszafizetési bónuszt kínál az adott hétre, abban az esetben minden játékos visszakapja az elvesztett tétjeinek 25%-át. Természetesen ha játékos az adott héten összességében nyert, nem jár neki ez a bónuszfajta. Az online kaszinókban a rendszeres játékosok sokszor kapnak visszafizetési bónuszokat.

Hűségpontok[szerkesztés]

Ilyen pontokat általában valós kaszinókban lehet gyűjteni, de létezik online formában is. A játékok során gyűjtött hűségpontokat a játékosok készpénzre, ajándéktárgyakra illetve egyéb nyereményekre válthatják be. Általában a feltett tétek és a hűségpontok váltása elég alacsony és játéktípusfüggő. Általában azok a játékok adnak több hűségpontot, ahol nagyobb a házelőny. Például egyes nyerőgépeken minden feltett 10 dollár után 3 hűségpont járhat, míg ugyancsak 10 dollár feltett tétért blackjacken már csak 1 hűségpont járna. Általában az online kaszinó 100 hűségpontért ad 1 dollárt. Ebben a példában tehát 0,3%-os a visszafizetési arány nyerőgépeken, és csupán 0,1% blackjacknél.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Online casino című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Játék szoftverek. [2022. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 30.)
  2. Molnár Farkas: Kaszinó Bónuszok. (Hozzáférés: 2023. március 15.)