Helikon Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Helikon Rádió Műsorszolgáltató Kft. 2001. március 6-án nyerte el a keszthelyi 99,4 MHz-es helyi kereskedelmi rádiós frekvencia műsorszolgáltatási jogát. Háromhónapnyi előkészület után június elsején 10 órakor kezdte meg a műsorszórást a Balaton nyugati medencéjének első helyi rádiója, a Helikon Radió. Az ünnepélyes megnyitón, amelyen a város vezetése is jelen volt, Szalai Annamária országgyűlési képviselő mondott beszédet az elektronikus média regionális szerepének fontosságáról.

A műsor Keszthelyen és annak 30 kilométeres körzetében fogható 24 óránban. A Kft. 27 helyi vállalkozó tulajdonában volt, akik konkurencia hiányában reménykedtek a sikerben, hiszen húsz kilométeres körzetben nem volt másik helyi kereskedelmi rádió. A rádió vezetői úgy gondolták, hogy a helybéliek már unják az országos kereskedelmi rádiókat, éppen ezért olyan műsort próbáltak összeállítani, amely főleg a helyieknek nyújt információkat, a műsorban domináns zenéivel pedig változatos alternatívát kínál a hallgatóknak. Amint azt Pereszlényi Zoltán, a rádió volt főszerkesztője elmondta, kifejezetten rádiós slágerek közül válogatnak, a 60-as évektől napjaink zenéjéig. Maga a rádió szlogenje is ezt sugallja: „Minden idők legnagyobb zenéi. Mi nem csak mondjuk, hanem tesszük is!” Emellett azonban nem csak élvonalbeli slágereket, hanem másod- harmadvonalas dalokat, előadókat is szerepeltetnek a programban. Pereszlényi Zoltán azt is elmondta, hogy nagyon sok hallgató gratulált az induló műsorhoz. Ugyan reklámkampány nem támogatta az adás indulását, a híre mégis nagyon gyorsan elterjedt.

A rádió megindulásakor a stúdió még a Liszt Ferenc utca 1. szám alatti családi házban volt, de egy éve új stúdióba költözött a rádió. A rádió tulajdonosai exkluzív, szép környezetbe akarták tenni a céget. A Keszthely Plázában helyet kapó új látványstúdió valószínűleg az érdeklődőket is jobban vonzza, hiszen bárki bepillantást nyerhet a rádió belső életébe, hozzátesz az imagehez, valamint ezáltal közelebb lehet kerülni az emberekhez. Legalábbis a tulajdonosok ebben hittek. Az biztos, hogy ez a stúdió látványos, de ugyanakkor hátránya is van, hiszen meglehetősen kevés hely van.

2011. július 1-jétől vételkörzetet bővített a Helikon Rádió, ami annyit jelent, hogy a kanizsai frekvencián (95,6 MHz) és a keszthelyi frekvencián (99,4 MHz) is a Helikon Rádió szól, a kanizsai szerkesztőség közreműködésével. A két rádió eddig is egy igazgatás alatt működött, július 1-jétől pedig véglegesen, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság jóváhagyásával, műsorait is tekintve, összekapcsolódott.

A vételkörzet-bővítésről így nyilatkozott a rádióigazgató: „A vételkörzet-bővítéssel Zala megye legnagyobb helyi kereskedelmi rádiójává váltunk. Hitvallásunk és küldetésünk nem változott: továbbra is a helyi érdekeket és a hallgatói igényeket szem előtt tartva, de lehetőségeinket jobban kihasználva tájékoztatunk és szórakoztatunk!”

2012. március 1-jén elindult a rádió Zalaegerszegen az FM 95,8 MHz-es frekvencián. A zalaegerszegi adás teljesen önálló. 2018 november 16-án megszűnt a Kanizsa frekvencia. 2019. január 10-én éjfélkor Keszthelyen az FM 99,4 MHz-es frekvencia megszűnt. 2019. január 11-én elindult a keszthelyi Rádió 1 a 99,4 MHz-en.

Források

Külső hivatkozások