Dömsödi Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dömsödi Gábor
Dömsödi Gábor fortepan 125769.jpg
Született 1957. augusztus 1. (60 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Gyermekei Dömsödi Dávid (1987)
Dömsödi Dóra (1992)
Foglalkozása

Dömsödi Gábor PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dömsödi Gábor témájú médiaállományokat.

Dömsödi Gábor (Budapest, 1957. augusztus 1. –) közgazdász, újságíró, Pásztó város megválasztott polgármestere 2014. október 12. óta.[1]

Életpályája[szerkesztés]

1957. augusztus 1-jén született Budapesten. Francia nyelvtagozaton érettségizett, és a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát közlekedés-marketing szakon.

Az egyetemmel párhuzamosan a Volán Elektronikában dolgozott operátorként és szervezőként, majd 3 kollégájával 1981-ben megalapította a Hardwork-Software GM-et, a későbbi Microsystem Rt. egyik elődjét. Elvégezte a MR stúdióját, és a MÚOSZ iskolájában újságíró diplomát szerzett.

1983-ban a Rádió Krónika rovatánál kezdett dolgozni. A 168 óra politikai magazin állandó munkatársa volt. 1986-ban az MTV Híradó munkatársa lesz. Riporter lett, és a szombat délutáni Híradó, valamint a 2-3. kiadás műsorvezetője lett.

1989. január 1-jén az akkor alakuló MTV 2-höz igazolt. [Nem összetévesztendő a későbbi kereskedelmi adóval!] Szerkesztő-műsorvezetője Magyarország első autós műsorának, az Autó2-nek.

Még a Rádióban megismert kollégájával (Friderikusz Sándor) 1991-ben megalapították a Dömsödi és Friderikusz Produkció Kft.-t. Dömsödi lett az ügyvezető. Ez a cég gyártotta az Autó2 című autós magazint, és a Friderikusz Showt, amely minden idők magyar nézettségi rekordját tartják. Az MTV 1-en vezette a Napközi című délelőtti műsort.

Az ős TV2 elhalása után magazinműsorokat vezetett, és ő lett a Telemázli műsorvezetője. Ezzel egy időben felkérték a Főtér műsorvezetésére is.

Az addigi műsort, szerkesztő és rendező kollégájával teljesen - a mai napig sikeres formájára - alakították, és 3 éven át vezette.

Miután nem értett egyet azzal, hogy a főszerkesztő átpolitizálná a műsort, távozott, és hátat fordított a televíziónak, saját autós lapot adott ki A+ (Autó Plusz) néven. Dömsödi cége, a Második Produkció Kft. lett a MOL belső lapjának a kiadója is. Ő volt a MOL „névadója” is, és számos reklámfilmet is gyártott a cégnek, mint például a nagy sikerű Dallas főszereplőjével, Larry Hagmannel készített spotot.

2001 őszén indult a NÉVshowR a Magyar Televízióban, ennek társműsorvezetésére kérte fel a producer Dömsödit. A műsor hamar sikeres lett, utóbb az MTV akkori legnézettebb műsoraként búcsúzott a csatornától. Dömsödi Gábor a következő években az ATV-n ért el nézettségi rekordokat, ahol a Névshowr-t és a Párshow című kvízműsor vezetését vállalta el. Dömsödi egy alkalommal elindult az MTV elnöki székéért is, de alulmaradt a győztessel szemben.

Az 1990-es években Solymáron élt, majd a Nógrád megyei Bokor községbe költözött, ahol több ciklusban (2003-2006 között, illetve 2011-től) a falu független polgármesterévé választották.[2] 2014-ben a Nógrád megyei Pásztó polgármesterévé választották meg.[1] Dömsödi Gábor jelenleg újságíróként, kiadóként dolgozik.

Családja[szerkesztés]

Nős, Dávid fia 1987-ben, Dóra leánya pedig 1992-ben született.

Műsorai[szerkesztés]

 • Híradó
 • Autó2
 • Napközi
 • Telemázli
 • Főtér
 • Quizfire
 • NÉVshowR
 • Párshow

Könyv[szerkesztés]

 • Friderikusz és Hajdú serpája voltam; Digitalbooks.hu, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b http://www.valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M13/T097/tjk.html
 2. Dömsödi Gábor lett Bokor polgármestere. nepszava.hu, 2011. november 20. (Hozzáférés: 2011. november 20.)

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]