Dömsödi Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dömsödi Gábor
Dömsödi Gábor fortepan 125769.jpg
Született 1957. augusztus 1. (60 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Gyermekei Dömsödi Dávid (1987)
Dömsödi Dóra (1992)
Foglalkozása

Dömsödi Gábor PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dömsödi Gábor témájú médiaállományokat.

Dömsödi Gábor (Budapest, 1957. augusztus 1. –) közgazdász, újságíró, Pásztó város megválasztott polgármestere 2014. október 12. óta.[1]

Életpályája[szerkesztés]

1957. augusztus 1-jén született Budapesten. Francia nyelvtagozaton érettségizett, és a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát közlekedés-marketing szakon.

Az egyetemmel párhuzamosan a Volán Elektronikában dolgozott operátorként és szervezőként, majd 3 kollégájával 1981-ben megalapította a Hardwork-Software GM-et, a későbbi Microsystem Rt. egyik elődjét. Elvégezte a MR stúdióját, és a MÚOSZ iskolájában újságíró diplomát szerzett.

1983-ban a Rádió Krónika rovatánál kezdett dolgozni. A 168 óra politikai magazin állandó munkatársa volt. 1986-ban az MTV Híradó munkatársa lesz. Riporter lett, és a szombat délutáni Híradó, valamint a 2-3. kiadás műsorvezetője lett.

1989. január 1-jén az akkor alakuló MTV 2-höz igazolt. [Nem összetévesztendő a későbbi kereskedelmi adóval!] Szerkesztő-műsorvezetője Magyarország első autós műsorának, az Autó2-nek.

Még a Rádióban megismert kollégájával (Friderikusz Sándor) 1991-ben megalapították a Dömsödi és Friderikusz Produkció Kft.-t. Dömsödi lett az ügyvezető. Ez a cég gyártotta az Autó2 című autós magazint, és a Friderikusz Showt, amely minden idők magyar nézettségi rekordját tartják. Az MTV 1-en vezette a Napközi című délelőtti műsort.

Az ős TV2 elhalása után magazinműsorokat vezetett, és ő lett a Telemázli műsorvezetője. Ezzel egy időben felkérték a Főtér műsorvezetésére is.

Az addigi műsort, szerkesztő és rendező kollégájával teljesen - a mai napig sikeres formájára - alakították, és 3 éven át vezette.

Miután nem értett egyet azzal, hogy a főszerkesztő átpolitizálná a műsort, távozott, és hátat fordított a televíziónak, saját autós lapot adott ki A+ (Autó Plusz) néven. Dömsödi cége, a Második Produkció Kft. lett a MOL belső lapjának a kiadója is. Ő volt a MOL „névadója” is, és számos reklámfilmet is gyártott a cégnek, mint például a nagy sikerű Dallas főszereplőjével, Larry Hagmannel készített spotot.

2001 őszén indult a NÉVshowR a Magyar Televízióban, ennek társműsorvezetésére kérte fel a producer Dömsödit. A műsor hamar sikeres lett, utóbb az MTV akkori legnézettebb műsoraként búcsúzott a csatornától. Dömsödi Gábor a következő években az ATV-n ért el nézettségi rekordokat, ahol a Névshowr-t és a Párshow című kvízműsor vezetését vállalta el. Dömsödi egy alkalommal elindult az MTV elnöki székéért is, de alulmaradt a győztessel szemben.

Az 1990-es években Solymáron élt, majd a Nógrád megyei Bokor községbe költözött, ahol több ciklusban (2003-2006 között, illetve 2011-től) a falu független polgármesterévé választották.[2] 2014-ben a Nógrád megyei Pásztó polgármesterévé választották meg.[1] Dömsödi Gábor jelenleg újságíróként, kiadóként dolgozik.

Családja[szerkesztés]

Nős, Dávid fia 1987-ben, Dóra leánya pedig 1992-ben született.

Műsorai[szerkesztés]

 • Híradó
 • Autó2
 • Napközi
 • Telemázli
 • Főtér
 • Quizfire
 • NÉVshowR
 • Párshow

Könyv[szerkesztés]

 • Friderikusz és Hajdú serpája voltam; Digitalbooks.hu, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b http://www.valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M13/T097/tjk.html
 2. Dömsödi Gábor lett Bokor polgármestere. nepszava.hu, 2011. november 20. (Hozzáférés: 2011. november 20.)

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]