Tündér-szikla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tündér-szikla
A fehérlő Tündér-szikla a Tündér-hegy oldalában (kilátás a Normafáról)
A fehérlő Tündér-szikla a Tündér-hegy oldalában (kilátás a Normafáról)

Hely Magyarország, Budapest
HegységBudai-hegység, Dunántúli-középhegység
Elhelyezkedése
Tündér-szikla (Budapest)
Tündér-szikla
Tündér-szikla
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 18° 58′ 09″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 18° 58′ 09″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tündér-szikla témájú médiaállományokat.

A Tündér-szikla a Budai-hegység egyik sziklaalakzata, Budapest XII. kerületének Zugliget városrészében található, közel a budapesti libegő zugligeti végállomásához. Növény- és állatvilága miatt 1977-ben védett területté nyilvánították, 1978 óta az akkor újonnan létrehozott Budai Tájvédelmi Körzet védelme alatt áll. Kedvelt kirándulóhely köszönhetően annak, hogy turistaúton könnyen megközelíthető, a szikláról pedig szép a kilátás a környékre.

A Tündér-szikla a Tündér-hegy kelet-északkelet felé ereszkedő lejtőjéből toronyszerűen emelkedik ki: a Tündér-hegy irányából kevésbé, a völgy irányából azonban nagyon meredek. Anyaga késő triász korban képződött dolomitkő, mely helyenként porlik.

Elnevezése[szerkesztés]

A Tündér-szikla közelről

Németül Himmelnek – azaz Égnek vagy Mennynek – nevezték (másutt az olvasható, hogy ez a Tündér-hegy neve volt[1]), majd Döbrentei Gábor 1847-es úgynevezett „dűlőkeresztelőjét” követően lett Tündér-szikla a magyar neve.[1] Magyarul hívták még Remete-sziklának, melyet az alatta épült remeteház miatt kapott, illetve Thirring Gusztáv közlése szerint Antal-sziklának is egy ott állt Szent Antal-szobornak köszönhetően.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Bereczky: Dűlőkeresztelő. zugligetisuli.hu. (magyarul) zugligetisuli.hu (Zugligeti Iskola) (2015. június 4.) (Hozzáférés: 2016. augusztus 21.) arch

Források[szerkesztés]