Széchenyihegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Széchenyihegy
A Széchenyi-emlékmű és kilátó
A Széchenyi-emlékmű és kilátó
Közigazgatás
Település Budapest
Kerület XII. kerület
Népesség
Teljes népesség2756 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Széchenyihegy (Budapest)
Széchenyihegy
Széchenyihegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 32″, k. h. 18° 58′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 32″, k. h. 18° 58′ 46″

Széchenyihegy egybeírva Budapest egyik városrésze a XII. kerületben. Főként a budapestiek és Buda-környékiek szemében népszerű szabadidős és kirándulóhely, a Gyermekvasút, illetve a budapesti fogaskerekű vasút egyik végállomása, több diplomáciai vendégház, illetve képviselet helyszíne. Nevét a Széchenyi-hegy után kapta, amin található.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Hegyhát út a Kázmér úttól – Ordas út – Fülemile út – Karthauzi utca – Mártonhegyi út – Denevér út – Bürök utca – Hó utca – Hóvirág út – Rácz Aladár út – János Zsigmond utca – Kázmér út a Hegyhát útig.

Megközelítése[szerkesztés]

A hegy tömegközlekedésének ellátására a BKV menetrend szerinti buszjáratokat (21-es és 21A viszonylat) és vasútjáratot (a 60-as számot viselő fogaskerekű vasút) is üzemeltet.

Története[szerkesztés]

A körülbelül 460 m magasan fekvő fennsík gróf Széchenyi István 1860-ban bekövetkezett halála után kapta a nevét. A Széchenyi-hegy Budapest megalakulása (1873) után fokozatosan egyre népszerűbb lett a gazdagabbak körében. Számos villa, szálloda és szanatórium épült ekkoriban a környéken, amelynek meghatározó építészeti jellegét máig őrzi a terület. 1890-ben átadták a budapesti fogaskerekű vasút új, Svábhegytől meghosszabbított szakaszát, amivel jóval könnyebben elérhetővé vált a kirándulóhely.

1898-ban a hegy oldalában, 427 m tszf. magasságban, egy tisztásra emelték Hősök teréről a Millenniumi emlékmű építése miatt felköltöztetett Széchenyi-emlékművet és kilátót. Az erdő lombjainak takarásából a Denevér-árok-ra, és az Isten-hegy - Márton-hegy vonulatain túl Budapest északkeleti részei felé nyújt kitekintést.

1948-1949-ben az akkori államhatalom a budai hegyekben, Széchenyi-hegyi központtal építtette fel a Gyermekvasutat (Úttörővasutat) egyrészt a turistákat szórakoztató, másrészt a jövő vasutasait kinevelő célzattal. Az államvezetés egyúttal saját propagandacéljaira is felhasználta, az ország egész területéről szerveztek kirándulásokat a diákoknak a vasúthoz, amivel országosan is népszerű családi kirándulóhellyé tették a (kis)gyermekes családok számára a környéket. A rendszerváltás után is megmaradt ilyen jellegű kirándulóhelynek.

A két vasút állomását a Rege parkot átszelő rövid Golfpálya utca köti össze, nevével utalva az 1911-1948 között működött egykori golfpályára,[2][3] amelynek szabadon maradt területe ma az adótorony körüli Apáca rét.[4]

Adótorony[szerkesztés]

A Széchenyi-hegyi adótorony

A Gyermekvasút Széchenyihegy állomásától néhány száz méterre magasodik a Széchenyi-hegyi adótorony. A magyar kormány 1953 elején úgy döntött, hogy elkezdi fejleszteni a magyar televíziózást. Az első próbaadást 1954-ben a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták. A második próbaadást 1955-ben a Széchenyi-hegyi Agancs utcai volt Hargita szálló épülete mellől sugározták. A szomszédjában 1956-1958 között megépült az első, 60 méteres adótorony a Széchenyi-hegyen, a Csíz utca 2-8 szám alatti telephelyen. Innen a Magyar Televízió 1-es csatornája 1957-ben kezdte meg teszt sugárzását, a rendszeres TV-adás még abban az évben, a május elsejei felvonulás közvetítésével indult meg. A rendszeres TV-adás csak 1958-tól indult, addig csak tesztüzemben működött az torony. 1971-ben kezdődött meg a 2. csatorna adása. 1975-ben állították fel a régi épület mellé az azóta 192 méter magasra nőtt antennatornyot, amely a földi televízióadásokon kívül rádióadókat is sugároz. Ma az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központja is itt működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona. (Dinasztia Kiadó – Gemini Kiadó, Budapest, 1998) ISBN 963-657-176-7