Nagy-szénási turistaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy-szénási turistaház
Nagy-szénási turistaház emlékfal
Nagy-szénási turistaház emlékfal
Ország Magyarország
Tszf. magasság500 m
Hegység Budai-hegység
Hely Nagy-Szénás
Típus turistaház
Turisztikai adatok
Megnyitás ideje 1926. május 16.
Megszűnt 1979
Elhelyezkedése
Nagy-szénási turistaház (Budai-hegység)
Nagy-szénási turistaház
Nagy-szénási turistaház
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 35′ 30″, k. h. 18° 52′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 30″, k. h. 18° 52′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-szénási turistaház témájú médiaállományokat.

A Nagy-szénási turistaház (hivatalos nevén Szabó Imre turistaház vagy Szabó Imre menedékház) egykori turistaház a Budai-hegységben, Nagykovácsi belterületétől északra, a Nagy-Szénás csúcsa alatt. Ma már csak egy emlékfal és egy emléktábla jelzi a helyét.[1][2] Egy időben antialkoholista menedékház volt.

Története[szerkesztés]

A turistaház létesítésének gondolata 1923. március 15-én, egy, a Nagy-Szénásra tett közös kirándulás során merült fel a Munkás Testedző Egyesület (MTE) néhány tagjában: úgy ítélték meg, hogy a hegy csúcsa alatt, attól kicsivel északra, a Pilisszentiván felé néző lejtőjének pihenőjében igen jó elhelyezkedésű menedékházat létesíthetnének. A kezdeményezők ehhez segítséget kaptak az Általános Fogyasztási Szövetkezettől, a Szociáldemokrata Párttól és több szakszervezettől, továbbá személy szerint Szabó Imre szociáldemokrata országgyűlési képviselőtől, aki egyben az MTE elnöke is volt.

A házat 1924 és 1926 között társadalmi munkában építette fel a Munkás Testedző Egyesület Turista Szakosztályának mintegy 200 tagja, akik emberi erővel hordták fel az építőanyagot és a vizet a hegyre, az építkezés helyére. Az első változatában mintegy 6×4 méteres alapterületű épület falazása nagyrészt pelyvával egybegyúrt-taposott agyag és kőpor felhasználásával készült. A menedékház 1926. május 16-án nyílt meg; létesítéséről Benjámin László költő is megemlékezett egyik versében. A létesítmény a hivatalos nevét Szabó Imréről kapta, aki anyagilag is segítette a ház megvalósulását.

A házat 1927-ben verandával és egy további hálóhelyiséggel, 1934-ben pedig étteremmel bővítették, így több jelentős sport-, illetve turisztikai eseménynek is helyet tudott már adni – 1938-ban például itt rendezték a második világháború előtti utolsó országos munkás síbajnokságot. Miután azonban a hatóságok nem nézték jó szemmel az itt folyó élénk egyesületi élet munkásmozgalmi jellegét, politikai színezetét, ezért a csendőrség Pilisvörösvárról induló őrjáratai is gyakran felkeresték a menedékházat.[1][2][3][4]

1949-ben az épületet államosították, és a Turistaházakat Kezelő Vállalat (TKV) vette kezelésébe, amivel meg is pecsételődött a sorsa, ettől fogva ugyanis felújításokra, fejlesztésekre nem került sor, leszámítva azt, hogy az 1957-es adatok szerint 35 férőhelyes épület falán 1959. május 24-én emléktáblát avattak, megörökítendő a munkásmozgalmi múltat. A TKV jogutódja, a Turista Ellátó Vállalat (TEV) 1975-ös megszűnését követően a ház teljesen gazdátlanná vált, nem akadt, akinek szándéka és anyagi lehetősége is lett volna az egyre inkább omladozó falak megmentésére. Néhány értékesebbnek tartott „relikviát” a turista szervezetek Gödre menekítettek át, a biztos elkallódás vagy megsemmisülés elől, de magának a háznak a pusztulását már nem volt, aki megállítsa.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című honismereti televíziós sorozat forgatásakor, 1979. szeptember 9-én itt is elhaladt a filmkészítő stáb, akkor az épület még állt; sőt a felvételek szerint a falak jó állapotúak voltak, a tető pedig javítható lett volna, leginkább csak a nyílászárók szorultak pótlásra. Néhány hónappal később azonban – valószínűleg nem függetlenül a filmben elhangzott kritikáktól – a budapesti pártbizottság – arra hivatkozva, hogy a hely „kétes egyének találkozóhelye” –, munkásőrökkel eldózeroltatta. Amíg le nem rombolták a házat, kéktúra-bélyegzőhely is volt itt.[1][3][4]

Emlékezete[szerkesztés]

Jelenleg egy 1982-ben emelt emlékfal (Bajnok Béla pilisvörösvári szobrászművész alkotása) és egy 1986-ban állított emlékkő, valamint néhány megmaradt alapfal jelöli az egykori turistaház helyét.[1][2][3][4] 2016. május 21-én a Pilisszentiváni Sportegyesület szervezésében újabb emléktáblát állítottak a helyszínen, az említett emlékkő alsó részén, a turistaház megnyitásának 90. évfordulója alkalmából.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Nagyszénás, Zsíroshegy - turistaházak (magyar nyelven). mirko vosátka blog, 2008. március 15. (Hozzáférés: 2011. november 23.)
  2. a b c Szontagh Ottó (2002. július). Túrajavaslat a Budai hegységbe. Vörösvári Újság II (6-7). [2004. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2011. november 23.)  
  3. a b c Piliscsaba - Kőris-völgy - Bükkös-árok - Kutya-hegy - Nagy-Szénás - Turistaház emlékfal - Felső-Zsíros-hegy - Nagykovácsi, Zsíroshegyalja - Alsó-Zsíros-hegy - volt Zsíros-hegyi turistaház romjai (Muflon itató) TÚRALEÍRÁSSAL! (magyar nyelven). Magyar Természetjáró Szövetség, 2011. augusztus 15. [2013. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 23.)
  4. a b c Régi Turistaházak V. - A Nagyszénási turistaház (magyar nyelven). GPSGames.hu, 2009. február 6. (Hozzáférés: 2011. október 26.)

További információk[szerkesztés]