Harang-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harang-völgy (Budapest)
Harang-völgy
Harang-völgy
Pozíció Budapest térképén

Koordináták: é. sz. 47° 30′ 32″, k. h. 18° 58′ 11″

A Harang-völgy egy völgy a Budai-hegységben, Budapesten.

Leírása[szerkesztés]

A völgy Budapest XII. kerületében található, a Normafa-lejtő folytatásában északi irányba lefutó, keskeny és meredek oldalú völgy, alsó részén a Harangvölgyi út halad. Folytatása a Csermely-völgybe torkolló Mária-völgy, amelyen a Zugligeti út halad. A mély, kanyargós völgy az 1940-es évek óta sípályaként üzemel, télen kedvelik a szánkózók is.

Élővilág[szerkesztés]

Élővilága változatos, főként a lepkefélék, elsősorban a boglárkafélék érdemelnek említést. A völgy ritkasága a csíkos boglárka. Az élővilágot ún. mozaikos kaszálással próbálják megőrizni, hisz a sok turista zavaró hatást jelent.

Megközelítés[szerkesztés]

A Harang-völgy közösségi közlekedéssel legegyszerűbben a Széll Kálmán tértől a Zugligeti útig közlekedő 155-ös busszal közelíthető meg, annak a külső végállomás épp a Harang-völgy talpánál a Zugligeti út és a Kútvölgyi út találkozásánál található. A völgy felsőbb szakaszai közösségi közlekedéssel nem érhetők el, csak hosszabb sétával közelíthetők meg az Istenhegyi út térségében közlekedő, illetve a Normafa térségét érintő járatoktól (21-es busz, Fogaskerekű, Gyermekvasút stb.).

Források[szerkesztés]