Isten-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Isten-hegy
Magasság372 m
Hely Magyarország
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Isten-hegy (Budai-hegység)
Isten-hegy
Isten-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 18° 59′ 33″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 18° 59′ 33″
Isten-hegy (Budapest)
Isten-hegy
Isten-hegy
Pozíció Budapest térképén

Az Isten-hegy a Budai-hegység egyik magaslata Budapesten, a XII. kerület területén, a János-hegySváb-hegy tömbjében. A Sváb-hegy egyik keleti előhegye, amelynek területe mára teljesen beépült.

Leírása[szerkesztés]

372 méter magas kiemelkedés, amelyet északnyugat felől a Diós-árok választ el a Sváb-hegytől, nyugat felől a Denevér-árokba torkolló Karthauzi-völgy határolja el a Széchenyi-hegy fennsíkszerű tömegétől, dél és kelet felől pedig kisebb, névtelen völgyek különítik el három legközelebbi szomszédjától, a Márton-hegytől, az Orbán-hegytől és a Kis-Sváb-hegytől. Alapkőzete dolomit, amit márga fed.

Története[szerkesztés]

A hegy korábbi neve Barát-hegy vagy Pap-hegy volt, egy, egykor a közelben állt kolostor, illetve a bélakúti apát tizedjoga után. Mai elnevezése Döbrentei Gábortól származik, és az 1847-es évben tartott budai dűlőkeresztelőn hirdették ki. Mára a teljes területe beépült, jellegzetes zöldövezeti lakóterület, amely a hegyről elnevezett Istenhegy városrészhez tartozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Berza László: Budapest lexikon. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1973. 488. old.
  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 607. o. ISBN 963-05-6410-6