A Csermely-völgy forrásai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csermely-kút a táblától balra látható kőlap rejti.
A Darázs-forrás.

A Csillag-völgy folytatásaként a Béla-Király és a Kútvölgyi út találkozásától indul a Csermely-völgy. Ebben a völgyben triász dolomit és eocénkori rétegek között egymáshoz közel 3 forrás is fakad. Budapest XII. kerületében találhatóak.

A Csermely úton, valamint a felette haladó Béla király úton egykor több szivattyús kút működött, ami a hely vízbőségére utal. Nem lehetetlen, hogy itt volt Kászim basa csurgókútja (törökül: Kászim basa csesmeszi), amelyet a török a megszállás legelső éveiben építtetett.

Csermely-forrás[szerkesztés]

A Csermely-lépcső mellett van a felső Csermely-forrás. Ezt az 1970-es években vezették be közvetlenül a csatornarendszerbe. Egykori kifolyását a századfordulón a Csermely-lépcső mellett épült társasházak építésekor semmisítették meg.

Csermely-kút[szerkesztés]

A Csermely út 10. sz. villájának udvarán egy természetvédelmi jel hívja fel az arra járok figyelmét, hogy itt védett forrás található. Ez a forrás is be van kötve a csatornahálózatba. Helyét az tábla mellett látható kőlap mutatja.

Darázs-forrás[szerkesztés]

Az 1999-ben helyreállított Darázs-forrás a Csermely út 13. szám alatt található. Tengerszint felett 241,5 méteren. A forrásnak csekély a vízhozama, 1,7–5 liter óránként, a víz hőmérséklete 9 °C. Mellette egy fémből készült (hajtogatott) darázs szobor van. A felette található épületekhez épített emésztő elszennyezte a forrás vízét, így az nem iható.

Források[szerkesztés]