Csillebérc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillebérc
Egyéb elnevezés: Dreihotter
Közigazgatás
Település Budapest
Kerület XII. kerület
Népesség
Teljes népesség252 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Csillebérc (Budapest)
Csillebérc
Csillebérc
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 10″, k. h. 18° 58′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 10″, k. h. 18° 58′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillebérc témájú médiaállományokat.

Csillebérc (németül Dreihotter) Budapest egyik városrésze a XII. kerületben.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: A Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) és a Csillebérci Gyermek- és Ifjúsági Központ nyugati és északi kerítése a Konkoly-Thege Miklós úttól - Konkoly-Thege Miklós út – Sötétvágás út – Kázmér út – Edvi Illés út – Szalmavirág utca – Nőszirom utca – Adorján út – Irhás árok – Kakukkhegyi út – Kakukkhegyi erdősor – Budapest határa a Konkoly-Thege Miklós útig.

Története[szerkesztés]

Döbrentei Gábor 1847. évi dűlőkeresztelője alkalmával az addigi német Dreihotter területe kapta a magyar „Csile-bércz” nevet.

Az elnevezés mai formája megtévesztő, mert a „csille” szó bányászatra utal, ami a környékre sosem volt jellemző. A nevet eredetileg egy „l”-el írták. Döbrentei Gábor a budai hegyek mondabeli tündérének nevét („Csile”) örökítette meg az elnevezéssel, amely eredeti írásmódjával egészen az 1930-as évekig fennmaradt. A második „L” betoldásával történt névváltozás ideje bizonytalan, oka valószínűleg egy jóhiszemű, de az elnevezés eredetét nem ismerő, ezért téves „javítás” lehetett.

1948-ban „Úttörőváros” létesült e területen, az egykori Úttörővasút egyik állomása is itt van. Az egykori Úttörőváros mai neve Csillebérci Gyermek- és Ifjúsági Központ.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kocsis L. Mihály: Csillebérc: elviszem pont; Válasz, Bp., 2002 (Buli van!)