Guckler Károly-kilátó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Guckler Károly-kilátó
A kilátó az avatása előtt, délnyugat felől nézve
A kilátó az avatása előtt, délnyugat felől nézve
Település
Megnyitás 2016. július 14.
Típus kilátó
Tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt.

A Guckler Károly-kilátó egy kilátó a Budai-hegységben, Budapest II. és III. kerületének határán, a Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán. A turisztikai létesítmény 2015-2016 folyamán épült a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában, Dr. Lőke Ferenc építész tervei szerint. Hivatalos átadása 2016. július 14-én történt.

A kilátó egy második világháborús légvédelmi ütegállás, mint a 21. századra is megmaradt tájseb begyógyításaként, annak újrahasznosításával jött létre. Alaprajza szabályos nyolcszög, vasbeton kilátószintje 4 méter magasságban helyezkedik el, bonyolult kiképzésű faszerkezete 40 köbméter rétegragasztott fenyőgerenda és a rögzítési pontokon közel 4,5 tonna acélszerelék felhasználásával készült.

Névadójának Guckler Károlyt választották, akinek fővárosi erdőmesterként, később az Erdészeti Hivatal vezetőjeként nagy szerepe volt a 19. század végére a lakossági tűzifaigények miatt szinte teljesen fátlanná lecsupaszított budai hegyek, ezen belül is különösen a Hármashatár-hegy újraerdősítésében. Guckler a korábbi sikeres bécsi mintákat alapul véve kevéssé kényes feketefenyveseket telepített, a sekély talajréteg megkötése és további talajképzés céljából, s az így megerősödött talajon később a Pilisi Parkerdő Zrt. már megkezdhette a fenyves állományok őshonos fafajokra történő cseréjét.

Turizmus[szerkesztés]

A kilátót érinti az Országos Kéktúra útvonala, továbbá a közelben található néhány másik turisztikai létesítmény is, mint a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ[1]– amely egyben méltó tiszteletadás a terület repüléstörténeti múltja előtt –, a 2014 tavaszán átadott Hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola, a 2014-ben felújított Hangár Bisztró és a hivatalosan 2016. július 14-én átadott 50 férőhelyes új Hármashatár-hegyi Turistaház.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ (hu-HU nyelven). hhkk.hu. (Hozzáférés: 2017. október 25.)
  2. Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ (hu-HU nyelven). hhkk.hu. (Hozzáférés: 2017. október 25.)

További információk[szerkesztés]