Guckler Károly-kilátó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guckler Károly-kilátó
A kilátó az avatása előtt, délnyugat felől nézve
A kilátó az avatása előtt, délnyugat felől nézve
OrszágMagyarország
Település
Megnyitás2016. július 14.
Típuskilátó
TulajdonosPilisi Parkerdő Zrt.
SablonWikidataSegítség
A kilátó 2023 októberében

A Guckler Károly-kilátó a Budai-hegységben, Budapest II. és III. kerületének határán, a Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán áll. A turisztikai létesítmény 2015-2016 folyamán épült a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában, Koller József Ybl-díjas építész tervei szerint.[1] Hivatalos átadása 2016. július 14-én történt.

A kilátó a négy darab második világháborús légvédelmi ütegállás, mint a 21. századra is megmaradt tájseb egyikének begyógyításaként, annak újrahasznosításával jött létre. Alaprajza szabályos nyolcszög, vasbeton kilátószintje 4 méter magasságban helyezkedik el, bonyolult kiképzésű faszerkezete 40 köbméter rétegragasztott fenyőgerenda és a rögzítési pontokon közel 4,5 tonna acélszerelék felhasználásával készült.

Belőle kitekintve körpanoráma nyílik a Budai-hegység és észak felé Vác–Pesti-Duna-völgy, dél felé a Pesti-hordalékkúpsíkság vidékére (utóbbin terpeszkedik a főváros keleti fele), amelyet északkelet felől a Gödöllői-dombság határol. Észak felé láthatók innen a az Solymári-völgyön túl a Pilis és mögötte a Visegrádi-hegység vonulatai is. Dél felé az Ördög-árok mély völgye fölött a Nagy-Hárs-hegy - János-hegy - Széchenyi-hegy vonulat magasodik. Nyugati irányban a Nagy-Hárs-hegy mögött a Pesthidegkúti-medence látszik. Tiszta időben akár a Mátra és a Magas-Tátra csúcsai is felismerhetők.[2]

Névadójának Guckler Károlyt választották, akinek fővárosi erdőmesterként, később az Erdészeti Hivatal vezetőjeként nagy szerepe volt a 19. század végére a lakossági tűzifaigények miatt szinte teljesen fátlanná lecsupaszított budai hegyek, ezen belül is különösen a Hármashatár-hegy újraerdősítésében. Guckler a korábbi sikeres bécsi mintákat alapul véve kevéssé kényes feketefenyveseket telepített, a sekély talajréteg megkötése és további talajképzés céljából, s az így megerősödött talajon később a Pilisi Parkerdő Zrt. már megkezdhette a fenyves állományok őshonos fafajokra történő cseréjét.

Turizmus[szerkesztés]

A kilátót érinti az Országos Kéktúra útvonala, továbbá a közelben található néhány másik turisztikai létesítmény is, mint a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ[3]– amely egyben méltó tiszteletadás a terület repüléstörténeti múltja előtt –, a 2014 tavaszán átadott Hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola, a 2014-ben felújított Hangár Bisztró és a hivatalosan 2016. július 14-én átadott 50 férőhelyes új Hármashatár-hegyi Turistaház.[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új kilátót adtak át a Bölcső-hegyen (magyar nyelven). Turista Magazin, 2021. november 25. (Hozzáférés: 2022. január 22.)
  2. Varga Sándor - Budapestről is látni lehetett a Magas-Tátra csúcsait (Időkép.hu, 2020.12.17.)
  3. a b Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ (hu-HU nyelven). hhkk.hu. (Hozzáférés: 2017. október 25.)

További információk[szerkesztés]