Kaán Károly-kilátó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaán Károly-kilátó
TelepülésBudapest
Hasznosítása
Felhasználási területtűztorony
Elhelyezkedése
Kaán Károly-kilátó (Budakeszi)
Kaán Károly-kilátó
Kaán Károly-kilátó
Pozíció Budakeszi térképén
é. sz. 47° 32′ 01″, k. h. 18° 57′ 17″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 01″, k. h. 18° 57′ 17″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaán Károly-kilátó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kaán Károly-kilátó egy kilátó a Budai-hegységben, Budapest területén, a főváros II. kerületében, a Nagy-Hárs-hegy 454 méter magasságú csúcsán. A több emeletes kilátóhely legfelső szintjéről teljes körpanoráma nyílik, innen Budapest és a Budai-hegység jelentős része is belátható. A kilátótól északkeletre található a Bátori-barlang bejárata.

Története[szerkesztés]

A Nagy-Hárs-hegy tetején korábban egy fából épült kilátó állt, ami azonban a karbantartás hiánya miatt még az 1980-as évek előtt összedőlt. Ezt követően született döntés egy olyan kilátótorony megépítéséről, amelynek alapzata és alsó másfél szintje már vasbeton vázon kőburkolattal épült, az afölötti részek és a lépcsők viszont a korábbihoz hasonló módon fából készültek.

Az egész éven át éjjel-nappal látogatható kilátó 1988-1989 között épült meg, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje) beruházásában.[1]

2016 nyarán a turisztikai létesítmény teljes körű rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő felújításon esett át. A faszerkezeti egységei közül az időjárásnak kevésbé kitett részeket lecsiszolták és újrafestették, a tornyot fedő deszkákat pedig komolyabban szigetelt zsindelytetőre cserélték. A kilátó körül korlátokat, padokat és asztalokat helyeztek el.

Névadója[szerkesztés]

A kilátó névadója Kaán Károly (18871940) erdőmérnök, földművelésügyi államtitkár lett, akinek nevéhez többek között az erdők népjóléti szerepének törvényi szintű elismertetése és több más olyan intézkedés fűződik, amelyek a természet értékeinek védelmét szolgálták. Kaán Károly emlékét egy ideig emléktábla is őrizte a kilátó bejáratánál, de az ismétlődő rongálások miatt a táblát az erdőgazdaság, mint a kilátó kezelője őrzött helyre, a területileg illetékes erdészethez szállíttatta, megőrzés céljából. A régi emléktábla helyén egy új emléktábla lett elhelyezve.

Megközelítése[szerkesztés]

Budapesti közösségi közlekedéssel a kilátó legegyszerűbben a 22-es busz, a 22A busz és a 222-es busz Szépjuhászné megállójától, illetve a Gyermekvasút majdnem ugyanott található Szépjuhászné állomásától közelíthető meg, innen kiindulva a sárga turistajelzést kell követni; a járművekről leszállva körülbelül 45-50 perc sétával lehet feljutni a kilátóhoz.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]