Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz18 m
Mélység12 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés12 m
Tengerszint feletti magasság405 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus hévizes eredetű
Barlangkataszteri szám 4732-9
Elhelyezkedése
Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang (Magyarország)
Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang
Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 31′ 55″, k. h. 18° 57′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 55″, k. h. 18° 57′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang témájú médiaállományokat.

A Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Budai-hegységben, Budapest II. kerületében található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Nagy-Hárs-hegy csúcsától dél, délkeletre, 380 méterre, a meredek hegyoldalban, egy három méter magas mészkőkibúvás tövében nyílik. A hegy nyugati, délnyugati oldalán található kőfejtőtől körülbelül 250 méterre, keleti, északkeleti irányban van. A barlang a kőfejtő mellett elhaladó ösvénytől nem messze helyezkedik el.

A bejárata kőfülkeszerű, két méter magas és 1,3 méter széles. Oligocén homokkőben alakult ki, csak a bejárati része jött létre felső triász, dachsteini mészkőben. A járatai egy tágas, északnyugat–délkeleti irányú hasadék mentén helyezkednek el. Feltáró munkával valószínűleg újabb járatok válnának ismertté.

A Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang név először 1992-ben jelent meg az irodalmában. Az 1992. évi megtalálásának a napja, a Miklós nap alapján lett elnevezve.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1973-ban megjelent, „A rejtélyes Bátori-barlang” című könyvben le van írva egy név nélküli barlang a Nagy-Hárs-hegy oldalában, amely valószínűleg a Hárs-hegyi Szent Miklós-barlang. A barlang bejáratának a tetején egy harminc centiméter hosszú, legömbölyített élű és háromszög alakú fúró-feszítővas lenyomatot talált Vajna György és Zolnay László. Az 1984-ben kiadott, „Magyarország barlangjai” című könyvnek az országos barlanglistájában nem szerepel a neve.

Az Acheron Barlangkutató Szakosztály tagjai 1992. december 6-án bukkantak rá a barlangra. A kéziratban található leírások szerint a Hárs-hegy csúcsától dél, délkeletre, 380 méterre nyílik és előttük még senki nem írt a barlangról. A barlang szerintük korábban már ismert volt, mert abban ismeretlen eredetű bontásnyomokat találtak. 1992-ben Dianovszki T., Hűvös A., Kocsis A. és Kárpát József felmérték a barlangot és a felmérés alapján egy alaprajzi barlangtérkép, valamint egy hossz-szelvény barlangtérkép lett szerkesztve. A felmérés szerint 18 méter hosszú és 12 méter mély. A szakosztály 1992. évi jelentésében található két színes fénykép a barlangról. Az 1992. évi Karszt és Barlangban megjelent beszámolóban az olvasható, hogy egy terepbejáráskor találtak rá a 18 méter hosszú és 12 méter mély barlangra a szakosztály tagjai.

2004. október 12-én Egri Csaba készítette el a fénykép-dokumentációját. 2007-től 2009-ig az Anubisz Barlangkutató Csoport és az Adrenalin Barlangkutató Egyesület végzett benne bontómunkát és takarította.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]