Pasaréti út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pasaréti út
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest, II. kerület
VárosrészPasarét
Irányítószám
  • 1021
  • 1025
  • 1026
Földrajzi adatok
Hossza3,1 km
Elhelyezkedése
Pasaréti út (Budapest)
Pasaréti út
Pasaréti út
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 13″, k. h. 18° 59′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 13″, k. h. 18° 59′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pasaréti út témájú médiaállományokat.

A Pasaréti út kertes villákkal szegélyezett útvonal Budapest II. kerületében, a névadó Pasarét kerületrész legfontosabb útja.

Nyomvonala[szerkesztés]

A Szilágyi Erzsébet fasorból ágazik ki, lámpás kereszteződéssel, és nagyjából az Ördög-árok (sokáig föld alatt, beboltozottan húzódó) folyásával párhuzamosan, attól kisebb-nagyobb távolságban halad északnyugat felé, Rézmál, Törökvész és a névadó Pasarét kerületrészek között. Iránya szinte végig nagyjából a kiindulási irányt követi és szintemelkedése is egészen minimális. Két legjelentősebb irányváltása egymás közelében található, a Torockó és a Radna utcák kiágazásánál, e két kanyarja között található az egyetlen, érzékelhetően emelkedő szakasza.

Néhány sarokkal ezután lámpás csomópontban keresztezi az utat a Gábor Áron utca, majd később még egy lámpával biztosított gyalogos átkelőhely található az úton, a Harangvirág utca kereszteződése előtt. Pár száz méter után éri el az út a Pasaréti teret, ahol körforgalmi közlekedési rend van érvényben, a körforgalomból délnyugat felé a Kelemen László utca, északkelet felé a Csévi utca ágazik ki. A Pasaréti út innen még tovább folytatódik, elhalad a Pénzügyőr SC sporttelepe mellett, majd eléri az Ördög-árok itt már nyitott medrét és annak bal partján halad tovább. Itt éri el a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep házait (amelyek a patak jobb partján állnak) és a Battai lépcső keresztezésénél ér véget. Folytatása a Páfrányliget utcától Hűvösvölgy irányába, Lipótmező és Nyék határán a Páfrány út.

Története[szerkesztés]

A 19. század második feléig agyagbányák voltak a mai Vasas sporttelep területén, amiket a Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten nevű cég üzemeltetett. 1880-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa javasolta ebben a városrészben egy feltáró út megépítését, és 1889-re sikerült egyezséget kötnie a fővárosnak az említett céggel arról, hogy az utat a cég építi meg, hat öl szélességben, sőt tíz évre a karbantartását is magára vállalja. 1896-ban társulat alakult a Pasaréti úton és környékén családi házas telep kialakítására, és már a századfordulótól kezdve olyan villák épültek itt egyre nagyobb számban, amelyek nemcsak nyaralóként funkcionálhattak, de téli itt tartózkodásra is alkalmasak voltak.

Híres lakói[szerkesztés]

Jelentősebb épületek az út mentén[szerkesztés]

A Vasas Sportcentrum épülete

Közlekedése[szerkesztés]

A Pasaréti út kezdeti szakasza a Szilágyi Erzsébet fasorban közlekedő villamosok és autóbuszok két megállója (Városmajor és Szent János Kórház) között, nagyjából félúton található, ezért e járatokról az említett két megálló valamelyikénél célszerű leszállni a megközelítéshez. Az út további szakaszaira történő eljutáshoz legkézenfekvőbb az 5-ös buszt választani, amely a kezdőponttól a Pasaréti téri végállomásáig a Pasaréti úton halad.

A keresztező útvonalak közül a Gábor Áron utca csomópontjában a 91-es buszcsalád két járatától (91-es, 291-es), a Pasaréti térnél pedig a 29-es busztól is könnyen elérhetők a Pasaréti út ottani szakaszai. A legvégső útszakasz legkönnyebben a hűvösvölgyi villamosok (56, 56A, 59B, 61) Zuhatag sor vagy Nagyhíd megállóitól érhető el. Az éjszakai órákban a Pasaréti úton nem közlekedik autóbuszjárat, ekkor az út a villamosokkal párhuzamosan haladó 956-os busz felől közelíthető meg.

Források[szerkesztés]

Budapest lexikon II. (L–Z). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 283. o. ISBN 963-05-6411-4