Budapest–Esztergom-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budapest–Esztergom-vasútvonal
Desiro motorvonat a régi Újpesti vasúti hídon
A Budapest–Esztergom-vasútvonal útvonala
Vonal: 2
Hossz: 53 km
Nyomtávolság: 1 435 mm
Üzemeltető:
Maximális sebesség: 60-80-100 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Esztergom-vasútvonal témájú médiaállományokat.
0 Budapest-Nyugati pályaudvar Budapest M3 Metro.svg
Ferdinánd híd
megszűnt kiágazás a raktári iparvágányok felé
Dózsa György út
iparvágány a Hun utcai honvédséghez
Róbert Károly körút
100a Szolnok felé
Szegedi út, Teleki Blanka utca
3 Rákosrendező
Magyar Vasúttörténeti Park felé
Körvasúti elágazás
70 Vác felé, 71 Vácrátót felé
üzemi vágány az Istvántelki Főműhely felé
6 Vasútmúzeum mh.
Szent László út
Körvasúti elágazás
iparvágány a Chinoin gyárba és az Újpesti Erőműbe
iparvágány az Angyalföld kocsiszínbe
Béke utca
7 Angyalföld
Új Palotai út
megszűnt kiágazás a Vizafogó teher pu. felé
8 Újpest mh. Budapest M3 Metro.svg
Váci út
Újpesti vasúti híd (Duna folyam)
volt aquincumi delta az Óbudai Gázgyár felé
11-es főút (Szentendrei út)
H5 HÉV vonala
10 Aquincum Budapest H5 HÉV.svg
HÉV összekötővágány
iparvágány az Óbudai Fűtőműhöz
12 Óbuda
Pomázi út
Tégla- és Cserépipari Vállalat megszűnt iparvágánya
13 Aranyvölgy mh.
14 Üröm mh.
10-es főút
15 BudapestPest megye határ
19 Solymár
21 Szélhegy mh.
iparvágány a pilisszentiváni szénbányákhoz (megszűnt)
22 Solymártelep (megszűnt)
22 Vörösvárbánya mh.
23 Pilisvörösvár
10-es főút
25 Szabadságliget mh.
a megszűnt pilisvörösvári dolomitvasút hídja
27 Őrhegy forgalmi kitérő
Kopár-hágói vasúti alagút
30 Pázmáneum mh.
31 Klotildliget mh.
32 Piliscsaba
34 Magdolnavölgy mh.
36 Pilisjászfalu mh.
38 PestKomárom-Esztergom határ
39 Piliscsév mh.
41 Leányvár
iparvágány a Dorogi Ipari Parkhoz
iparvágány a dorogi mészművekhez
46 Dorog
iparvágány a dorogi hulladékégetőhöz
4 Almásfüzitő felé (Tokod elágazás)
49 Esztergom-Kertváros
50 Esztergom-Tábor (megszűnt)
iparvágány a Suzuki autógyárba
53 Esztergom

A Budapest–Esztergom-vasútvonal a MÁV 2-es számú Aquincum és Pilisvörösvár között kétvágányú, villamosított vonala. Ezen a vasútvonalon – a vonal legmagasabban fekvő szakaszán – található Magyarország leghosszabb vasúti alagútja, a Kopár-hágói vasúti alagút.

A 2001-es népszámlálás szerint a főváros egyik legjelentősebb hivatásforgalommal rendelkező agglomerációs települései a vonal mentén találhatóak. A kibocsátott munkavállalók száma és aránya szerint csökkenő sorrendben Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Esztergom és Dorog voltak.[1]

Története[szerkesztés]

A KenyérmezőBudapest vasútvonal megépítése 1893-ban kezdődött, megnyitása 1895-ben történt, eredetileg HÉV-ként (Budapest-Esztergom-Füzitői helyi érdekű Vasút Rt.).[2] Megépülésének elsődleges célja a budapesti gyárak és a lakosság dorogi szénnel való ellátása volt. (...előjog biztosíttatik egyúttal minden oly vasútvonalra, mely az Esztergom-vidéki kőszéntelepeket, akár önállóan, akár már létező vonalakhoz való csatlakozással Budapest irányába összeköttetésbe hozná., részlet az Országgyűlés 1893. XL. sz. törvényéből). Kenyérmező és az esztergomi végállomás közötti 4 kilométeres szakasz már 1891-ben elkészült az Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonal részeként. A Mária Valéria híd pedig már úgy épült meg, hogy később a vasútvonal keresztül vezethető legyen rajta Párkány-Nána vasútállomásig. Ez a terv sosem valósult meg.

Az esztergomi HÉV 1931-ben, a nagy gazdasági világválság idején került a MÁV tulajdonába.[3] Megnyitása nagyban hozzájárult a környék fejlődéséhez (az azóta eltelt időszak alatt a vonal mentén fekvő települések össznépessége - Budapest nélkül - 28 000 főről 82 000 fő fölé emelkedett), ebben az időszakban kezdtek kiépülni a piliscsabai üdülőtelepek és a dorogi munkástelepek a vonal mentén, megindult a szuburbanizáció és az iparosodás. A vasút megépülte előtt ezer lelkes Dorog népessége a második világháború előtt meghaladta a 8000 főt. Az 1940-es évek elején már naponta 6-800 ember ingázott a budapesti munkahelyére (főleg az Óbudai Gázgyárba, az újpesti textilgyárba és bőrgyárba, az Egyesült Izzóba, a Váci úti csavargyárba és a Láng Gépgyárba, az Óbudai Hajógyárba és a kőbányai MÁVAG-ba). A háborús konjunktúra miatt megnőtt a kereslet a dorogi szén iránt, így a teherforgalom is nagy mértékben növekedett.

1944. december 24-én este szovjet csapatok felrobbantották az Esztergom és Budapest között közlekedő vonatot.[4] A második világháború végén felrobbantott újpesti vasúti híd újjáépítéséig, 1955-ig a vonatok Aquincumtól a Szentendrei HÉV-vel közös pályán közlekedtek. A személyvonatok Buda-Császárfürdőig, a tehervonatok pedig előbb a jobb parti körvasúton át a Déli pályaudvarra, majd 1950-től a frissen átadott Árpád hídon át (Filatorigát teherpályaudvar - Szentendrei út - Árpád híd - Vizafogó - Angyalföld vasútállomás útvonalon) közlekedtek Pestre. Az 1956-os forradalom alatt népfelkelők felrobbantották a pályát Dorog és Leányvár között. A nagy teherforgalom miatt leromlott állapotú pályát az 1960-as években modernizálták.

1996-ban emléktáblát avattak az esztergomi vasútállomáson és a Nyugati pályaudvaron a vonal megnyitásának századik évfordulóján. A vasúti pályát 2000-ben korszerűsítették, a MÁV 23 korszerű Siemens Desiro motorvonatot állított forgalomba 2003-ban és 2005-ben, valamint a görög vasutaktól átvett 8 motorvonatot 2010-ben, így jelenleg 31 ilyen típusú járművel rendelkezik. Az 53 km-es Esztergom–Budapest-távolságot a vonat másfél óra alatt teszi meg általában, mivel az elavult pályán csak 60 km/h sebességgel lehet közlekedni. A vonal egyvágányos, emiatt a vonatok keresztnél gyakran várakozni kényszerülnek. 2006 decemberében bevezették az ütemes menetrendet Esztergom és a Nyugati pályaudvar között.

2008-2009 között átépítették az Újpesti vasúti hidat, amely során az egész acélszerkezetet lecserélték, valamint a hídpilléreket megerősítették. A munkálatok befejezése óta 80 km/h-val haladhatnak a vonatok az addigi 30 km/h-s lassújel helyett.

A vonalon 2012. június 16-tól 2015. augusztus 19-ig felújítási munkák zajlottak, Pilisvörösvár és Esztergom között,[5] 2013. áprilisától pedig Budapest-Árpád híd autóbusz-állomás és Esztergom[6] (2013 decemberétől Piliscsaba) között vonatpótló autóbuszok közlekedtek.[7] Budapest-Nyugati pályaudvart, Újpest megállóhelyet, Rákosrendező, Angyalföld állomásokat és Vasútmúzeum megállóhelyet az autóbuszok nem érintették.

2013. december 12-én átadták az Esztergom-Pilisvörösvár között megújult egyvágányú, 32,7 km-es vasútvonalat, amely magába foglalja a 2 kilométeres Őrhegy forgalmi kitérőt a Terranova gyárnál. Piliscsaba és Esztergom között a sebesség a korábbi 60 kilométerről 70–100 kilométerre nőtt, ezzel a teljes szakaszon majdan 20 perccel csökken a menetidő. A vasúti forgalom 2013. április 2-ától december 14-ig szünetelt, majd 2013. december 15-étől indult meg. Az átadott szakaszon 11 helyszínen összesen 1170 P+R és 422 B+R parkoló épül. Dorog állomás mellett az átszállást megkönnyítendő buszfordulót alakítottak ki. Új megállóhely létesült Magdolnavölgynél. Új közúti aluljáró épült a Terranova gyár térségében és a 10-es főút forgalmának átvezetésére a pilisvörösvári állomás végében. Átépítették és biztonságosabbá tették Pilisvörösváron a Kálvária és az Őrhegy utcáknál található két felüljárót, a Piliscsabai úton és a Tó utcában lévő közúti aluljárókat is. Új gyalogos aluljáró vagy átjáró épült Szabadságligeten, Piliscsabán, Pilisjászfalun és Piliscséven. A Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti vonalszakasz kivitelezője a Szemafor Konzorcium (A-Híd Építő Zrt., Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG.), nettó 10,4 milliárd forint értékben. A Piliscsaba és Esztergom közötti vonalszakasz kivitelezője az Inflexió Konzorcium (Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG, A-Híd Építő Zrt.) volt nettó 8,7 milliárd forint értékben.[8]

2015. augusztus 11-én megindult a 10 napos utasok nélküli üzem,[9] amelyet 2015. augusztus 20-án a teljes üzem indulása követett.[10] A 44,5 milliárd forintos projekt befejezése 2015. augusztus 20-a, azaz az eredeti határidőhöz mérten másfél év késéssel adták át a teljesen felújított vonalat.[11]

Pálya[szerkesztés]

Kezdőpont Végpont Hossz [km] Sebesség [km/h]
Nyugati pályaudvar Újpest mh. 8 40–60
Újpest mh. Aquincum mh. 2 80
Aquincum mh. Pilisvörösvár 13 100
Pilisvörösvár Piliscsév mh. 16 40–60–70
Piliscsév mh. Leányvár 2 80
Leányvár Esztergom 12 60–100
Esztegom 20–40

Tervezett fejlesztések[szerkesztés]

A vasútvonal több olyan települést is átszel, amely érintett az észak-budai térségben illetve a pilisi medencékben (Pilisvörösvári-árok, Dorogi-medence) kibontakozó szuburbanizációs fejlődésben. E településeken az 1990-es évek közepe óta a népesség gyors iramban gyarapodik, ezért szükség van a vasútvonal modern, elővárosi vasúttá történő kiépítésére. A vonal felújítása és átépítése 2012. május és 2015. augusztus között lezajlott.

A közbeszerzési pályázat nyertese a Strabag Vasútépítő Kft. lett, amely munka 33,6 milliárdért 2016. júliusában indul. A beruházás keretében 2016. év végéig elkészül az Angyalföld – Újpest közötti új 2. vágány, illetve 2017. tavaszáig megépülhet Béke útra vezető új gyalogos aluljáró. A villamos felsővezeték Rákosrendező és Esztergom között 2017. végéig, a létesítmények többi része 2018-ig készülhet el.[12]

2014 áprilisában írt ki az állami vasúttársaság nyílt közbeszerzést, melynek tárgya a „Piliscsaba–Esztergom között új felülvezérelt Domino 55 biztosítóberendezés, Rákosrendező–Esztergom vasútvonalon a távközlési munkák elvégzése és utastájékoztató berendezések telepítése.“.[13] volt. A beruházás költségét a MÁV nettó 2,89 milliárd forintra becsülte, a nyertes a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. lett nettó 3,56 milliárd forintos árajánlatával.[14] A kft. egyik főtulajdonosa Simicska Lajos. 2016. február 25-ei hatállyal azonban felbontották ezt a szerződést. A Dunántúli Kft. tudomásul vette a szerződésbontást, az addig elvégzett munkáért és megvásárolt eszközökért nettó 1,85 milliárd forintot kapott. A MÁV tájékoztatása szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tenderét megnyerő, a nagyrészt Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. pedig takarékossági okokból köteles felhasználni az elkészült terveket, valamint a Dunántúli Kft. által beszerzett anyagokat és eszközöket. Ezenkívül a NIF zrt.előreláthatólag nettó 7,6 milliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc cégének a vasútvonal biztosítóberendezési munkálataira.[15][16]

Járművek[szerkesztés]

Hétköznaponként 25, hétvégenként 19 modern Siemens Desiro vonatpár közlekedik rajta, általában óránként Esztergomba, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban félóránként Piliscsabán fordulva, melyeken mozgásukban korlátozott személyek utazása és kerékpár szállítása is megoldható. A Desiro-k előtt, 2002-től az orosz államadósság terhére beszerzett MÁV 6341 sorozatú dízel motorkocsik jártak a vonalon. A szerelvények kihasználtságát a vonal településeiről a fővárosi munkahelyekre és iskolákba ingázók és a piliscsabai bölcsészkaron tanuló egyetemisták biztosítják. 

A MÁV-START 20142015-ben forgalomba álló további 42 Stadler FLIRT motorvonata közül a tervek szerint a villamosítás után 12 ezen a vonalon közlekedik majd.[17] Ez a személyforgalomban részt vevő járművek 100%-át jelenti majd.

Járatok[szerkesztés]

2015. augusztus 20-ától újra a teljes vonalon jár az  S72 -es vonat, augusztus 31-étől  G72 -es jelzéssel gyorsított személyvonat is közlekedik.

S72 (Budapest-Nyugati – Esztergom)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
Budapest M3 Metro.svg (hétköznap)
BKV busz symbol.svg M3 (hétköznap késő este és hétvégén)

BKV busz symbol.svg 9, 26, 91, 191, 291
KRESZ villamos.svg 4, 6
Budapest trolleybus symbol.svg 72, 73
BSicon MAV.svg  S20 ,  S21 ,  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 ,  S70 ,  G70 ,  Z70 ,  S71 ,  G71 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
2 Rákosrendező BSicon MAV.svg  S70 ,  G70 ,  S71 
BKV busz symbol.svg 20E, 25, 30, 30A, 32, 230
Budapest trolleybus symbol.svg 74, 74A
3 Vasútmúzeum* BKV busz symbol.svg 120
4 Angyalföld BKV busz symbol.svg 30, 30A, 120, 230
KRESZ villamos.svg 12M, 14M
5 Újpest BKV busz symbol.svg 104, 104A, 121, 122, 196, 196A, 204, M3, M3A
Bkktavolsagibusz.svg 300, 302, 303, 305, 306, 308, 309, 310, 312, 313, 314, 315, 316, 318, 319, 320, 321, 872, 880, 882, 883, 884, 889, 890, 893
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1010, 1011, 1013
P+R
6 Aquincum Budapest H5 HÉV.svg
BKV busz symbol.svg 34, 106, 134
7 Óbuda BKV busz symbol.svg 218
8 Aranyvölgy BKV busz symbol.svg 218, 260, 260A
9 Üröm BKV busz symbol.svg 218
Bkktavolsagibusz.svg 800, 801, 805, 810, 811, 820, 830, 831, 832, 840
10 Solymár BKV busz symbol.svg 64
Bkktavolsagibusz.svg 830, 831, 832
11 Szélhegy BKV busz symbol.svg 164, 264
Bkktavolsagibusz.svg 830, 831, 832
12 Vörösvárbánya
13 Pilisvörösvár Bkktavolsagibusz.svg 799, 800, 805, 810, 811, 830, 856
14 Szabadságliget Bkktavolsagibusz.svg 820, 830
15 Pázmáneum* Bkktavolsagibusz.svg 799, 800, 801, 805, 810, 811, 815, 832
16 Klotildliget
17 Piliscsaba Bkktavolsagibusz.svg 799, 832
18 Magdolnavölgy
19 Pilisjászfalu Bkktavolsagibusz.svg 800, 805, 810, 811
20 Piliscsév Bkktavolsagibusz.svg 805
21 Leányvár Bkktavolsagibusz.svg 800, 805, 810, 811
22 Dorog Bkktavolsagibusz.svg 800, 801, 805
23 Esztergom-Kertváros BSicon MAV.svg  S104 
KRESZ busz.svg 43
24 Esztergom
végállomás
BSicon MAV.svg  S104 
KRESZ busz.svg 1, 11, 111
Bkktavolsagibusz.svg 801, 2904
G72 (Budapest-Nyugati – Esztergom)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Nyugati
végállomás
Budapest M3 Metro.svg
BKV busz symbol.svg 9, 26, 91, 191, 291
KRESZ villamos.svg 4, 6
Budapest trolleybus symbol.svg 72, 73
BSicon MAV.svg  S20 ,  S21 ,  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 ,  S70 ,  G70 ,  Z70 ,  S71 ,  G71 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
* Rákosrendező BSicon MAV.svg  S70 ,  G70 ,  S71 
BKV busz symbol.svg 20E, 25, 30, 30A, 32, 230
Budapest trolleybus symbol.svg 74, 74A
* Angyalföld BKV busz symbol.svg 30, 30A, 120, 230
KRESZ villamos.svg 12M, 14M
2 Újpest BKV busz symbol.svg 104, 104A, 121, 122, 196, 196A, 204, M3, M3A
Bkktavolsagibusz.svg 300, 302, 303, 305, 306, 308, 309, 310, 312, 313, 314, 315, 316, 318, 319, 320, 872, 880, 882, 884, 889, 890, 893
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1010, 1011, 1013
P+R
3 Aquincum Budapest H5 HÉV.svg
BKV busz symbol.svg 34, 106, 134
4 Solymár BKV busz symbol.svg 64
Bkktavolsagibusz.svg 830, 831, 832
* Szélhegy BKV busz symbol.svg 164, 264
Bkktavolsagibusz.svg 830, 831, 832
* Vörösvárbánya
5 Pilisvörösvár Bkktavolsagibusz.svg 799, 800, 805, 810, 830, 856
6 Szabadságliget Bkktavolsagibusz.svg 820, 830
7 Pázmáneum Bkktavolsagibusz.svg 799, 800, 801, 805, 810, 815, 832
8 Klotildliget
9 Piliscsaba Bkktavolsagibusz.svg 799, 832
10 Magdolnavölgy**
11 Pilisjászfalu** Bkktavolsagibusz.svg 800, 805, 810
12 Piliscsév** Bkktavolsagibusz.svg 805
13 Leányvár** Bkktavolsagibusz.svg 800, 805, 810
14 Dorog Bkktavolsagibusz.svg 800, 801, 805
15 Esztergom-Kertváros** BSicon MAV.svg  S104 
KRESZ busz.svg 43
16 Esztergom
végállomás
BSicon MAV.svg  S104 
KRESZ busz.svg 1, 11, 111
Bkktavolsagibusz.svg 801, 2904

A *-gal jelölt megállóhelyeken csak Budapest felé áll meg reggel 1-2 vonat. A **-gal jelölt megállóhelyeken csak csúcsidőszakokban áll meg.

Galéria[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A vasútvonal bejárható virtuálisan a Microsoft Train Simulator játékkal is, ha letöltjük az Alföld nevű magyar kiegészítőt hozzá.[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A főváros és a megyei jogú városok munkaerő-forgalma nem, korcsoport, legmagasabb befejezett iskolai végzettség, összevont nemzetgazdasági ág és összevont foglalkozási főcsoport szerint, Budapest
 2. Kovács Lajos (szerk.): Dorogi füzetek 38., Dorog és a tudományok/ Leblancné Kelemen Mária: A városiasodás jelei Dorogon (XIX-XX. század), p. 46-60, Dorog, 2010, ISSN 1215-7872
 3. Állomásról állomásra XIV. - Hol a régi hév? - Esztergom
 4. Amikor harckocsikon érkezett a karácsony Esztergomba - Helytörténet a vérgőzös időkről II.. szeretgom.hu. (Hozzáférés: 2017. április 11.)
 5. Vonatpótló buszok járnak Pilisvörösvár és Esztergom között.
 6. Pályafelújítás Budapest és Esztergom között.
 7. Felújítási munkálatok a Budapest – Esztergom vasútvonalon
 8. A felújított vasúti pályán újraindul a személyszállítás Esztergom és Pilisvörösvár között
 9. Elindult a tíznapos sötétüzem a kettesen
 10. Nem reklámozza agyon magát a vasút
 11. Máth Dávid: 44 milliárdba kerül, akár másfél évet késhet. totalcar.hu (2014. szept. 4.) (Hozzáférés: 2014. szept. 9.)
 12. KEZDŐDHET A BUDAPEST-ESZTERGOM VASÚTVONAL VILLAMOSÍTÁSA
 13. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7156_2014/
 14. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23852_2014/
 15. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_6708_2017/
 16. https://blog.atlatszo.hu/2017/06/simicska-cegtol-szerzett-meg-egy-munkat-meszaros-lorinc/
 17. Szolgálatba állnak az új motorvonat-flotta első járművei (magyar nyelven). MÁV Magyar Államvasutak Zrt., 2014. október 15. (Hozzáférés: 2014. október 16.)
 18. Halász Péter: RegionalBahn: Átalakult az Alföld. regionalbahn.blogspot.de, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. május 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Esztergom-vasútvonal témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]