Budapest–Esztergom-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapest–Esztergom-vasútvonal
Stadler FLIRT motorvonat Pilisvörösváron
A Budapest–Esztergom-vasútvonal útvonala
Vonal:2
Hossz:53 km
Nyomtávolság:1435 mm
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:100 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Esztergom-vasútvonal témájú médiaállományokat.
0 Budapest-Nyugati pályaudvar Budapest M3 Metro.svg
Ferdinánd híd
megszűnt kiágazás a raktári iparvágányok felé
Dózsa György út
iparvágány a Hun utcai honvédség felé
Róbert Károly körút
100a Szolnok, 142 Kecskemét felé
Szegedi út / Teleki Blanka utca
3 Rákosrendező
Rákos-patak
Magyar Vasúttörténeti Park felé
Körvasúti elágazás
70 Vác, 71 Vácrátót felé
üzemi vágány az Istvántelki Főműhely felé
6 Vasútmúzeum mh.
Körvasúti elágazás
Szent László út
iparvágány a Chinoin Gyógyszergyár és az Újpesti Erőmű felé
kiágazás az Angyalföld kocsiszínbe
Béke utca
7 Angyalföld
Újpalotai út
megszűnt Vizafogó vasútvonal
8 Újpest mh. Budapest M3 Metro.svg
Váci út
Újpesti vasúti híd (Duna)
volt aquincumi delta az Óbudai Gázgyár felé
11 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg (Szentendrei út)
Budapest H5 HÉV.svg vonala
10 Aquincum Budapest H5 HÉV.svg
HÉV összekötővágány
iparvágány az Óbudai Fűtőműhöz
Aranyhegyi-patak
12 Óbuda
Pomázi út
Tégla- és Cserépipari Vállalat megszűnt iparvágánya
13 Aranyvölgy mh.
14 Üröm mh.
10 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Aranyhegyi-patak
15 BudapestPest vármegye határ
Solymári bekötőút
19 Solymár mh.
21 Szélhegy mh.
volt iparvágány a pilisszentiváni szénbányák felé
22 Solymártelep (megszűnt)
Aranyhegyi-patak
22 Vörösvárbánya mh.
23 Pilisvörösvár
10 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Fő utca
Tó utcai viadukt
25 Szabadságliget mh.
Őrhegy utca
a megszűnt pilisvörösvári dolomitvasút hídja
27 Őrhegy forgalmi kitérő
Kopár-hágói vasúti alagút
30 Pázmáneum mh.
31 Klotildliget mh.
Bajcsy-Zsilinszky út
32 Piliscsaba
34 Magdolnavölgy mh.
36 Pilisjászfalu mh.
38 PestKomárom-Esztergom határ
39 Piliscsév mh.
Kenyérmezői-patak
41 Leányvár
117 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
iparvágány a Preymesser telepe felé
megszűnt iparvágány a Dorogi Mészmű felé
46 Dorog
111 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg Esztergomi út
iparvágány a Dorogi hulladékégető felé
Tokod elágazás 4 Almásfüzitő felé
Kenyérmezői-patak
49 Esztergom-Kertváros
117 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
50 Esztergom-Tábor (megszűnt)
111 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
iparvágány a Suzuki autógyárba
Kincses-patak
53 Esztergom

A Budapest–Esztergom-vasútvonal a MÁV 2-es számú, Rákosrendező elágazás és Újpest, valamint Aquincum és Pilisvörösvár között kétvágányú, a többi szakaszon egyvágányú, villamosított budapesti elővárosi vonal. A Budai-hegység, a Pilis és a Gerecse között, a Solymári-völgyben és a Dorogi-medencében kanyargó vasútvonalon – a legmagasabban fekvő szakaszon – található Magyarország leghosszabb vasúti alagútja, a Kopár-hágói vasúti alagút.

A 2001-es népszámlálás szerint a főváros egyik legjelentősebb hivatásforgalommal rendelkező agglomerációs települései a vonal mentén találhatóak. A kibocsátott munkavállalók száma és aránya szerint csökkenő sorrendben Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Esztergom és Dorog voltak.[1] A vasútvonal több olyan települést is átszel, amely érintett az észak-budai térségben illetve a pilisi medencékben (Pilisvörösvári-árok, Dorogi-medence) kibontakozó szuburbanizációs fejlődésben. E településeken az 1990-es évek közepe óta a népesség gyors iramban gyarapodik, ezért szükség van a vasútvonal modern, elővárosi vasúttá történő kiépítésére. A vonal felújítása és átépítése 2012. május és 2015. augusztus között zajlott. 2018 áprilisában a korszerű villamos motorvonatok forgalomba állításával fejeződött be.

Története[szerkesztés]

A KenyérmezőBudapest vasútvonal megépítése 1893-ban kezdődött, megnyitása 1895-ben történt, eredetileg HÉV-ként (Budapest-Esztergom-Füzitői helyi érdekű Vasút Rt.).[2] Megépülésének elsődleges célja a budapesti gyárak és a lakosság dorogi szénnel való ellátása volt. (...előjog biztosíttatik egyúttal minden oly vasútvonalra, mely az Esztergom-vidéki kőszéntelepeket, akár önállóan, akár már létező vonalakhoz való csatlakozással Budapest irányába összeköttetésbe hozná., részlet az Országgyűlés 1893. XL. sz. törvényéből). Kenyérmező és az esztergomi végállomás közötti 4 kilométeres szakasz már 1891-ben elkészült az Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonal részeként. A 780 méter hosszú Kopár-hágói vasúti alagút a vonallal azonos időben készült el.[3] A Mária Valéria híd pedig már úgy épült meg, hogy később a vasútvonal keresztül vezethető legyen rajta Párkány-Nána vasútállomásig. Ez a terv azonban sosem valósult meg.

A MÁV tulajdonában[szerkesztés]

Az esztergomi HÉV 1931-ben, a nagy gazdasági világválság idején került a MÁV tulajdonába.[4] Megnyitása nagyban hozzájárult a környék fejlődéséhez (az azóta eltelt időszak alatt a vonal mentén fekvő települések össznépessége – Budapest nélkül – 28 000 főről 82 000 fő fölé emelkedett), ebben az időszakban kezdtek kiépülni a piliscsabai üdülőtelepek és a dorogi munkástelepek a vonal mentén, megindult a szuburbanizáció és az iparosodás. A vasút megépülte előtt ezer lelkes Dorog népessége a második világháború előtt meghaladta a 8000 főt. Az 1940-es évek elején már naponta 6-800 ember ingázott a budapesti munkahelyére (főleg az Óbudai Gázgyárba, az újpesti textilgyárba és bőrgyárba, az Egyesült Izzóba, a Váci úti csavargyárba és a Láng Gépgyárba, az Óbudai Hajógyárba és a kőbányai MÁVAG-ba). A háborús konjunktúra miatt megnőtt a kereslet a dorogi szén iránt, így a teherforgalom is nagy mértékben növekedett. 1944. december 24-én este szovjet csapatok felrobbantották az Esztergom és Budapest között közlekedő vonatot.[5]

A második világháború után[szerkesztés]

A második világháború végén felrobbantott újpesti vasúti híd újjáépítéséig, 1955-ig a vonatok Aquincumtól a Szentendrei (ma H5-ös) HÉV-vel közös pályán közlekedtek. A személyvonatok Buda-Császárfürdőig, a tehervonatok pedig előbb a jobb parti körvasúton át a Déli pályaudvarra, majd 1950-től a frissen átadott Árpád hídon át (Filatorigát teherpályaudvar – Szentendrei út – Árpád híd – VizafogóAngyalföld vasútállomás útvonalon) közlekedtek Pestre. Az 1956-os forradalom alatt népfelkelők felrobbantották a pályát Dorog és Leányvár között. A nagy teherforgalom miatt leromlott állapotú pályát az 1960-as években modernizálták.

1996-ban emléktáblát avattak az esztergomi vasútállomáson és a Nyugati pályaudvaron a vonal megnyitásának századik évfordulóján. Az eredetileg az Óbudai Gázgyár számára létesült Aquincum megállóhelyet – az átszállás megkönnyítése céljából – 2001-ben közelebb helyezték a Szentendrei úthoz, az Aquincumi Múzeum romkertje mellé. (2015-től pedig az út nyugati oldalára, a Szentendrei HÉV azonos nevű megállójához.) A MÁV 23 korszerű Siemens Desiro motorvonatot állított forgalomba 2003-ban és 2005-ben, valamint a görög vasutaktól átvett 8 motorvonatot 2010-ben, így jelenleg 31 ilyen típusú járművel rendelkezik. Az 53 km-es Esztergom–Budapest-távolságot a vonat másfél óra alatt tette meg általában, mivel az elavult pályán csak 60 km/h sebességgel lehetett közlekedni. Mivel a vonal egyvágányos volt, emiatt a vonatok keresztnél gyakran várakozni kényszerültek, de mindez a 2012-2015 közötti felújítással megszűnt. 2006 decemberében bevezették az ütemes menetrendet Esztergom és a Nyugati pályaudvar között.

Fejlesztése[szerkesztés]

2008-2009 között átépítették az Újpesti vasúti hidat, amely során az egész acélszerkezetet lecserélték, valamint a hídpilléreket megerősítették. A munkálatok befejezése óta 80 km/h-val haladhatnak a vonatok az addigi 30 km/h-s lassújel helyett. A személyvonatok ez idő alatt a második világháború utáni állapotnak megfelelően a H5-ös HÉV vonalán közlekedtek Margit híd állomásig.

A vonalon 3 év 2 hónapig, 2012. június 16-tól 2015. augusztus 19-ig felújítási munkák zajlottak, Pilisvörösvár és Esztergom között,[6] 2013. áprilisától pedig Budapest-Árpád híd autóbusz-állomás és Esztergom[7] (2013 decemberétől Piliscsaba) között vonatpótló autóbuszok közlekedtek.[8] Budapest-Nyugati pályaudvart, Újpest megállóhelyet, Rákosrendező, Angyalföld állomásokat és Vasútmúzeum megállóhelyet az autóbuszok nem érintették.

2013. december 12-én átadták az Esztergom-Pilisvörösvár között megújult egyvágányú, 32,7 km-es vasútvonalat, amely magába foglalja a 2 kilométeres Őrhegy forgalmi kitérőt a Terranova gyárnál. Piliscsaba és Esztergom között a sebesség a korábbi 60 kilométerről 70–100 kilométerre nőtt, ezzel a teljes szakaszon majdan 20 perccel csökken a menetidő. A vasúti forgalom 2013. április 2-ától december 14-ig szünetelt, majd 2013. december 15-étől indult meg. Az átadott szakaszon 11 helyszínen összesen 1170 P+R és 422 B+R parkoló épül. Dorog állomás mellett az átszállást megkönnyítendő buszfordulót alakítottak ki. Új megállóhely létesült Magdolnavölgynél. Új közúti aluljáró épült a Terranova gyár térségében és a 10-es főút forgalmának átvezetésére a pilisvörösvári állomás végében. Átépítették és biztonságosabbá tették Pilisvörösváron a Kálvária és az Őrhegy utcáknál található két felüljárót, a Piliscsabai úton és a Tó utcában lévő közúti aluljárókat is. Új gyalogos aluljáró vagy átjáró épült Szabadságligeten, Piliscsabán, Pilisjászfalun és Piliscséven. A Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti vonalszakasz kivitelezője a Szemafor Konzorcium (A-Híd Építő Zrt., Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG.), nettó 10,4 milliárd forint értékben. A Piliscsaba és Esztergom közötti vonalszakasz kivitelezője az Inflexió Konzorcium (Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG, A-Híd Építő Zrt.) volt nettó 8,7 milliárd forint értékben.[9]

2015. augusztus 11-én megindult a 10 napos utasok nélküli üzem,[10] amelyet 2015. augusztus 20-án a teljes üzem indulása követett.[11] A 44,5 milliárd forintos projekt befejezése 2015. augusztus 20-a, azaz az eredeti határidőhöz mérten másfél év késéssel adták át a teljesen felújított vonalat.[12]

A villamosítás, valamint a rekonstrukcióhoz csatolt egyéb feladatok elvégzéséhez 2016. június 30-án kezdhettek neki a kivitelezők, a szerződés értéke 33,6 milliárd forint volt. A beruházás keretében elkészült az Angyalföld – Újpest közötti új, 2. vágány, illetve a teljes szakaszon kiépítették a kiegészítő biztosítóberendezéseket.[13] 2018 áprilisában üzembe helyezték az új D55 típusú biztosítóberendezéseket Leányvár, Esztergom-Kertváros és Esztergom állomásokon, így április 9-től már csak villamos vontatású FLIRT vonatok közlekednek,[14] amely miatt a korábbi 1 óra 28 perces menetidő 1 óra 9 percre csökkent.[15] A korábbi dízel motorvonatok és dízelmozdonyok ezzel eltűntek a vasútvonalról. Május 20-án pedig a vonatok jobb menetdinamikáját kihasználó zónázó menetrendet is bevezették. Az új  Z72 -es zónázó vonatok piliscsabai zónahatárral közlekednek. Piliscsabáig csak a jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, onnantól Esztergomig mindenhol.

Tervezett fejlesztések[szerkesztés]

2014 áprilisában írt ki az állami vasúttársaság nyílt közbeszerzést, melynek tárgya a „Piliscsaba–Esztergom között új felülvezérelt Domino 55 biztosítóberendezés, Rákosrendező–Esztergom vasútvonalon a távközlési munkák elvégzése és utastájékoztató berendezések telepítése.“.[16] volt. A beruházás költségét a MÁV nettó 2,89 milliárd forintra becsülte, a nyertes a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. lett nettó 3,56 milliárd forintos árajánlatával.[17] A kft. egyik főtulajdonosa Simicska Lajos. 2016. február 25-ei hatállyal azonban felbontották ezt a szerződést. A Dunántúli Kft. tudomásul vette a szerződésbontást, az addig elvégzett munkáért és megvásárolt eszközökért nettó 1,85 milliárd forintot kapott. A MÁV tájékoztatása szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tenderét megnyerő, a nagyrészt Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. pedig takarékossági okokból köteles felhasználni az elkészült terveket, valamint a Dunántúli Kft. által beszerzett anyagokat és eszközöket. Ezenkívül a NIF zrt.előreláthatólag nettó 7,6 milliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc cégének a vasútvonal biztosítóberendezési munkálataira.[18][19]

Pálya[szerkesztés]

Kezdőpont Végpont Hossz [km] Maximális sebesség [km/h][20]
Nyugati pályaudvar Angyalföld 6 80
Angyalföld Esztergom 47 100

Forgalom[szerkesztés]

Utasforgalom[szerkesztés]

A Budapest–Esztergom-vasútvonalat igénybe vevő utasok számát az alábbi táblázat tartalmazza, nem számítva a jogszabály alapján díjmentesen utazókat (65 év felettiek, 6 év alattiak, határon túli magyarok, díjmentesen utazó diákcsoportok), valamint a fővároson belül Budapest-bérletet használókat.[21]

Év Utasszám Változás Változás a 2011-es, felújítás előtti forgalomhoz képest
2001[22] 700 ezer
2002[22] 800 ezer +14%
2003[22] 900 ezer +12%
2004[22] 1,1 millió +22%
2005[22] 1,3 millió +18%
2006[22] 1,5 millió +15%
2007[22] 1,5 millió 0%
2008[22] 1,6 millió +6%
2009[22] 1,6 millió 0%
2010[22] 1,7 millió +6%
2011[22] 1,8 millió +6%
2012[22] 1,6 millió -12% -12%
2013[22] 1,1 millió -32% -39%
2014[22] 800 ezer -28% -56%
2015[22] 1,4 millió +75% -22%
2016[22] 2,9 millió +107% +61%
2017[21] 3,2 millió +10% +77%
2018[23] 3,9 millió +22% +116%
2019[24] 4,9 millió +25% +172%
2020[24] 3,2 millió -65% +77%

Teherforgalom[szerkesztés]

A vonalon a teherszállítás csak Esztergom és Esztergom-Kertváros között gyakori, a további szakaszon elenyésző. A tehervonatok nagy részét M44, a maradék vonatokat ÖBB 1116 sorozatú mozdony továbbítja.[forrás?]

Járművek[szerkesztés]

2022 januárjától emeletes Stadler KISS motorvonat is közlekedik a vonalon.

2018. április 9-étől 12, korszerű, villanyvontatású Stadler FLIRT motorvonatok közlekednek a teljes vonalon. Esztergom és Budapest-Nyugati Pályaudvar között óránként 2 vonatpár, egy gyorsított és egy zónázó közlekedik. Hétköznap napközben Piliscsaba és Angyalföld között óránként egy személyvonatpár közlekedik.

A motorvonatok mindegyike a MÁV-START 2014–2015-ben forgalomba állított 42 kék-sárga Stadler FLIRT motorvonata közül származnak.

2018 előtt hétköznaponként 25, hétvégenként 19 modern Siemens Desiro vonatpár közlekedett rajta, általában óránként Esztergomba, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban félóránként Piliscsabán fordulva, melyeken mozgásukban korlátozott személyek utazása és kerékpár szállítása is megoldható volt. A Desirók előtt, 2002-től az orosz államadósság terhére beszerzett MÁV 6341 sorozatú dízel motorkocsik jártak a vonalon, korábban MÁV M41-es mozdony vontatta Bhv vagonos járművek. A villamosítás után a Desirók a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonalra is kerültek, de 2019 áprilisában a Budapest–Pusztaszabolcs-vasútvonal felújított pályaszakaszának üzembe helyezésével ezek a motorvonatok váltották fel a Bzmotokat a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár-vasútvonalon is.

Menetrendi struktúra[szerkesztés]

A 2019–2020-as menetrendi időszakban átalakult és bővült a menetrendi struktúra: hétköznaponként Esztergom és Budapest-Nyugati pályaudvar között óránként 2 vonatpár, egy gyorsított és egy zónázó, illetve Piliscsaba és Angyalföld között óránként két személyvonatpár közlekedik. Változott a vonatok megállási rendje is, mely struktúrájában alapvetően egy zónázó rendszer, amiben a Piliscsaba és Esztergom közötti, illetve innen Budapestre utazókat a zónázó és gyorsított vonatok, míg Piliscsaba és Budapest közötti utasokat a személyvonatok szolgálják ki, amelyek Piliscsabán túl nem mennek. A közvetlenül nem kiszolgált útvonalakhoz Piliscsabán a személy illette zónázó és gyorsított vonatok közötti átszállási idő jelentősen lerövidült, 8 percre csökkent. 2020-ban az Angyalföld-Piliscsaba járatokat a külső Körvasúton Rákosig hosszabbították.

Kritikák[szerkesztés]

A felújítás utáni menetrendi struktúrával szemben két nagyobb kritika is érkezett közlekedési szakemberek és az utasok által: egyrészt a személyvonatok alacsony utasforgalomra hivatkozva, felváltva kihagyták Óbuda állomást vagy Üröm megállóhelyet, illetve a zónázó és gyorsított vonatok ugyanezt tették Piliscsév és Magdolnavölgy megállóhelyeken, ezáltal 4 megállóhelyen is csak óránként egy vonatra lehetett felszállni. A másik kritika a menetrenddel szemben, hogy a személyvonatok csak Angyalföldig közlekedtek, ezáltal a személyvonattal utazók számára a Nyugati pályaudvar csak többletkiadással és metrózással, vagy hosszú angyalföldi átszállással volt elérhető.

Járatok[szerkesztés]

A lista a 2022–2023-es menetrend adatait tartalmazza.[25][26]

Vonat Útvonal
személyvonatok
 S72  Budapest-Nyugati – Piliscsaba – Esztergom
 Z72  Budapest-Nyugati – Piliscsaba – Esztergom
 S74  Komárom – Almásfüzitő – Süttő – Esztergom
 S76  Rákos – Óbuda – Pilisvörösvár

2020 októberétől a korábban Piliscsaba és Angyalföld között közlekedő S72-es személyvonatok Angyalföldtől a körvasúton át Rákos vasútállomásig közlekednek S76-os jelzéssel. A körvasúton Újpalota néven új megálló épült a 7-es buszcsalád Molnár Viktor utcai megállójától 350 méterre.[27][28]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A főváros és a megyei jogú városok munkaerő-forgalma nem, korcsoport, legmagasabb befejezett iskolai végzettség, összevont nemzetgazdasági ág és összevont foglalkozási főcsoport szerint, Budapest
 2. Kovács Lajos (szerk.): Dorogi füzetek 38., Dorog és a tudományok/ Leblancné Kelemen Mária: A városiasodás jelei Dorogon (XIX-XX. század), p. 46-60, Dorog, 2010, ISSN 1215-7872
 3. Archivált másolat. [2020. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
 4. Állomásról állomásra XIV. - Hol a régi hév? - Esztergom. [2011. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 29.)
 5. Amikor harckocsikon érkezett a karácsony Esztergomba - Helytörténet a vérgőzös időkről II.. szeretgom.hu. [2017. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 11.)
 6. Vonatpótló buszok járnak Pilisvörösvár és Esztergom között.. [2017. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 3.)
 7. Pályafelújítás Budapest és Esztergom között.. [2017. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 3.)
 8. Felújítási munkálatok a Budapest – Esztergom vasútvonalon. [2014. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 2.)
 9. A felújított vasúti pályán újraindul a személyszállítás Esztergom és Pilisvörösvár között. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., 2013. december 12. [2013. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 16.)
 10. Elindult a tíznapos sötétüzem a kettesen
 11. Nem reklámozza agyon magát a vasút
 12. Máth Dávid: 44 milliárdba kerül, akár másfél évet késhet. totalcar.hu (2014. szept. 4.) (Hozzáférés: 2014. szept. 9.)
 13. Jelentős mérföldkőhöz érkezik a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal fejlesztése (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 22.)
 14. Flirtökkel indul a villamos üzem Esztergomig a 2-esen (magyar nyelven). IHO, 2018. április 5. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
 15. Flirtökkel indul a villamos üzem Esztergomig a 2-esen (magyar nyelven). IHO, 2018. április 5. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
 16. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_7156_2014/
 17. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_23852_2014/
 18. http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_6708_2017/
 19. https://blog.atlatszo.hu/2017/06/simicska-cegtol-szerzett-meg-egy-munkat-meszaros-lorinc/
 20. https://www.kapella2.hu/ehuszfelulet/vonalak?vonal_id=9786574&vonal_nev=2
 21. a b Új csúcs: 8,7 millió jegyet vettek az utasok idén a székesfehérvári vasútvonalon (magyar nyelven). MÁV-START Zrt., 2018. december 28. [2018. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 22. a b c d e f g h i j k l m n o p Zónázó struktúrájú menetrendek a Budapest Esztergom vasútvonalon, a villamosítást követően. Földiák János - Dr. Kormányos László - PDF Free Download (angol nyelven). anzdoc.com. (Hozzáférés: 2019. március 10.)
 23. Székely Sarolta: 3,8 évet késtek itthon a vonatok tavaly (magyar nyelven). mfor.hu, 2019. február 6. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
 24. a b November 2-től már a Budapest–Esztergom vasútvonalon is közlekedik a KISS (magyar nyelven). MÁV-csoport, 2021. november 2. (Hozzáférés: 2022. szeptember 30.)
 25. https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/2_1118.pdf
 26. https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/4_1118.pdf
 27. Ez már csomópont! Vasúti megállóhely épül a 7-es buszcsalád megállója mellé. IHO, 2020. február 12. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
 28. Október 25-től új korszak kezdődik a külső körvasúton - Megnyílik Újpalota megállóhely, új járat Piliscsaba, Óbuda és Rákos között. MÁV-csoport, 2020. október 21. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Budapest–Esztergom railway line
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Esztergom-vasútvonal témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]