Bongó-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bongó-zsomboly
Hossz136 m
Mélység35 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés35 m
Tengerszint feletti magasság444 m
Ország Magyarország
Település Bakonynána
Földrajzi táj Bakony
Típus időszakos víznyelőbarlang
Barlangkataszteri szám 4422-3
Elhelyezkedése
Bongó-zsomboly (Magyarország)
Bongó-zsomboly
Bongó-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 15′ 27″, k. h. 17° 59′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 15′ 27″, k. h. 17° 59′ 02″

A Bongó-zsomboly fokozottan védett barlang. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található. Magyarországon a legnagyobb kiterjedésű, kréta mészkőben keletkezett barlang.

Leírás[szerkesztés]

A Tési-fennsík nyugati felén, a Zsidó-hegy délkeleti oldalában, Bakonynána szélén, a Kánkúti-erdőben található a három kútgyűrűvel kiépített és vasráccsal lezárt bejárata. Egy körülbelül öt méter mély víznyelő alján nyílik. A barlangbejárat előtt egy részletes, kétnyelvű információs tábla van. A bejárati része beton falazattal van stabilizálva.

Albai, kréta mészkőben alakult ki az időszakos víznyelőbarlang. A zsombolyra a függőleges járatok jellemzők. Hét párhuzamos aknából áll, amelyek közül a Bongó-akna 20 méter mély és 2–3 méter átmérőjű, a Rekviéniás-akna 35 méter függőleges kiterjedésű, 3×5 méteres szelvényű és ellipszis átmérőjű. A barlangban cseppkőképződmények, csipkés oldásformák és sok fosszília, például kagylókövületek találhatók. A Rekviéniás-aknában mangánfészkek, kalcitkristályok és vas-oxid rózsák láthatók. A barlang felső része orbitolinás, a középső része mikrofaunás és az alsó része rekviéniás mészkőben jött létre.

A morfológiai értékei közül említést érdemelnek az egy méter hosszan követhető, milliméter vékonyságú áthatási élek, a durva zátonymészkőben kivájt csészék és lyukak. A feltárásának idején az emberen is élősködő bőrgombákat mutattak ki belőle. A legmélyebb pontján egy kis felületű szifontó van, amely megakadályozza a további járatok megismerését. A szifontóban eltűnő vizek a Vadalmás-forrásban kerülnek újra a felszínre. A lejárati aknájába egy vaslétrát építettek be, hogy könnyebb legyen a közlekedés benne. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével és kötéltechnikai eszközök használatával lehet megtekinteni.

Előfordul az irodalmában I-110. (Eszterhás 1984), I-110-es viznyelő barlangja (Eszterhás 1984) és I.-110-es víznyelő barlangja (Szolga 2003) néven is. A különleges akusztikai jelenségei miatt kapta a Bongó-akna, majd később a Bongó-zsomboly a nevét.

Kutatástörténet[szerkesztés]

1982 augusztusában tárta fel az Alba Regia Barlangkutató Csoport az I-110. víznyelő kibontásával. 1982. augusztus 19-én a csoport tagjai felmérték és ez alapján Gyebnár János szerkesztett két, hosszmetszeti barlangtérképet és egy keresztmetszeti barlangtérképet 1982. szeptember 22-én. Ekkor 133 méter hosszú és 37,2 méter mély. 1983-ban próbálták meg feltárni a végponti szifontó után a barlang folytatását, de ez nem sikerült. 1983-ban és 1984-ben Kordos László holocén csontokat határozott meg belőle. Az 1984-ben megjelent, „Lista a Bakony barlangjairól” című összeállítás szerint 150 méter hosszú és 38 méter mély. Az 1984-ben kiadott, „Magyarország barlangjai” című könyv nem említi, az országos barlanglistában sem. 1985-ben a Gyebnár János által rajzolt, egyik, hosszmetszeti barlangtérképet és Knauer József megállapításait felhasználva Eszterhás István szerkesztett egy hosszmetszetet a zsomboly kőzetfeltárásáról. 1985-ben Gellai Mária a barlangban begyűjtött, kilenc mintából készült vékonycsiszolatok szövetszerkezeti és paleofaunisztikai vizsgálatát végezte el.

1986-ban fluoreszcein alkalmazásával mutatták ki, hogy a Végponti-szifon a Vadalmás-forrással van hidrológiai kapcsolatban. 1987-ben lett lezárva a zsomboly bejárata életvédelmi és természetvédelmi okokból. Ebben az évben február 14-én Rockenbauer Pál és a Magyar Televízió stábja filmet készített a zsombolyról. A bemutató február 27-én volt a Magyar Televízió „Természetbarát” című műsorában. 1988-ban fokozottan védett barlang lett, mert hazánkban a legnagyobb kiterjedésű, kréta mészkőben kialakult barlang és az üregeinek a falán jól tanulmányozhatók a rétegsor ősmaradványai, a karsztosodási előrehaladottsága és a szerkezeti sajátosságai. Az 1989. december 3-án kitöltött, barlangkataszteri törzslapon 170 méter hosszúnak, amelyből 29 méter a kiépített hosszúság, 37 méter mélynek és 20 méter vízszintes kiterjedésűnek van leírva.

1990-ben az Alba Regia Barlangkutató Csoportnak volt kutatási engedélye a barlang kutatásához. A 2003-ban megjelent, „Magyarország fokozottan védett barlangjai” című könyv szerint 170 méter hosszú, 38 méter függőleges kiterjedésű és 20 méter vízszintes kiterjedésű. A 2005-ben kiadott „Magyar hegyisport és turista enciklopédia” szerint 170 méter hosszú és 38 méter mély. 2006-ban Szarka Gyula és Szolga Ferenc mérték fel, akiket Gyebnár János vezetett és a felmérés szerint 136,7 méter hosszú és 35,4 méter függőleges kiterjedésű. A legújabb felmérését 2012-ben végezték el ugyanazok a személyek. A felmérés alapján 2013-ban Gyebnár János szerkesztette és rajzolta meg az alaprajzi barlangtérképét és a vetített, hosszmetszet barlangtérképét, valamint ennek a barlangtérképnek a színes változatát. A barlang hossza ekkor 135,8 méter és a mélysége 35 méter volt. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]