Acheron-kútbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Acheron-kútbarlang
Hossz215 m
Mélység0 m
Magasság3,5 m
Függőleges kiterjedés3,5 m
Tengerszint feletti magasság143 m
Ország Magyarország
Település Cserszegtomaj
Földrajzi táj Keszthelyi-riviéra
Típus hidrotermális
Barlangkataszteri szám 4440-3

Az Acheron-kútbarlang egy Cserszegtomajon található, 1988 óta fokozottan védett barlang, amelyet egy kút ásása közben fedeztek fel. Cserszegtomaj két fokozottan védett barlangja közül az egyik, a másik a Cserszegtomaji-kútbarlang.

Leírás[szerkesztés]

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a cserszegtomaji templomtól nyugat–északnyugati irányban 730 méterre, a Cserszegtomaji-kútbarlangtól körülbelül 750 méterre található. Magánterületen nyílik. A kútba leereszkedve 28 méter mélységben vannak az alsó-pannon kovás homokkő és a nori fődolomit határán kialakult barlang bejáratai. A kút két oldalán húzódó járatrendszer. A kút mélysége 32 méter.

Az üreg kialakulásában elsősorban a hévizes, keveredési korróziós hatásoknak volt szerepe, azonban a járat jelenlegi arculatának kialakulásában és a kitöltésképződésben a hideg karsztvizek hatása is megmutatkozik. Egyetlen, enyhén kanyargó, széles (4 és 12 méter között váltakozó), lapos folyosóból áll. Horizontális jellegű, szintkülönbsége alig van. A képződmények és a formakincs ritkaság Magyarországon. Hazánkban csak itt fordulnak elő limonitcseppkövek, méghozzá igen nagy számban. A levegő hőmérséklete 12,5 – 12,8 °C. 100% a relatív páratartalma. A bejárásához szükséges a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélye.

Előfordul az irodalmában Birkás Kovács-féle kútbarlang (Kárpát 2003), Birkás-Kovács-féle kútbarlang (Tóth 1965) és Birkás Kovács János-féle kútbarlang (Kordos 1984) néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Birkás–Kovács Jánosék telkén fedezték fel egy kút ásása közben 1957-ben, de azután be is falazták. 1965-ben átvizsgálta a kutat a Toldy Barlangkutató Csoport, azonban az üreget nem találták meg, valószínűleg a nyílás helyére vonatkozó téves adat miatt. A bejáratát 1983 márciusában az Acheron Barlangkutató Szakosztály tagjainak sikerült újra felfedezni. A következő évben a Délkeleti-ágban egy lapos, széles termet sikerült feltárni. A tapasztalatok szerint további részek megtalálására is itt van nagy esély. Az Északnyugati-ág mennyezetomladékát áthatolhatatlannak vélik.

1983-ban a barlangtérképét az Acheron Barlangkutató Szakosztály tagjai készítették el. Az 1986. évi Karszt és Barlangban megjelent bibliográfiában, a regionális bibliográfia részben szerepel a neve. Az összeállítás szerint kettő, a Karszt és Barlangban publikált tanulmány foglalkozik a barlanggal. 1988-ban helyezték fokozott védelem alá a genetikája és az egyedi képződményei miatt. 2013-tól a vidékfejlesztési miniszter 58/2013. (VII. 11.) VM rendelete szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található barlang az igazgatóság hozzájárulásával látogatható.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]