Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány Dorog város egyik közhasznú alapítványa, amelyet 1994 április 15-én Dorog Város Önkormányzata és a Dorogi Szénbányák "FA" hozott létre. Az alapító okiratot dr. Dávid Anna polgármester és Vadász Endre felszámolóbiztos írta alá. Célja a dorogi szénmedencében a verseny-, a diák-, a szabadidősport és szervezeteik támogatása, továbbá a város sportjának támogatása, egészségmegőrzésre való nevelés és a sportra vonatkozó önkormányzati feladatok teljesítéséhez a szervezés, valamint a vagyonkezelés.

Az alapítvány székhelye: Dorog, Bécsi u. 71. Tulajdonát képezi a Buzánszky Jenő Stadion és sporttelep minden létesítménye, valamint a Fekete-hegyi turistaház.

Az alapítványt a kuratóriumi tagok vezetik, illetve irányítják. A kuratórium nyolc főből tevődik össze, köztük az elnökkel és az ellenőrző bizottság tagjaival. A kuratóriumi mandátum négy évre szól. Minden negyedik évben, az önkormányzati választásokat követően, a felállt új képviselő testület választja meg. Az alapítvány létrejötte óta dr. Bartalos József, Buzánszky Jenő és Bakonyi István mindvégig tagjai voltak. Az alapítvány titkára és a jegyzőkönyvek készítője Klinger Vilmosné.[1][2][3]

Elnökség, kuratóriumi tagok[szerkesztés]

Az első kuratóriumi tagok (19941998)[szerkesztés]

Kuratóriumi tagok 19982002 között[szerkesztés]

Kuratóriumi tagok 20022006 között[szerkesztés]

Kuratóriumi tagok 20062010 között[szerkesztés]

(*): Szabó Gyula másodszori megválasztása után, külföldre történő távozása miatt lemondott tisztségéről. Helyére a Dorogi FC elnökhelyettesét, Mayer Lászlót delegálták.

Kuratóriumi tagok 20102014 között[szerkesztés]

  • (*): Bakonyi István 2014 nyarán bekövetkezett halála miatt a megüresedett tisztre Sitku Pál, a Dorogi FC elnökségi tagja lett megválasztva

Jelenlegi kuratóriumi tagok 2014 óta[szerkesztés]

  • (*): Buzánszky Jenő 2015 év elején bekövetkezett halála miatt a megüresedett tisztre Szekér Zoltán, a Dorog Város Egyesített Sportintézményének vezetője lett megválasztva

Jelentősebb tevékenységek[szerkesztés]

  • A sporttelep valamennyi létesítményét érintő fűtésrendszer beruházás, gázfűtésre való átállás
  • A Dorogi Sportmúzeum megnyitásának, majd fejlesztésének támogatása
  • A Dorogi FC 85-, majd 90 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepség
  • A Millenniumi ünnepség
  • A stadion rekonstrukció alkalmából szervezett ünnepség
  • A sportcsarnok tetőszerkezetének felújítása
  • A Dorogi sporttörténet című kiadvány támogatása
  • A stadion gyepszőnyegének cseréje
  • A centenáriumi beruházások és ünnepségek
  • A Birkózócsarnok megvalósulása és a sportcsarnok felújítása

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Solymár Judit - Kovács Lajos: Dorogi lexikon p/69
  2. Dorog.hu: A Dorogi Szénmedence Sportjért Közalapítvány alapító okirata/ 6 a) Az alapítvány ingatlan vagyona. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 25.)
  3. Dorog.hu: A Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány – 2014. évi Közhasznúsági jelentés. [2018. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]