T3-as busz (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T3-as jelzésű autóbusz
← T2-es busz
T3
autóbusz
T4-es busz →
BKV busz symbol.svg
Történeti adatok
Státusz: megszűnt
Első üzemnap: 1982. március 20.
Utolsó üzemnap: 1989. november 4.[1]
Üzemi adatok
Jellege: gyorsjárat
Település: Budapest
Üzemeltető: Budapesti Közlekedési Vállalat
Járműtelep: Óbudai autóbuszgarázs
Járművek: Ikarus
Végállomások
Induló állomás: Moszkva tér
Érkező állomás: Nagykovácsi, Szabadság tér
Járatadatok
Üzemidő:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
nem közlekedett 
nem közlekedett
kedd:
nem közlekedett 
nem közlekedett
szerda:
nem közlekedett 
nem közlekedett
csütörtök:
nem közlekedett 
nem közlekedett
péntek:
nem közlekedett 
nem közlekedett
szombat:
7.00–9.24
16.00–18.25
7.00–9.24
16.00–18.25
vasárnap:
7.00–9.24
16.00–18.25
7.00–9.24
16.00–18.25

Menetszám:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
kedd:
szerda:
csütörtök:
péntek:
szombat:
3+0, 0+3
3+0, 0+3
vasárnap:
3+0, 0+3
3+0, 0+3
Kapcsolódó vonalak
Vonalcsalád: 63, T1, T2, T4
Hálózat: Budapest tömegközlekedése
Autóbuszok: Budapest autóbuszvonal-hálózata

A budapesti T3-as (gyors T3-as) jelzésű autóbusz a Moszkva tér és Nagykovácsi, Szabadság tér között közlekedett az 1980-as években, tavasztól őszig, az adyligeti és a nagykovácsi telektulajdonosokat kiszolgáló gyorsjáratként. A járat hat évet ért meg, majd – feltehetőleg forráshiány, illetve a várakozásoktól elmaradó kihasználtság miatt – megszüntették.

Története[szerkesztés]

Az 1980-as években a Budapesti Közlekedési Vállalat még igen jó anyagi körülmények között gazdálkodhatott, így a menetrendi járatok mellett számos speciális járatot is tudott működtetni. A különböző lakossági igények kezelése kapcsán merült fel az az elképzelés, hogy indítson a társaság a budai agglomerációba idényjellegű, gyors buszjáratokat, úgynevezett telkesjáratokat is, a hétvégiház-tulajdonosok kiszolgálására. Négy ilyen új buszjáratot alakítottak ki, törökbálinti, solymári, nagykovácsi és diósdi külső végállomásokkal, ezek 1982. március 20-án indultak el, kísérleti jelleggel, T1, T2, T3 és T4 számjelzéssel.

Közülük a T3-as járat belső végállomása a Moszkva téren (a Várfok utcában) volt, útvonala egyesítette az akkori (azóta megszűnt) 56-os és az azóta is változatlan 63-as buszok útvonalát. A Moszkva tér és Hűvösvölgy között sehol sem állt meg, és remetekertvárosi szakaszán is kihagyta a megállóhelyek egy részét. A járat a többi telkesjárathoz hasonlóan csak hétvégi napokon közlekedett tavasztól őszig. Viteldíjrendszere a többi telkesjárattal egyezően speciális volt, a bérletek ugyanis nem voltak rá érvényesek, hanem két buszjegyet kellett lyukasztani az utazáshoz. Más telkesjáratokhoz hasonlóan, itt is okozhatott bonyodalmat, hogy a vonalra beosztott sofőrök hétköznapokon a város más részein dolgoztak, így a pontos vonalvezetést nem ismerve néha az utasok segítségét kellett kérniük.

A telkes járatok utoljára 1989. november 4-én jártak.

Útvonala[szerkesztés]

Nagykovácsi, Szabadság tér felé Moszkva tér (Várfok utca) felé
Moszkva tér (Várfok utca) vá. – Várfok utca – Szilágyi Erzsébet fasor – Vörös Hadsereg útja – Hidegkúti út – Dimitrov út – Nagyrét utca – Nagykovácsi út – Kossuth Lajos utca – Nagykovácsi, Szabadság tér vá. Nagykovácsi, Szabadság tér vá. – Kossuth Lajos utca – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Dimitrov út – Hidegkúti út – Vörös Hadsereg útja – Szilágyi Erzsébet fasor – Városmajor utca – Magyar Jakobinusok tere – Krisztina körút – Vérmező utca – Várfok utca – Moszkva tér (Várfok utca) vá.

Megállóhelyei[szerkesztés]

T3 (Moszkva tér – Nagykovácsi, Szabadság tér)
Perc (↓) Megállóhely Perc (↑) Átszállási kapcsolatok
Moszkva tér (Várfok utca)
végállomás
Hűvösvölgy, Népkert BKV busz symbol.svg 57, 63, 64, 157, 164
Nagykovácsi, Szabadság tér
végállomás

A járat a Moszkva tér és Hűvösvölgy között expresszjáratként közlekedett, tehát nem állt meg az útjába eső megállóhelyeken. A további szakaszon az azonos útvonalon haladó 63-as busz megállóhelyeinek mintegy felében állt meg, de a megállóhelyek pontos listája nem ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bánhidai Viktor, Nemecz Gábor, Szedlmajer László, Takács-Boér Gyula, Unzeitig Ákos, Zsigmond Gábor: A fővárosi autóbusz-közlekedés 100 éve. Budapest: Műszaki. 2017. ISBN 9789631666076  

Források[szerkesztés]