T3-as busz (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T3-as jelzésű autóbusz
← T2-es busz
T3
autóbusz
T4-es busz →
BKV busz symbol.svg
Történeti adatok
Státusz: megszűnt
Első üzemnap: 1982. március 20.
Utolsó üzemnap: 1988.
Üzemi adatok
Jellege: gyorsjárat
Település: Budapest
Üzemeltető: Budapesti Közlekedési Vállalat
Járműtelep: Óbudai autóbuszgarázs
Járművek: Ikarus
Végállomások
Induló állomás: Moszkva tér
Érkező állomás: Nagykovácsi, Szabadság tér
Kapcsolódó vonalak
Vonalcsalád: 63, T1, T2, T4
Hálózat: Budapest tömegközlekedése
Autóbuszok: Budapest autóbuszvonal-hálózata

A budapesti T3-as (gyors T3-as) jelzésű autóbusz a Moszkva tér és Nagykovácsi, Szabadság tér között közlekedett az 1980-as években, tavasztól őszig, az adyligeti és a nagykovácsi telektulajdonosokat kiszolgáló gyorsjáratként. A járat hat évet ért meg, majd – feltehetőleg forráshiány, illetve a várakozásoktól elmaradó kihasználtság miatt – megszüntették.

Története[szerkesztés]

Az 1980-as években a Budapesti Közlekedési Vállalat még igen jó anyagi körülmények között gazdálkodhatott, így a menetrendi járatok mellett számos speciális járatot is tudott működtetni. A különböző lakossági igények kezelése kapcsán merült fel az az elképzelés, hogy indítson a társaság a budai agglomerációba idényjellegű, gyors buszjáratokat, úgynevezett telkesjáratokat is, a hétvégiház-tulajdonosok kiszolgálására. Négy ilyen új buszjáratot alakítottak ki, törökbálinti, solymári, nagykovácsi és diósdi külső végállomásokkal, ezek 1982. március 20-án indultak el, kísérleti jelleggel, T1, T2, T3 és T4 számjelzéssel.

Közülük a T3-as járat belső végállomása a Moszkva téren (a Várfok utcában) volt, útvonala egyesítette az akkori (azóta megszűnt) 56-os és az azóta is változatlan 63-as buszok útvonalát. A Moszkva tér és Hűvösvölgy között sehol sem állt meg, és remetekertvárosi szakaszán is kihagyta a megállóhelyek egy részét. A járat a többi telkesjárathoz hasonlóan csak hétvégi napokon közlekedett tavasztól őszig. Viteldíjrendszere a többi telkesjárattal egyezően speciális volt, a bérletek ugyanis nem voltak rá érvényesek, hanem két buszjegyet kellett lyukasztani az utazáshoz. Más telkesjáratokhoz hasonlóan, itt is okozhatott bonyodalmat, hogy a vonalra beosztott sofőrök hétköznapokon a város más részein dolgoztak, így a pontos vonalvezetést nem ismerve néha az utasok segítségét kellett kérniük. A járatot 1988-ban szüntették meg.[1]

Megállóhelyei[szerkesztés]

T3 (Moszkva tér – Nagykovácsi, Szabadság tér)
Perc (↓) Megállóhely Perc (↑) Átszállási kapcsolatok
Moszkva tér (Várfok utca)
végállomás
Hűvösvölgy, Népkert BKV busz symbol.svg 57, 63, 64, 157, 164
Nagykovácsi, Szabadság tér
végállomás

A járat a Moszkva tér és Hűvösvölgy között expresszjáratként közlekedett, tehát nem állt meg az útjába eső megállóhelyeken. A további szakaszon az azonos útvonalon haladó 63-as busz megállóhelyeinek mintegy felében állt meg, de a megállóhelyek pontos listája nem ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Legát Tibor: Közlekedik a főváros. Budapest: Jószöveg Műhely Kiadó. 2008. 159. o. ISBN 9789637052774  

Források[szerkesztés]