Budapest hajóvonal-hálózata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budapest hajóvonal-hálózata
A Tabán nevű hajó az Árpád hídnál
A Tabán nevű hajó az Árpád hídnál
Adatok
Ország Magyarország
Működés kezdete2012. július 1.
Hálózathajó
Vonalak száma
Nappali1
Megállók száma2 db
Üzemeltetés
ÜzemeltetőBKV Zrt.
Elhelyezkedése
Budapest hajóvonal-hálózata (Magyarország)
Budapest hajóvonal-hálózata
Budapest hajóvonal-hálózata
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 02′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 54″, k. h. 19° 02′ 27″
A BKV honlapja

2012. július 1-jén a BKK elindította első három hajójáratát: a hétköznapi D11-est és D12-est, illetve a hétvégén ezeket pótló D13-ast. A járatok déli végállomása a Kopaszi-gát volt, míg északon Újpest, Árpád út (D11) és a Rómaifürdő (D12 és D13). 2013. május 7-étől a hajójáratok útvonalát lerövidítették, déli végállomásuk a Haller utca lett.[1] 2020-tól a közlekedésük szünetel.

2014. március 15-től az egyetlen fővárosi átkelőhajót, a Csepel, Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között ingázó D14-es járatot a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a Rudas és Társa Bt. üzemelteti.[2]

2021. májusától a MAHART–PassNave Személyhajózási Kft. üzemeltetésében indult el a nyári szezonban a Nemzeti Színház és a Margit-sziget között, a menetrend szerint két óránként közlekedő Budapesti Körjárat nevű szolgáltatás. (Keddtől - péntekig érvényesek maradtak rá a Budapesti Közlekedési Központ bérletei.)[3][4][5]

Története[szerkesztés]

Járatok[szerkesztés]

A koronavírus-járvány miatt 2020. április 1. óta érvényes menetrend szerint:

Vonal Útvonal Bevezetés időpontja Kikötők száma Megjegyzés
Közlekedése visszavonásig szünetel.
Csepel-Királyerdő ◄► Soroksár, Molnár-sziget 2014. március 15. 2 Kompjárat, minden nap közlekedik.

2016. július 17-én megszűnt a hétvégénként közlekedő -as hajójárat, helyette a -es közlekedik minden nap, sűrűbb megállással.[6]

Ideiglenes járatok[szerkesztés]

2013 óta a Sziget Fesztivál alatt az Óbudai-szigetre ideiglenes hajójáratok közlekednek a Vigadó térről -es és a Jászai Mari térről -es jelzéssel.

2015. október 23-ról 24-re és 24-ről 25-re virradó éjjel W15 jelzéssel a WOMEX rendezvényére ideiglenes járat közlekedett a Haller utca és Egyetemváros – A38 között. A járat mindkét éjszaka 23 óra és 4 óra között 15 perces gyakorisággal közlekedett. A hajójáratot a rendezvényre vásárolt belépőkarszalaggal ingyenesen igénybe lehetett venni.[7]

2016. december 4-étől 2017. május 13-áig és 2018. július 30-ától augusztus 31-éig a Kossuth Lajos tér metróállomás lezárása miatt a 2-es metró pótlására elindították a -es metrópótló hajót, ami a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedett 15 percenként.[8][9][10] 2018 novemberétől a 2019-es tavaszi menetrend bevezetésééig a D12-es járat helyett ismét közlekedik a Kossuth Lajos téri és a Petőfi téri kikötők között.

Fejlesztési tervek[szerkesztés]

A BKK a jövőben nagy hangsúlyt szeretne fektetni a hajóhálózat fejlesztésébe. A tervek között szerepel új hajók beszerzése a jelenlegi 30 évesek helyett, illetve a hálózat fejlesztése. Ez több kikötő átépítését és áthelyezését, esetleg új kiépítését jelentené, mind városi és elővárosi körzetekben.

A tervek szerint két alap- és két gyorsjárat indul. A két alapjárat színjelzése kék és magenta, míg a gyorsjáratoké zöld és narancssárga lenne.

Városi hajózási rendszer

A kék vonal a Nemzeti Színháznál létesített új kikötőnél végállomásozna (a jelenlegi Haller utcai kikötő megszűnik), és onnan közlekedne Újpest, Árpád útig. A magenta vonal végállomása csak hétköznap, csúcsidőben lenne itt, azon kívül a Kopaszi-gátig közlekedne. A két vonal a Batthyány térnél ágazna el: a kék vonal Margitsziget és Vizafogó, míg a másik Margitsziget és Újlak útvonalon érkezne Újpest, Árpád úthoz. A zöld vonal Budafok-belvárostól indulna, majd Csepel-Gyártelep érintésével érkezne a Nemzeti Színházhoz. Innen indulna a narancssárga is, mellyel a Batthyány térig azonos megállási renddel közlekedne. Itt a két vonal elágazna: a zöld a Kolosy tér érintésével érkezne az Árpád hídi végállomásához, míg a narancssárga a Jászai Mari teret érintve közlekedne az Árpád híd felé, majd onnan tovább a Rómaifürdő érintésével a Pünkösdfürdőig járna.

Kikötők (É–D irányban) Járatok
                   
Pünkösdfürdő
Rómaifürdő
Újpest, Árpád út
Meder utca
Óbudai-sziget
O
Árpád híd, pesti hídfő
Margitsziget, szállodák
O
Kolosy tér H
Margitsziget, Centenáriumi emlékmű
O
Margitsziget, Danubius sporttelep
O
Jászai Mari tér
Batthyány tér M+H
Kossuth Lajos tér M
Vigadó tér
Várkert Bazár
Fővám tér M
Szent Gellért tér M
Boráros tér H
Egyetemváros
Nemzeti Színház
Kopaszi-gát
O
Csepel, Színesfém utca
Budafok-belváros
Megjegyzés:
O: csak csúcsidőn kívül és hétvégén érintené
Elővárosi hajózási rendszer

A kék vonal a városihoz hasonló vonalon haladna, viszont a Kopaszi-gát érintésével Budafok-belvárosig közlekedne. A magenta vonal az Árpád hídig azonos útvonalon közlekedne, viszont a Meder utca érintése nélkül, illetve Újpest helyett a Pünkösdfürdőig járna a Rómaifürdő érintésével. A két gyorsjárat elővárosi vonalként közlekedne: a zöld vonal délen Dunafüredig járna Nagytétény, Érd-Ófalu, és Százhalombatta érintésével, viszont a budapesti útvonala a városival azonos lenne. A narancssárga útvonala északon Nagymarosig hosszabbodna, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi és Visegrád érintésével.

Kikötők (É–D irányban) Járatok
                   
Nagymaros
Visegrád
Kisoroszi
Dunabogdány
Tahitótfalu
Leányfalu
Szentendre-Művésztelep
Szentendre-dél
Pünkösdfürdő
Rómaifürdő
Újpest, Árpád út
Meder utca
Óbudai-sziget
O
Árpád híd, pesti hídfő
Margitsziget, szállodák
O
Kolosy tér H
Margitsziget, Centenáriumi emlékmű
O
Margitsziget, Danubius sporttelep
O
Jászai Mari tér
Batthyány tér M+H
Kossuth Lajos tér M
Vigadó tér
Várkert Bazár
Fővám tér M
Szent Gellért tér M
Boráros tér H
Egyetemváros
Nemzeti Színház
Kopaszi-gát
O
Csepel, Színesfém utca
Budafok-belváros
Csepel, Rózsa utca
Nagytétény-Kastélypark
Érd-Ófalu
Batta
Dunafüred
Megjegyzés:
O: csak csúcsidőn kívül és hétvégén érintené

A 2016-os járatátalakítás[szerkesztés]

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátotta a BKK-Duna hajójárataival kapcsolatos hálózatfejlesztést, melyet 2016 júliusában vezetett be.[11][12]

Bevezetésre került fejlesztések
Viszonylat Végállomások Bevezetés időpontja Megjegyzés
Újpest, Árpád út ◄► Boráros tér H (Petőfi híd) 2016. július 18. A Boráros téri kikötő után az "Egyetemváros – A38" → "Haller utca" → "Boráros tér H (Petőfi híd)" kikötők érintésével közlekedett. Üzemideje a munkanapi csúcsidőszakra korlátozódott, egyes menetek a Jászai Mari térig közlekedtek dél felől. A továbbiakban nem érintette a "Várkert Bazár" kikötőt.
Rómaifürdő ◄► Boráros tér H (Petőfi híd) 2016. július 18. Csak a Boráros térig közlekedett, megállt a "Margitsziget, Centenáriumi emlékmű" és az "Óbudai-sziget" kikötőnél, de nem érintette a "Meder utca" kikötőt. Hétvégén is járt, pótolva a megszűnő -ast.
Megszűnt 2016. július 17. A továbbiakban a -es közlekedett helyette hétvégén, kikötőinek egy részét kiszolgálva (Margitsziget, Centenáriumi emlékmű; Óbudai-sziget).

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Átmenetileg nem érintik a dunai hajójáratok a Kopaszi-gát kikötőt. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
 2. Újra lehet hétvégén is hajózni. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
 3. Péntektől ismét elindul a menetrend szerint hajójárat a Dunán - Budapesti Közlekedési Központ, 2022.04.27.
 4. Körjárat Budapesten a Dunán: folyóra fel! Indóház Online, 2022.04.17.
 5. Szalai Anna - Ennyi volt, a kormányzati elvonások miatt idén sem szállnak vízre a BKV-hajók (Népszava, 2022.05.09.)
 6. Az utazási igényekkel összehangolva fejleszti a hajójáratokat a BKK. Budapesti Közlekedési Központ, 2016. július 1. [2016. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 16.)
 7. Utazzon közösségi közlekedési járatokkal a WOMEX rendezvényeire![halott link]
 8. Hogyan közelíthető meg a Kossuth tér a metróállomás lezárásának idején?. bkk.hu, 2016. november 25. (Hozzáférés: 2016. november 26.)
 9. Ismét igénybe vehető a Kossuth Lajos téren a metróállomás május 14-étől. bkk.hu, 2017. május 11. [2017. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 13.)
 10. A Kossuth Lajos tér megközelítése a metróállomás lezárása idején. bkk.hu, 2018. július 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
 11. A D11-es, D12-es és D13-as hajójáratok kínálatának módosítása az utazási igények alapján. [2016. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 31.)
 12. Az utazási igényekkel összehangolva fejleszti a hajójáratokat a BKK. Budapesti Közlekedési Központ, 2016. július 1. [2016. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]