Molnár-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár-sziget
Közigazgatás
Ország Magyarország
TelepülésBudapest XXIII. kerülete
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseRáckevei-Duna
Terület0,453 km²
Hosszúság2,1 km
Szélesség0,36 km
Elhelyezkedése
Molnár-sziget (Budapest)
Molnár-sziget
Molnár-sziget
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 24′ 14″, k. h. 19° 06′ 28″Koordináták: é. sz. 47° 24′ 14″, k. h. 19° 06′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Molnár-sziget témájú médiaállományokat.

A Molnár-sziget (németül Müllerinsel) a Soroksári- avagy Ráckevei-Kis-Duna-ág egyik szigete Budapesten, amely Soroksárhoz tartozik, és melyet keletről Soroksár többi része, nyugatról Csepel, és a Csepel-sziget határolnak.

Neve[szerkesztés]

Nevét arról az 50 vízimalomról kapta, amelyek a Dunán álltak, és a szigeten termesztett soroksári rozst lisztté őrölték. A sziget alacsony fekvése illetve a Duna szabályozatlansága miatt egy évben legalább egyszer a Molnár-sziget a megáradt folyó vize alá került. A soroksáriak csónakon szállították a soroksári ún. sváb rozskenyeret a fővárosba.

Története[szerkesztés]

A történelem során Soroksárhoz illetve egy kis ideig Pesterzsébethez tartozó sziget erősen hozzájárult Soroksár és az akkori Soroksár-Puszta gazdasági fejlődéséhez.

A hajdani Gubacsi-sziget és a Gyáli-patak torkolata között elhelyezkedő sziget mérete a 19. században még sokkal kisebb volt.[1] A 20. század elején a Ráckevei-Duna ág szabályozása következtében a jobb parti Csepel-Királyerdő és a bal parti Soroksár terasza közé beékelődő 800 méter széles öblözetben hömpölygő egykori folyam medre a harmadára csökkent. Ez maradt a Duna-ág fővárosi szakaszának egyetlen szigete. Az iszappal való feltöltődése miatt a területe fokozatosan megnőtt.

Jelenleg közel ötszáz magántulajdonban lévő ingatlan található rajta, ebből 190 belterületi-üdülőövezeti, a többi mezőgazdasági-külterületi besorolású. A déli részén korábban egy napközis ifjúsági tábor működött. Az 1970-es években épült ki az elektromos áram-hálózat, a 2000-es években pedig a vezetékes gázszolgáltatás.

Közlekedés[szerkesztés]

Egy 1961-ben készült kis vasbeton gerendahíd köti össze a soroksári szárazfölddel, előtte egy hosszú fahíd állt a helyén. A másik irányban a D14-es kompjárattal juthatunk át Csepelre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eltűnő Gubacsi-sziget - Dunai Szigetek blog, 2023.07.08.

Külső hivatkozások[szerkesztés]