Ugrás a tartalomhoz

Nyugati pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugati pályaudvar
A Nyugati pályaudvar homlokzata
A Nyugati pályaudvar homlokzata
Cím
OrszágMagyarország
Hely1062 Budapest, Teréz körút 55
CímTeréz körút 55.
Állomáskategória
 • I. személyszállítási kategória
 • II. teherszállítási kategória
ÁllomáskódPV
UIC állomáskód5510033
IBNR állomáskód5500728
Megnyitás1877. október 28.
Építész(ek)Eiffel Constructions métalliques vállalat
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Tszf. magasság105 m
Peronnal rendelkező vágányok száma17
Peronszélek száma9
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
 • Rákosrendező vasútállomás (Vác vasútállomás, Esztergom vasútállomás, Budapest–Esztergom-vasútvonal, Budapest–Szob-vasútvonal, Budapest–Vácrátót–Vác-vasútvonal)
 • Városliget elágazás (Szolnok vasútállomás, Lajosmizse vasútállomás, Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal, Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal)
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Szolgáltatások
 • váróterem
 • menetjegypénztár
 • jegyautomata
 • nyilvános WC
 • Vonatok
  Wi-Fiingyenes
  Átszállási lehetőségek
  Elhelyezkedése
  Nyugati pályaudvar (Budapest)
  Nyugati pályaudvar
  Nyugati pályaudvar
  Pozíció Budapest térképén
  é. sz. 47° 30′ 39″, k. h. 19° 03′ 27″47.510833°N 19.057500°EKoordináták: é. sz. 47° 30′ 39″, k. h. 19° 03′ 27″47.510833°N 19.057500°E
  Térkép
  A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugati pályaudvar témájú médiaállományokat.
  SablonWikidataSegítség

  A Nyugati pályaudvar Budapest legrégebbi vasúti fejállomása a mai Nagykörút Teréz körúti szakasza mellett a VI. kerületben. Nevét nem a földrajzi fekvéséről, hanem az építtető vasúttársaságról kapta, ahogyan ez a Déli pályaudvar esetében is történt.[1]

  Funkciója

  [szerkesztés]
  A csarnok belülről

  A fejpályaudvarról indulnak elővárosi vonatok a Dunakanyar, valamint Vác felé a szobi (70-es) és Veresegyház felé a 71-es vasútvonalon. Esztergomba a 2-es vonalon lehet eljutni. Cegléd, Szolnok és Szeged irányába a 100a (Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal) vonalon. Lajosmizse felé a 142-es vasútvonalon közlekednek vonatok. A főbb távolsági járatok Keleti pályaudvarra történt átcsoportosítása után a Déli pályaudvarhoz hasonlóan itt is a hivatásforgalom dominál.

  Története

  [szerkesztés]
  Indulásra váró InterCity vonat

  A mai épület helyén eredetileg álló első pályaudvart Pesti indóháznak nevezték. 1846-tól innen indult a Pest és Vác közötti vasút, Magyarország első vasútvonala. A Magyar Középponti Vasút az akkori város szélén vásárolta meg ehhez a telket. Az idők során az indóház a növekvő vasúthálózat évről évre élénkülő áru- és személyforgalmát egyre kevésbé volt képes kiszolgálni.

  Időközben elkészültek a Nagykörút rendezési tervei, melynek útjában állt a pályaudvar. A tulajdonos Osztrák Államvasút Társaság (későbbi neve Osztrák-Magyar Államvasút Társaság) elhatározta az indóház lebontását és egy új felépítését. A pesti indóházi csarnok köré felhúzták a mai pályaudvar vonatfogadó csarnokát, majd elbontották a régi csarnokot. Mindezt Klösz György fényképfelvételei is megörökítették. Az új csarnok kissé északabbra került a régitől, melyet keresztülvágott a Nagykörút. A régi csarnok déli végéhez hozzáépített irodaépület átkerülve a körút túloldalára, szemben az új csarnokkal 1978-ig megmaradt. A MÁV Üzletvezetőség működött benne.[2]

  Az új pályaudvar terveit az osztrák August W. De Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. A közhiedelemmel ellentétben azonban maga a híres építőmérnök, Eiffel nem tekinthető a pályaudvar tervezőjének. Pusztán a francia mérnök tervezőirodájában dolgozó Seyrig Theofil volt az, aki a pályaudvar csarnokáthidaló vasszerkezetét tervezte. Később valószínűleg a magyar nemzeti büszkeség volt az, amely az Eiffel-iroda munkatársának, Theofilnak mérnöki művét az iroda világhírű vezetőjére terjesztette ki, mint alkotóra. A társtervező Bernárdt Viktor volt, amiért Ferenc József-rend kitüntetést is kapott. Az új pályaudvar 1877. október 28-án[3] nyílt meg. A pályaudvar vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított.

  A pályaudvar 1891-ben kapta a Nyugati nevet – összefüggésben az Osztrák-Magyar Államvaspálya Társaság államosításával. Hasonlóképpen ettől kezdve nevezzük a Keleti pályaudvart Keletinek. A Kandó mozdonyok próbameneteit a Nyugati pu. és Dunakeszi-Alag viszonylaton végezték. A pályaudvar vágányait teljesen a ceglédi vonallal egy időben, 1968-ban villamosították.

  A metróépítéshez kapcsolódóan 19771979 között zajlott jelentősebb rekonstrukció a pályaudvaron.[4] Többek között újjáépült a csarnok - elhanyagoltság esetén beázásra hajlamos - tetőszerkezete. 1981-ben érte el az M3-as metróvonal a Nyugati teret (akkoriban Marx tér), ami alá aluljáró rendszert építettek és felüljárót emeltek a Bajcsy-Zsilinszky út és a Váci út között. Emiatt 1978-ban lebontották a Nyugati tér 3. szám alatti épületet, az egykor kétes hírű szállodát, amelyet a pesti népnyelv a pályaudvarról „Westend”-nek nevezett. Az elnevezés azóta a Váci út felöli oldalon felhagyott áruforgalmi raktárak helyén épült WestEnd City Center bevásárlóközpont neveként él tovább.[5][6] A pályaudvar felújítása teljesen csak 1988-ra fejeződött be. A metró építésével egy időben került perontető az 1-6 és 11-12-es számú vágányok peronjai fölé. A 11 és a 12-es vágányok közötti kivételével a többit 1999-ben a WestEnd építése miatt lebontották. Az új parkolóház és tetőkert pedig befedte a korábbi tetők vágányait. Az 1-6 vágányok végénél ekkor épült meg az úgynevezett "hidegváró" csarnoka.[7] 1998-ban újult meg a Nagykörút felőli homlokzat.

  2005 körül tervek születtek a Kormányzati Negyed megépítésére, amely a Nyugati pályaudvar felszámolásával járt volna. A tervek szerint a pályaudvar szerepét Rákosrendező vette volna át, ahová a meghosszabbított M1-es metróvonal járt volna ki. A pályaudvar csarnoka műemlékként megmaradt volna más funkcióval, míg az állomási és kocsitároló vágányok területét beépítették volna a kormányzati negyed, illetve magán ingatlanbefektetők épületeivel. A tervek fő célja a belvárosi vasúti terület hasznosítása lett volna, közlekedésszervezési szempontból átgondolatlan és költséges elemeket tartalmazott. A projekt viszonylag hamar megbukott a gazdasági válság miatti állami költségcsökkentések miatt, azonban egyes vasúti területeken bontások történtek a tervezett ingatlanfejlesztések érdekében: körülbelül 2005-ben bontották el a Lehel tér felőli raktárakat azok iparvágányaival, helyükön fizető parkoló létesült. 2006-ban – már közvetlenül a Kormányzati Negyed építése miatt – bontották le Podmaniczky utcai oldalon a dízelszínt továbbá a 17. vágány melletti (egykori 18.–22.) vágányokat és épületeket. Azóta ez a romos terület parlagon hever, a pályaudvar kapacitása ugyanakkor csökkent.

  A 2000-es évek óta azonban felértékelődött az elővárosi vasúti közlekedés szerepe, amelynek kulcsfontosságú tényezője a belvárosi, jó kapcsolatokkal rendelkező Nyugati pályaudvar. Így a felszámolása helyett a megtartása, fejlesztése várható, bár a tervek megvalósítása folyamatos csúszást szenved. A pályaudvar műszakilag elavult, egyaránt szükséges a csarnok műemléki felújítása, valamint a vágányhálózat és a biztosítóberendezés átépítése, a vágányelrendezés módosítása a kapacitásnövelés érdekében.

  2020-ban az épületegyüttes felújításáról született döntés. Ennek első eleme a tetőszerkezet lett.[8]

  Felújítás

  [szerkesztés]

  A pályaudvar részleges felújítása az Európai Uniós forrásokból 2020. május 8-án kezdődött és a közlekedést komolyabb mértékben korlátozó része 2021 augusztus végén fejeződött be. A munka nagyjából hét hónapig tartott. A műemléki rekonstrukció során megszépült az 1990-ben megnyílt McDonald’s étterem és a vágánycsarnok teteje a csatlakozó üvegszerkezetekkel, a homlokzati hat kisebb toronytető, valamint részben átépült a csapadékvíz-elvezető rendszer és megújult az üveg függönyfal a csarnok mindkét végén. A felújítás alatt forgalomból kizárásra került a 10-13-as számú vágány csarnokon belüli szakasza. A külső vágányokhoz költözött a jegypénztár és a vonatok is innen érkeztek és indultak. A munkák teljes befejezését és a díszes pénztárcsarnok felújításának elkészülését 2022 nyarára ígérték.[9] 2023 karácsonyára a tér felőli homlokzat elkészült, az állványzatot is elbontották, a pályaudvar keresztaluljárójának átépítését csak 2023 őszén kezdték meg.[10] A munkákat a Magyar Építő Zrt. végzi, akik a Puskás Aréna illetve Liget Budapest projektekben is dolgoztak.[11][12][13]

  Bővítési tervek

  [szerkesztés]

  Az 1564/2018. (XI. 10.) Korm. határozat és a 2021-es Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján a pályaudvar alatt futna a Buda felől érkező vasúti alagút, a fejpályaudvar bővülne egy 6 vágányos földalatti átmenő pályaudvarral. Erre merőlegesen, északnyugat-délkeleti irányban haladna az 5-ös metró távlati szakasza. Ezen bővítésekkel a pályaudvar szerepe jelentősen megnövekedne Budapest közlekedésében. A bővítés, illetve a környező vasúti területek hasznosításának tervezésére a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) tervpályázatot hirdetett 12 építésziroda részvételével. Feltétel volt a műemléki csarnok megtartása, onnan a felszíni vágányok visszavonása, valamint a Nyugati téri felüljáró elbontása. A tervek számoltak a Bajcsy-Zsilinszky/Váci úti villamospálya visszaépítésével is. Az eredményeket 2022. március 26-án hirdették ki, 5 pályamű került megvételre, amik közül a Grimshaw International Limited terve érte el az I. helyet. Az akkori ütemezés szerint 2025-re kezdődhetett volna az építkezés. Átadáskor még a földalatti állomás is fejpályaudvarként működött volna, a Duna-alagút csak a távlati tervekben valósult volna meg.[14] A projekt tervezésére az Európai Bizottság 2.8 millió eurós támogatást nyújtott 21_HU-TG-BUD-TUNNEL-NYUGATI-M néven.[15]

  Az ötödik Orbán-kormány alatt a BFK átalakult, majd rövidesen megszűnt, Palkovics László 2022 novemberi lemondása után pedig a közlekedési államtitkársággal együtt a projekt a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) alá került. 2023. január 17-én, az 1004/2023. (I. 17.) Korm. hat. felmondta a projektre szánt EU-s támogatási megállapodást és a projekt lekerült a CEF2-es projektjavaslatok közül.[16] Ezt az 1281/2022. (VI. 4.) Korm. hat. indokolta, ami a fejlesztési kiadások csökkentését kívánta "a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében".[17] A lépést kritizálta mind az ellenzéki városvezetés[18], mind a volt BFK-vezető Vitézy Dávid[19].

  Műszaki jellemzők

  [szerkesztés]
  • Vágányok száma: 17 vágány a személyszállító vonatok fogadására-indítására, (9 a Váci út felől + 4 a középcsarnokban + 4 a Podmaniczky utca felől), 2 csoport tárolóvágány, motorkocsi-karbantartó csarnok, személykocsi-karbantartó csarnok.
  • Csarnok hossza: 146 m
  • Középcsarnok szélessége: 42 m
  • Középcsarnok legnagyobb magassága: 25 m
  • Biztosító-berendezés: Siemens-Halske vonóvezetékes berendezés és Domino-55 (az 1-7. vágányokon), fényjelzőkkel.

  Forgalom

  [szerkesztés]

  A 2010-es években évente 18 millió utas fordult meg átlagosan a pályaudvar területén, naponta pedig mintegy 480 vonatot kezelt a pályaudvar. A 2020-as koronavírus-járvány miatt a járvány miatt 80-90 százalékkal csökkent az utasok száma a korábbi időszakhoz képest.[20]

  Járat Útvonal Gyakoriság
   S20  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestPestszentlőrincSzemeretelepFerihegyVecsésVecsés-KertekaljaÜllőHosszúberek-PéteriMonorMonorierdőPilisAlbertirsaCeglédbercelCeglédbercel-CserőBudai útCeglédNyársapátNagykőrösKatonatelepKecskemétVárosföldKunszállásKiskunfélegyházaKistelekSzatymazSzeged Napi 1 Szeged felé
   S20  SzegedSzatymazKistelekPetőfiszállásSelymesKiskunfélegyházaKecskemétNagykőrösNyársapátCeglédFerihegyKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati Napi 1 Budapest felé
   S21  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestKispestPestszentimre felsőPestszentimreGyál felsőGyálFelsőpakonyÓcsaInárcs-KakucsDabas(GyónHernádÖrkényTáborfalvaFelsőlajosLajosmizseLajosmizse alsóKlábertelepFelsőméntelekMéntelekAlsóméntelekNagynyírHetényegyházaÚrihegyMiklóstelepKecskemét-MáriavárosKecskemét alsóKecskemét) Óránként
   S50  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestPestszentlőrincSzemeretelepFerihegyVecsésVecsés-KertekaljaÜllőHosszúberek-PéteriMonor (– MonorierdőPilisAlbertirsaCeglédbercelCeglédbercel-CserőBudai útCeglédAbonySzolnok) 30 percenként
   G50  SzolnokAbonyCeglédAlbertirsaPilisMonorierdőMonorKőbánya-KispestKőbánya alsóZuglóBudapest-Nyugati Munkanapokon hajnalban 2 Budapest felé
   Z50  Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestFerihegyMonorMonorierdőPilisAlbertirsaCeglédbercelCeglédbercel-CserőBudai útCegléd (– AbonySzolnok) 30-60 percenként
   S70  Budapest-NyugatiRákosrendezőIstvántelekRákospalota-ÚjpestDunakeszi alsóDunakesziDunakeszi-GyártelepAlsógödGödFelsőgödSződ-SződligetVác-AlsóvárosVác (– VerőceKismarosNagymaros-VisegrádNagymarosZebegénySzob alsóSzob) Félóránként, hétvégén éjszaka óránként
   G70  Budapest-NyugatiRákosrendezőRákospalota-ÚjpestDunakesziDunakeszi-GyártelepFelsőgödVác-AlsóvárosVácVerőceKismarosNagymaros-VisegrádNagymarosZebegénySzob alsóSzob Munkanapokon csúcsidőben óránként, szombaton reggel 3 Budapest felé és hétvégén napi 2 pár
   Z70  Budapest-NyugatiVácVerőceKismarosNagymaros-VisegrádNagymarosZebegénySzob alsóSzob Óránként
   S71  Budapest-NyugatiRákosrendezőIstvántelekRákospalota-ÚjpestRákospalota-KertvárosAlagimajorFótFótújfaluFótfürdőCsomádIvacsVeresegyházErdőkertesVicziántelepŐrbottyánRudnaykertVáchartyánCsörögMáriaudvarVác-AlsóvárosVác Óránként
   G71  Budapest-NyugatiRákospalota-ÚjpestFótFótújfaluIvacsVeresegyházErdőkertesVicziántelepŐrbottyánRudnaykertVáchartyánVácrátótCsörögMáriaudvarVác-AlsóvárosVác Csúcsidőben óránként[21]
   S72  Budapest-NyugatiRákosrendezőAngyalföldÚjpestAquincumÓbudaAranyvölgyÜrömSolymárSzélhegyVörösvárbányaPilisvörösvárSzabadságligetKlotildligetPiliscsabaMagdolnavölgyPilisjászfaluPiliscsévLeányvárDorogEsztergom-KertvárosEsztergom Hajnalban 30 percenként, késő este óránként
   S72  Budapest-Nyugati(Rákosrendező →) AngyalföldÚjpestAquincumÓbudaAranyvölgyÜrömSolymárSzélhegyVörösvárbányaPilisvörösvárSzabadságligetKlotildligetPiliscsaba Munkanapokon reggel 3 Budapest felé, este 2 Piliscsaba felé
   Z72  Budapest-NyugatiAngyalföldÚjpestAquincumSolymárPilisvörösvárPiliscsaba (– Magdolnavölgy)PilisjászfaluPiliscsévLeányvárDorogEsztergom-KertvárosEsztergom Hétköznap óránként
   Z72  Budapest-NyugatiAngyalföldÚjpestAquincumAranyvölgySolymárPilisvörösvárPiliscsabaPilisjászfaluPiliscsévLeányvárDorogEsztergom-KertvárosEsztergom Hétköznap reggel 1 Esztergom felé
   Z72  Budapest-NyugatiRákosrendező (– Vasútmúzeum)AngyalföldÚjpestAquincumSolymárPilisvörösvárPiliscsaba (– Magdolnavölgy)PilisjászfaluPiliscsévLeányvárDorogEsztergom-KertvárosEsztergom Hétvégén óránként
  személyvonat Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestPestszentlőrincSzemeretelepFerihegyVecsésVecsés-KertekaljaÜllőHosszúberek-PéteriMonorMonorierdőPilisAlbertirsaCeglédbercelCeglédbercel-CserőBudai útCeglédAbonySzolnokSzajolTörökszentmiklósFegyvernek-ÖrményesKisújszállásKarcagPüspökladányKabaHajdúszoboszlóEbesDebrecen Napi 1 Debrecen felé
  személyvonat Budapest-NyugatiZuglóKőbánya alsóKőbánya-KispestFerihegyMonorMonorierdőPilisAlbertirsaCeglédbercelCeglédbercel-CserőBudai útCeglédNyársapátNagykőrösKecskemét Napi 1 Kecskemét felé
  személyvonat KecskemétKatonatelepNagykőrösNyársapátCeglédMonorierdőÜllőFerihegyKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati Napi 1 Budapest felé
  személyvonat KecskemétNagykőrösCeglédAlbertirsaPilisMonorVecsésKőbánya-KispestKőbánya alsóZuglóBudapest-Nyugati Napi 2 Budapest felé
  személyvonat SzentesHékédNagytőkeKunszentmártonKungyaluHomokTiszaföldvárMartfűBagimajorKengyelTiszatenyőSzajolSzolnokCeglédKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati Vasárnap 1 Budapest felé
  expresszvonat NyíregyházaÚjfehértóTéglásHajdúhadházBocskaikertDebrecen-CsapókertDebrecenPüspökladányKarcagKisújszállásTörökszentmiklósSzolnokKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati Iskolaidőben vasárnap 1 Budapest felé
  Cívis InterRégió Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédAbonySzolnokSzajolTörökszentmiklósFegyvernek-ÖrményesKisújszállásKarcagPüspökladányKabaHajdúszoboszlóEbesDebrecen (– Debrecen-CsapókertApafaBocskaikertHajdúhadházTéglásÚjfehértóNyíregyházaSóstóSóstóhegyKemecseNyírbogdányKékDemecserGégényPátrohaAjakKisvárdaKisvárda-HármasútFényeslitkeKomoróTuzsérTiszabezdédZáhony) óránként
  Cívis InterRégió Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegy (← Üllő)(Monor →) (← Monorierdő)(PilisAlbertirsa →) CeglédAbonySzolnokSzajolTörökszentmiklósFegyvernek-ÖrményesKisújszállásKarcagPüspökladányKabaHajdúszoboszlóEbesDebrecen Napi 1 Debrecen felé és napi 2 Budapest felé
  Napfény InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédNagykőrösKecskemétKiskunfélegyházaKistelekSzatymazSzeged óránként
  Napfény InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegy (← Üllő)(Monor →) (← Monorierdő)(PilisAlbertirsa →) Cegléd(Nyársapát →) Nagykőrös(Katonatelep →) KecskemétVárosföld(Kunszállás →) Kiskunfélegyháza (← SelymesPetőfiszállás)KistelekSzatymazSzeged Napi 1 pár
  Tokaj InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédSzolnokPüspökladányHajdúszoboszlóDebrecenNyíregyházaTokajSzerencsMiskolc-TiszaiFüzesabonyHatvanBudapest-Keleti 2 óránként
  Tokaj InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédSzolnokPüspökladányHajdúszoboszlóDebrecenNyíregyházaRakamazTokajSzerencsMiskolc-Tiszai Napi 2 Budapest felé és napi 1 Miskolc felé
  Nyírség InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédSzolnokPüspökladányHajdúszoboszlóDebrecenNyíregyháza (– KisvárdaZáhony) 2 óránként
  Latorca nemzetközi InterCity Budapest-NyugatiZuglóKőbánya-KispestFerihegyCeglédSzolnokPüspökladányHajdúszoboszlóDebrecenNyíregyházaKisvárdaZáhonyЧоп (Csap)Мукачево (Munkács) Napi 1-2 pár
  Metropolitan EuroCity Budapest-NyugatiVácNagymaros-VisegrádSzobŠtúrovo (Párkány)Nové Zámky (Érsekújvár)Bratislava hl.st. (Pozsony)Kúty (Jókút)BřeclavBrno hl.n. (– Česká Třebová) – Pardubice hl.n.KolínPraha hl.n. 2 óránként
  Hungária EuroCity Budapest-NyugatiVácNagymaros-VisegrádSzobŠtúrovo (Párkány)Nové Zámky (Érsekújvár)Bratislava hl.st. (Pozsony)Kúty (Jókút)BřeclavBrno hl.n.Praha hl.n. Napi 1 pár
  Báthory EuroCity Budapest-NyugatiVácNagymaros-VisegrádSzobŠtúrovo (Párkány)Nové Zámky (Érsekújvár)Bratislava hl.st. (Pozsony)Kúty (Jókút)BřeclavHodonínStaré MěstoOtrokovicePřerovHraniceOstrava-SvinovOstrava hl.n.Bohumín – (Cracovia EuroCity közvetlen kocsikkal: Zebrzydowice – Racibórz – Gliwice – Zabrze – Katowice – Mysłowice – Jaworzno Szczakowa – Trzebinia – Krzeszowice – Kraków Główny) – ChałupkiWodzisław ŚląskiRybnikTychyKatowiceSosnowiec GłównyDąbrowa GórniczaZawiercieWłoszczowa PółnocOpoczno PołudnieWarszawa ZachodniaWarszawa CentralnaWarszawa Wschodnia – Mińsk Mazowiecki – Siedlce – Łuków – Międzyrzec Podlaski – Biała Podlaska – Terespol szünetel
  Metropol EuroNight / nightjet Budapest-NyugatiVácŠtúrovoNové ZámkyBratislava hl.st.KútyBřeclav (közvetlen kocsik Wien Hauptbahnhof felől és Praha hl.n. felé) – Ostrava-SvinovOstrava hl.n.Bohumín (közvetlen kocsik Kraków Główny felé) – Chałupki – Racibórz – Kędzierzyn-Koźle – Opole Główne – Wrocław Główny – Głogów – Zielona Góra – Rzepin – Frankfurt (Oder) – Berlin OstbahnhofBerlin Hauptbahnhof – Berlin-Charlottenburg Napi 1 pár

  Megközelítés budapesti tömegközlekedéssel

  [szerkesztés]

  Galéria

  [szerkesztés]

  Balesetek

  [szerkesztés]

  1962. október 4-én egy tíz kocsiból álló, fékpróba nélkül tolatott szerelvény 14 óra 21 perckor áttörte a vágánybakot, és túlfutott a síneken, áttörte a bejárati üvegfalat, majd a mögötte lévő tartóoszlopot, ezután a lépcsőn és a járdán keresztül a Lenin körútra (a mai Teréz körútra) gurult. Végül az összetört üvegfaltól 14 méterre állt meg. A balesetben egy fő sérült meg.

  2009. január 21-én reggel szintén áttörte a vágánybakot egy Szobról érkező vonat, de még a csarnokban megállt. Ebben a balesetben öten sérültek meg könnyebben, a legsúlyosabb sérülés orrcsonttörés volt.[23]

  Érdekességek

  [szerkesztés]

  A pályaudvar számos, Európai Filmdíjat nyert alkotásban tűnik fel, így Szabó István A napfény íze című epikus romantikus művében, Tony Scott Kémjátszmájában, Steven Spielberg München című filmjében, valamint Tomas Alfredson Suszter, szabó, baka, kém című drámájában, ezért az Európai Filmakadémia 2022. szeptember 21-én elismerésként beemelte az európai filmművészet számára szimbolikus jellegű, megőrzendő helyek, az európai filmkultúra kincsei sorába. Az eseményt emléktábla örökíti meg a pályaudvar csarnokában.[24]

  A pályaudvar épülete alapján mintázták meg a Half-Life 2 videójátékban szereplő City 17 város pályaudvarát, mely a játék nyitópályája.

  Kapcsolódó szócikkek

  [szerkesztés]

  Jegyzetek

  [szerkesztés]
  1. Égtájak és pályaudvarok Archiválva 2007. december 23-i dátummal a Wayback Machine-ben elérve: 2008-04-24
  2. Az egykori Pesti indóház a lebontása előtt a MÁV Üzletvezetőség épületeként funkcionált - Ilyen is volt Budapest
  3. Tarján Tamás - 1877. október 28. A Nyugati pályaudvar megnyitása (RubicOnline. Kalendárium, 2011.10.28.)
  4. A Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása - Lajta Károly, Sigray Tibor (UVATERV, 1979) - (Lechner Tudásközpont)
  5. Kolozsi Ádám - Bűnös ház, bárcák, életek: 40 éve robbantották fel a Westendet (index.hu, 2018.02.22.)
  6. A későbbi buszmegálló területe a Nyugati téren - Lajta Károly, Sigray Tibor (UVATERV, 1978) - (Lechner Tudásközpont)
  7. Nyugati: Kész a tető, megújul a belső világítás is - Indóház online, 2021.02.14.
  8. Archivált másolat. [2020. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 5.)
  9. Emeletes motorvonat köszöntötte a Nyugati pályaudvar megújult csarnokát Archiválva 2021. július 1-i dátummal a Wayback Machine-ben (mavcsoport.hu, 2021.augusztus 31.)
  10. Újabb munkálatok kezdődnek a Nyugati pályaudvaron, jön a „vandálbiztos” felvonó. Index.hu, 2023. március 11.
  11. Jandó Zoltán: Végre nekiállnak a botrányos állapotú Nyugati pályaudvar felújításának. g7.hu, 2020. május 4. [2020. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 28.)
  12. Pénteken elkezdik felújítani a Nyugati pályaudvart. index.hu, 2020. május 5. (Hozzáférés: 2020. május 28.)
  13. A Vaslady új színben (magyar nyelven). Octogon. (Hozzáférés: 2024. május 7.)
  14. Nyugati Pályaudvar és környezetének megújítása (hu-HU nyelven). nyugatitervpalyazat.hu. [2023. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 7.)
  15. https://transport.ec.europa.eu/system/files/2022-07/c2022_4595_annex.pdf
  16. Magyar Közlöny 2023. évi 7. szám
  17. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 1281/2022. (VI. 4.) kormányhatározat a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2023. szeptember 7.)
  18. Flórián, Hecker: Tisztázta Lázár János minisztériuma, mi történt a Nyugati pályaudvar fejlesztésével (magyar nyelven). Világgazdaság, 2023. január 22. (Hozzáférés: 2023. szeptember 7.)
  19. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2023. szeptember 7.)
  20. Archivált másolat. [2020. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 5.)
  21. Reggel Budapest felé, délután Vác felé
  22. Vincze Miklós - Közel százötven éve küzd már az elmúlással a főváros első aluljárója (24.hu, 2020.12.14.)
  23. Túlszaladt a vonat a Nyugati pályaudvaron (Blikk, 2009. január 21.)
  24. EFA: Treasures of European Film Culture (angol nyelven). europeanfilmacademy.org. Európai Filmakadémia, 2022. szeptember 21. [2022. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 21.)

  Források

  [szerkesztés]
  • Gergely József: 100 éves a Nyugati pályaudvar 1877–1977, MSZMP MÁV Nyugati pályaudvari Bizottsága, Budapest, 1977
  • Dercsényi Balázs: Budapest – Nyugati pályaudvar, TKM Egyesület, Budapest, 1996, ISBN 963-554-103-1 (Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára-sorozat 420.)
  • Kubinszky Mihály: Régi magyar vasútállomások, Corvina Könyvkiadó, Budapest, 1983, ISBN 963-13-1581-9
  • Thorday József: A Nyugati pályaudvar – Vasútmenti turizmus, Magánkiadás, h. n., 1987
  • Budapest-Nyugati [5510033] szolgálati hely adatai. Kapella 2. Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.

  További információk

  [szerkesztés]