Budaörsi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budaörsi repülőtér
IATA:   ICAO: LHBS
Adatok
ElhelyezkedésBudapest
 Magyarország
Kiszolgált városBudapest
Megnyitás1937
Tszf. magasság126 m
Futópályák
IrányHosszBurkolat
09R/27L[1]980 m
09L/27R750 m
Elhelyezkedése
Budaörsi repülőtér (Budapest)
Budaörsi repülőtér
Budaörsi repülőtér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 26′ 59″, k. h. 18° 59′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 26′ 59″, k. h. 18° 59′ 13″
Térkép
A Budaörsi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budaörsi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Budaörsi repülőtér az ország legrégebbi, ma is létező kisgépes nemzetközi repülőtere. Régi, központi épülete 1937-ben épült, ipari műemlék. Ma már főként sportrepülőgép-forgalmat bonyolít le. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a tulajdonosa és a Magyar Repülő Szövetség üzemelteti.[2]

A Budaörsi-medencében fekvő, fűvel borított terület Budaörssel határos, de közigazgatásilag 1942 óta Budapest XI. kerületéhez tartozik, azon belül Örsöd városrészben található. A 87-es és a 187-es busz Budaörsi repülőtér nevű megállója található a főbejáratánál.

Tengerszint feletti magassága 126 m, hívójele Budaörs INFO, frekvenciája pedig 124,510 MHz.

Története[szerkesztés]

A Budaörsi repülőtér megvalósításának igénye először 1931-ben merült fel, azonban a gazdasági világválság miatt csak később, 1935-től kezdődhetett meg az építkezés. A tervpályázat két nyertese Bierbauer Virgil és Králik László lettek, a két eltérő tervet a bíráló bizottság egyaránt a legjobbnak ítélte és ezért közös terv készítésére szólította fel őket.[3] A végső tervben végül Bierbauer elképzelése valósult meg. Főként anyagi okokból sok tervezett elem nem valósult meg, mivel a teljes építkezést mindössze négymillió pengőből kellett kigazdálkodni. Az építkezéshez választott terület ekkor még Budaörs közigazgatási területén feküdt, ideiglenesen 1942. március 27-én, véglegesen április 1-jén csatolták a fővároshoz.[4]

Budaörsi repülőtér, 1940

A kormányzó fia, Horthy István 1937-ben vágta át a repülőtér elkészültét jelző szalagot. Budaörs ekkor vette át Budapest korábbi légikikötője, a mátyásföldi repülőtér szerepét a polgári és sportrepülésben. A létesítmény a kor igényeinek megfelelő, ám nehezen bővíthető és számos más szempontból is korlátozottan fejleszthető volta tette szükségessé a Ferihegyi repülőtér építését. A megnövekedett légiforgalom, a domborzati viszonyok, a nem betonozott és a rövid futópályák hamar behatárolták a kapacitást.[5] A légiközlekedés biztonsága érdekében a Budaörsi-medence körüli hegyek tetejére acélrácsos szerkezetű világítótornyokat helyeztek el.

A budaörsi repülőtér műemlék épülete 2012-ben
A budaörsi repülőtér forgalmi épülete 1938-ban

A második világháború során a légiforgalom szinte teljesen katonai célúvá vált. A besorozások miatt először a földi kiszolgáló személyzet, a szerelők hiánya kezdett aggasztóvá válni, később már pilótát sem lehetett találni. A háború végére gyakorlatilag az összes budapesti repülőteret lebombázták. (A félig kész Ferihegyi repülőteret is.) A Budaörsi repülőtér maradt a legjobb állapotban, ezért a háború után innen kezdődött a hazai repülés újraindítása. Ideiglenesen ez lett Magyarország nemzetközi repülőtere.A MASZOVLET innen indította újonnan beszerzett Li–2 típusú gépeivel 1946. október 15-én első járatát Debrecenbe, majd az első nemzetközi járatát Pozsony érintésével Prágába.

Az 1950. május 1-én megnyitott újjáépített Ferihegyi repülőtér átvette a nemzetközi repülőtér és a budapesti légiforgalom központjának szerepét. Azóta a Budaörsi repülőteret jellemzően mezőgazdasági és sportrepülési célokra használják. Számos érdekes, értékes gép pihen a hangárokban. Az elhanyagoltság és a gyakorta átgondolatlan átépítések miatt azonban a főépület állaga leromlott, a nagyközönség számára nem látogatható. 2000-ben ipari műemlékké nyilvánították, így remény nyílt a jövőbeni felújítására. Kedvező fekvése miatt azonban több ingatlanbefektető is érdeklődik a terület iránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budaörs. HungaryAirport.hu, 2009. április 19. (Hozzáférés: 2009. április 19.)
  2. Körtvélyes Tivadar - Nyolcvan éve nyitott meg a Budaörsi Repülőtér (airportal.hu, 2017.06.20.)
  3. A Budaörsi Repülőtér épületei. budaorsirepter.uw.hu, 2009. április 19. [2010. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 19.)
  4. Magyar igazgatástörténeti helységnévlexikon
  5. A Budaörsi Repülőtér története. budaorsirepter.uw.hu, 2009. április 19. [2010. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]