Hamzsabégi út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hamzsabégi út
Hamzsabégi road bike paths, Lágymányos, 2016 Újbuda.jpg
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest XI. kerülete
Névadó Érd
Földrajzi adatok
A Wikimédia Commons tartalmaz Hamzsabégi út témájú médiaállományokat.
Utcanévtábla a Lágymányosi lakótelep egyik házának falán

A Hamzsabégi út egy 2,3 km hosszúságú csendes mellékutca, illetve sétány Budapest XI. kerületeben, a (belső) Budafoki út és az Ajnácskő utca között, a Körvasút dél-budai szakaszának északi oldalán. (A helyiek röviden "Hamzsa" néven is emlegetik.)

Története[szerkesztés]

1963-as légifelvétel a frissen elkészült Lágymányosi lakótelep első üteméről

Létrejöttét és különlegességét annak köszönheti, hogy az 1930-as években megszületett várostervezési koncepciók szerint a (bal parti) körvasút Kelenföld vasútállomás - Ferencváros vasútállomás közötti szakaszával párhuzamosan, annak északi oldalán, a később az Összekötő vasúti híd mellé megépíteni tervezett közúti Duna-híd (az 1995-re megépített Lágymányosi, ma Rákóczi híd) folytatásában, a Hamzsabégi út nyomvonalán tervezték a Hungária körgyűrű forgalmának továbbvezetését a Budaörsi út felé. Ehhez az akkori várostervezők széles szabad felületet hagytak a vasúti töltés és az időközben felépült városi házak között. A fejlesztést azonban megakadályozta a második világháború kitörése, az újjáépítés pedig akkora energiákat kötött le, hogy a korábbi elképzelés megvalósítása előbb szóba sem kerülhetett, később pedig folyamatosan halasztódott.

A déli oldalán a töltésen vezetett kétvágányú körvasút az Összekötő vasúti híddal 1877-ben épült ki. A forgalmas vasutat a harmincas évek elején villamosították. Északi oldalán a Budafoki út és a Fehérvári út között a Lágymányosi lakótelep 1954-1965 között, a Fehérvári út és a Fadrusz utca között a Kanizsai utcai rendőrségi lakótelep 1928-1929 között épült.[1]) A Tornavár és az Ajnácskő utca között 1949-ben nyílt meg a Kelenföldi autóbuszgarázs.

A Lágymányosi híd építésekor végül a Lágymányosi lakótelepen élők hatékony lakossági tiltakozásának eredményeként az Összekötő vasúti híd északi oldalán megépült, a 2011 óta Rákóczi híd nevet viselő közúti átkelő forgalma 1995 óta a Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út útvonalon éri el az M1 és M7-es autópálya budaörsi közös bevezető szakaszát, valamint a Szerémi út folytatásával a 6-os főutat. A hetvenes évek elején (a lágymányosi szakaszán a híd átadását követően) parkosított sétány középső, Bartók Béla út és Fehérvári út közötti része azóta töretlen nêpszerűségnek örvend. A lehetőségekhez mérten a kerület gondozza, rendben tartja a sétányt. Közvilágítás, játszóterek, sportpályák és kutyafuttatók épültek az elmúlt évtizedekben.

Jelen[szerkesztés]

A hatékony érdekvédelem a körvasút vonatkozó szakaszának közelgő háromvágányúra bővítésénél is szerepet játszik. A kivitelező Nemzeti Instrastruktúra Fejlesztő Zrt. a tervek elkészítésénél igyekszik figyelembe venni a lakossági igényeket.[2]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]