Kelenföldi Erőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kelenföldi Erőmű
Former Kelenföld Power Plant. Industrial monument. ID 1097 - Budapest, 11th district. Hengermalom Street & Budafoki Street.JPG
Ország Magyarország
Hely Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.
Építési adatok
Megnyitás 1914
Építési stílus Art déco
Tervező Reichl Kálmán, Borbiró Virgil
Tulajdonos Budapesti Erőmű
Kimenő teljesítmény173 MW
Elhelyezkedése
Kelenföldi Erőmű (Magyarország)
Kelenföldi Erőmű
Kelenföldi Erőmű
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 03′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 03′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelenföldi Erőmű témájú médiaállományokat.
Az erőmű art déco stílusú irányítóterme

A Kelenföldi Erőmű Budapest XI. kerületének Nádorkert városrészében a kor színvonalának megfelelő első termelő technológia az 1910-es években kezdte meg a villamosenergia-termelést. A francia Electricité de France tulajdonában lévő Budapesti Erőmű ZRt-hez tartozik. A Kelenföldi Erőmű – ipari műemlék. Címe: Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.

Története[szerkesztés]

A környező városrész energiaigényének változásával összhangban több lépésben esett át korszerűsítésen és kapacitásbővítésen. Az erőmű jelenleg üzemelő gáz-gőz körfolyamatú berendezései 1995-ben, illetve 2006-ban álltak üzembe. Az itt előállított termékek: villamosenergia és vele kapcsoltan távfűtési célra értékesített hőenergia.

Energiatermelés[szerkesztés]

Az elsődleges tüzelőanyag csővezetéken beszállított nagynyomású földgáz, tartalék tüzelőanyag csővezetéken beszállított tüzelőolaj, melyből 5000 m3-t a helyszínen tárolnak. Az erőmű által ellátott távhő körzetek: Kelenföld, Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Józsefváros, Budai Vár. A távhőszolgáltatásban az erőmű a hőtermelésen kívül ún. rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás, pótvíz betáplálás.

Az erőmű berendezései[szerkesztés]

Az alapberendezésként üzemeltetett kombinált ciklus (gázturbina, hőhasznosító kazán, gőzkazán, ellennyomású gőzturbina) mellett rendelkezésre állnak forróvíz termelést szolgáló kazánok, melyeket igény szerint csúcsberendezésként üzemeltetnek. Az erőmű főberendezései a téli, fűtési idény időszakában jellemzően nagy terheléssel, optimális kihasználtsággal üzemeltek. Nyári időszakban az aktuális használati melegvíz igény ellátására főként a kis teljesítményű, erre a célra létesített gázturbinákat üzemeltették.

Vasúti kapcsolat[szerkesztés]

Az Erőmű korábban rendelkezett nagyvasúti iparvágánnyal, amely az úgynevezett Andor utcai vontatóvágányon keresztül Kelenföld vasútállomás felől lehetővé tette a vasúti szállítást.[1] A vasúti kapcsolat kiépítése a széntüzelésű erőmű tűzelőanyag szükséglete miatt volt indokolt. Az erőmű átalakítása után – körülbelül 1977-től –pakurával fűtöttek, amelyet ugyancsak vasúton szállítottak az erőműbe. 1995-től gázturbinás blokkot helyeztek üzembe, amelyhez az elsődleges földgáz és a másodlagos fűtőolaj már csővezetéken érkezik. Ezzel megszűnt az igény a tüzelőanyag vasúton történő szállítására. A vágányrendszert 2003-ban elbontották.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budapest vasúti hálózata – vázlat (1987 márciusa, szerkesztette Wenzel György) INː Magyarország vasútállomásai és vasút megállóhelyei. [2020. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  2. Az Andor utcai iparvágány-hálózat Archiválva 2010. március 28-i dátummal a Wayback Machine-ben INː Fejes Balázs honlapja a budapesti villamosokról és egyéb kötöttpályás járművekről. (Hozzáférés: 2018. április 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelenföldi Erőmű témájú médiaállományokat.