Kelenföldi Erőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kelenföldi erőmű
Az erőmű irányítóterme

A Kelenföldi Erőmű Budapest XI. kerületében a kor színvonalának megfelelő első termelő technológia az 1910-es években kezdte meg a villamosenergia-termelést. A francia Electricité de France tulajdonában lévő Budapesti Erőmű ZRt-hez tartozik.

Cím: Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.

Története[szerkesztés]

A környező városrész energiaigényének változásával összhangban több lépésben esett át korszerűsítésen és kapacitásbővítésen. A jelenleg is üzemelő gáz-gőz körfolyamatú berendezései 1995-ben, illetve 2006-ban álltak üzembe. Az itt előállított termékek: villamosenergia és vele kapcsoltan távfűtési célra értékesített hőenergia.

Energiatermelés[szerkesztés]

Az elsődleges tüzelőanyag csővezetéken beszállított nagynyomású földgáz, tartalék tüzelőanyag csővezetéken beszállított tüzelőolaj, melyből 5000 m3-t a helyszínen tárolnak. Az erőmű által ellátott távhő körzetek: Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Budai Vár. A távhőszolgáltatásban az erőmű a hőtermelésen kívül ún. rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás, pótvíz betáplálás.

Az erőmű berendezései[szerkesztés]

Az alapberendezésként üzemeltetett kombinált ciklus (gázturbina, hőhasznosító kazán, gőzkazán, ellennyomású gőzturbina) mellett rendelkezésre állnak forróvíz termelést szolgáló kazánok, melyeket igény szerint csúcsberendezésként üzemeltetnek. Az erőmű főberendezései a téli, fűtési idény időszakában jellemzően nagy terheléssel, optimális kihasználtsággal üzemelnek. Nyári időszakban az aktuális használati melegvíz igény ellátására főként a kis teljesítményű, erre a célra létesített gázturbinákat üzemeltetik.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelenföldi Erőmű témájú médiaállományokat.