Kelenföldi Erőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kelenföldi Erőmű
Former Kelenföld Power Plant. Industrial monument. ID 1097 - Budapest, 11th district. Hengermalom Street & Budafoki Street.JPG
Ország  Magyarország
Hely Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.
Építési adatok
Megnyitás 1914
Tervező Reichl Kálmán, Bierbauer Virgil
Elhelyezkedése
Kelenföldi Erőmű (Magyarország)
Kelenföldi Erőmű
Kelenföldi Erőmű
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 03′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 03′ 20″
Az erőmű irányítóterme

A Kelenföldi Erőmű Budapest XI. kerületében a kor színvonalának megfelelő első termelő technológia az 1910-es években kezdte meg a villamosenergia-termelést. A francia Electricité de France tulajdonában lévő Budapesti Erőmű ZRt-hez tartozik. Címe: Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.

Története[szerkesztés]

A környező városrész energiaigényének változásával összhangban több lépésben esett át korszerűsítésen és kapacitásbővítésen. A jelenleg is üzemelő gáz-gőz körfolyamatú berendezései 1995-ben, illetve 2006-ban álltak üzembe. Az itt előállított termékek: villamosenergia és vele kapcsoltan távfűtési célra értékesített hőenergia.

Energiatermelés[szerkesztés]

Az elsődleges tüzelőanyag csővezetéken beszállított nagynyomású földgáz, tartalék tüzelőanyag csővezetéken beszállított tüzelőolaj, melyből 5000 m3-t a helyszínen tárolnak. Az erőmű által ellátott távhő körzetek: Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Budai Vár. A távhőszolgáltatásban az erőmű a hőtermelésen kívül ún. rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás, pótvíz betáplálás.

Az erőmű berendezései[szerkesztés]

Az alapberendezésként üzemeltetett kombinált ciklus (gázturbina, hőhasznosító kazán, gőzkazán, ellennyomású gőzturbina) mellett rendelkezésre állnak forróvíz termelést szolgáló kazánok, melyeket igény szerint csúcsberendezésként üzemeltetnek. Az erőmű főberendezései a téli, fűtési idény időszakában jellemzően nagy terheléssel, optimális kihasználtsággal üzemelnek. Nyári időszakban az aktuális használati melegvíz igény ellátására főként a kis teljesítményű, erre a célra létesített gázturbinákat üzemeltetik.

Vasúti kapcsolat[szerkesztés]

Az Erőmű korábban rendelkezett nagyvasúti iparvágánnyal, amely az úgynevezett Andor utcai vontatóvágányon keresztül Kelenföld vasútállomás felé lehetővé tette a vasúti szállítást.[1] A vasúti kapcsolat a széntüzelésű erőmű alapanyagszükséglete miatt volt szükséges. Az erőmű átalakítása után – körülbelül 1977-től – pakurával fűtöttek, amelyet ugyancsak vasúton szállítottak az erőműbe. 1995-től gázturbinás blokkot helyeztek üzembe, amely immár nem igényelte a tüzelőanyag vasúti szállítását. A vasútvágányokat 2003-ban bontották el.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budapest vasúti hálózata – vázlat (1987 márciusa, szerkesztette Wenzel György) INː Magyarország vasútállomásai és vasút megállóhelyei. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  2. Az Andor utcai iparvágány-hálózat INː Fejes Balázs honlapja a budapesti villamosokról és egyéb kötöttpályás járművekről. (Hozzáférés: 2018. április 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kelenföldi Erőmű témájú médiaállományokat.